Konya
Parçalı bulutlu
9°
Aksaray
Açık
10°
Karaman
Kapalı
6°
Ara
Anadolu'da Bugün Konya Haberleri Konya Beyşehir’de tarımda dijital dönüşüm başladı

Konya Beyşehir’de tarımda dijital dönüşüm başladı

Konya Beyşehir’de muhtarlara, bitki koruma ürünlerinin güvenli ve sürdürülebilir kullanımını sağlayacak B-Reçete Sistemi hakkında eğitim verildi.

KAYNAK: İHA
Okunma Süresi: 2 dk

Konya’nın Beyşehir ilçesinde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, muhtarlara yönelik B-Reçete Sistemi hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda teknik personel, bitki koruma ürünlerinin üretim, satış ve uygulama aşamalarında elektronik sisteme geçiş süreci hakkında detaylı bilgi verdi.

B-Reçete Sistemi ile tarladan sofraya gıda güvenliğinin sağlanması, bitki koruma ürünlerinin hatalı ve gereğinden fazla kullanımının önlenmesi, pestisit kalıntısının azaltılması ve çevre ile insan sağlığının korunması hedefleniyor. Bu kapsamda üreticilerin Bitki Koruma Uygulama Belgesi almasının zorunlu olduğu vurgulandı.

Yetkililer, belgesi olmayan üreticilerin 1 Temmuz 2026 tarihinden itibaren bitki koruma ürünlerini satın alamayacağını duyurdu. Reçete zorunluluğu bulunan 5 aktif maddeyi içeren ürünlerin satın alınabilmesi için üreticilerin, yetki belgesine sahip bayilerden veya İlçe Tarım Müdürlüğü’ndeki yetkili personelden reçete almaları gerekiyor. Reçeteler, kayıtlı ürün ve alan bilgileri dikkate alınarak, yetkili ziraat mühendisleri tarafından düzenlenecek.

Ayrıca üreticilerin ÇKS, TÜKAS veya KOBÜKS sistemlerine üretim alanlarını kaydettirmeleri ve ürettikleri ürünleri doğru şekilde beyan etmeleri gerektiği belirtildi. Herhangi bir kaydı bulunmayan veya hobi bahçesi olarak üretim yapanların ise taahhütname ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne başvurarak belge alabilecekleri ifade edildi.

Toplantıya Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, İl Müdür Yardımcısı Hasan Hüseyin Acar, İlçe Müdürü Hüseyin Özver, Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ağralı ve mahalle muhtarları katıldı. Yetkililer, uygulamanın hem üretici hem de tüketici açısından güvenli ve sürdürülebilir tarım için önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *