Konya
Parçalı bulutlu
5°
Aksaray
Kapalı
3°
Karaman
Açık
4°
Ara
Anadolu'da Bugün Konya Haberleri Kış akşamlarının sembolü kestane: İllicepınar eski günleri anlattı

Kış akşamlarının sembolü kestane: İllicepınar eski günleri anlattı

Konyalıları 25 yıldır kestaneyle buluşturan Muhammet İllicepınar, Anadolu'da Bugün’e verdiği özel röportajda, büyük ve kalabalık ailelerin vazgeçilmezinin kestane olduğuna değinerek şimdilerde bu kültürün kaybolduğuna dikkat çekti.

MUHABİR: Gülbahar Bayanay
MUHABİR: Evren Atcı
Okunma Süresi: 2 dk

Muhammet İllicepınar, Konya Merkez Karatay ilçesi Mimar Muzaffer Caddesi’nde 25 yıldır tabla arabası üzerinde kestane satışı yapıyor. İllicepınar, kestanenin pişirme aşamasından bahsederek en iyi kestanenin nasıl olması gerektiğini anlattı.

En çok tercih edilen kestane: Şekerci cinsi

İllicepınar: “İyi bir kestane cinsine göre değişiyor. Kestane şekerci cinsi olursa daha lezzetli daha iyi açar ve daha lezzetli olur. Normal düz kestane lezzeti pek fazla olmaz. Ama şekerci cinsi kestane olursa güzel açar” diye konuştu.

“Pişirmeden önce suda bekletilmeli”

Pişirmeden önceki sürecin de önemli olduğuna değinen İllicepınar, ”Pişirmeden önce kestaneyi 1 saat soğuk suda kesmeden bekletsinler sonra kestane üzerine yanlamasına bir çizik atsınlar. Çizdiğiniz yerden ateşe koyup ondan sonra çevirerek pişirsinler” ifadelerinde bulundu.

Türk toplumunun hafızası

İllicepınar, yaklaşan kış aylarında büyük ve kalabalık ailelerin vazgeçilmezinin kestane olduğunu dile getirerek, “Uzun kış gecelerinde bir kuşağın dedelerinden, babaannelerinden soba ateşi etrafında toplanarak yaşanmışlıklar, hikâyeler kıssadan hisseler anlatılırdı. Bir bakıma kültür aktarımı gerçekleştirilirdi. Artık maalesef çekirdek aileye dönülmesi, evlerin sobalıdan kaloriferliye dönmesi her ne kadar yaşam konforunu arttırsa da kültürel bağlarımızı zayıflatıyor. Uzun kış gecelerinde soba başında kestane pişirilerek yapılan muhabbetlerde torunlar dedelerinin tecrübelerinden yararlanırdı. Ayrıca kestane yılbaşı akşamlarının da vazgeçilmez lezzetlerindendir. Soba başında yeni yılı kutlamak için toplanan aile, kestane pişirerek yılbaşı çekilişini büyük bir umutla bekler yeni yıla hep birlikte hayaller kurarak girerlerdi” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *