Türkiye’nin lezzet haritası incelendiği zaman pek çok ilin kendine has tatları ve yemek kültürü bulunuyor. Konya denilince ise insanın aklına çok farklı lezzet geliyor. Ama Konya ile özdeşleşmiş hatta sembolü sayılabilecek yöresel lezzetlerin en meşhurunu etliekmek oluşturuyor.
“ETLİEKMEKTE STANDARTLAR YAKALANDI VE MARKA TESCİLİ YAPILDI”
Konya’ya has bir tat olan ve tescillenen etliekmek ile ilgili Konya Fırıncılar Pideciler Simitçiler Kadayıfçılar ve Yufkacılar Odası Başkanı Vedat Honça çeşitli bilgiler verdi. Etliekmeğin ününün ülkeleri aşarak dünyaya yayılmış bir yemek olduğunu söyleyen Başkan Honça, Geleneksel Ürün Koruması Mevzuatıyla bu lezzetin koruma altına alındığını ifade etti. Etliekmeğin Konya'ya ait olduğunu ve tescillendiğini belirten Vedat Honça, “ Etliekmeğin temsilciliği alındı 180 gram hamur, 100 gram et ve 80 gram sebzeden yapılması gibi unsurlar standart haline getirildi. Getirilen kriterler ile etliekmekte standartlar yakalanmış ve marka tescili yapılmıştır. Etliekmeği ile meşhur bir şehir olan Konya’da etliekmek hak ettiği değeri görüyor. Hem ucuz hem karın doyurucu hem de kalorisi yüksek bir yöresel yemek olan etlekmeğe meslektaşlarımızın daha da değer vermesi lazım ki değeri daha da artsın. Konya’da etliekmek her şekliyle çok güzel üretiliyor daha da güzel üretileceğine inanıyoruz” dedi.

“FIRINLAR DENETLİYOR FAKAT DENETİMLER YETERLİ DEĞİL”
Etliekmek hamurunun üç çeşit özel undan yapılırsa kalitenin yakalanmış olacağını vurgulayan Honça, “Bu standartlarda etliekmek yapılırsa bu sektörde daha da iyi yerlere gelmiş olacağız. Hamuru iyi yapılırsa ve içine malzemeyi iyi koyulursa denge sağlanmış olur. Fırınlar yetkili kurumlar tarafından denetleniyor ama biz Oda olduğumuz için denetleme yetkimiz bulunmuyor. Denetleyici mekanizma olmayışımız bizi biraz daha geri planda bırakıyor. Önemli olan cezai işlem değil caydırıcı uygulamaların getirilmesidir. Konya’da bin civarında etliekmek fırını bulunuyor. Fırınlar denetliyor fakat yeterli değil” diye konuştu.
Muhabir: Gamze Erdoğan