Yılbaşından bu yana et fiyatlarında yüzde 50’ye varan artışa, satıcılar da tüketiciler de tepki gösteriyor. Konya’daki kasaplar son aylarda et fiyatlarındaki artıştan kasapların da olumsuz etkilendiğini söyledi. Kasaplar, et fiyatlarının düşmesinin et ithalatıyla mümkün olacağını belirtti.
Kırmızı et fiyatlarındaki artış durdurulamıyor. Son zamanlarda fahiş oranda artan et fiyatları hem vatandaşların hem de kasapların tepkisine neden oluyor. Geçen yıl Aralık ayında kilosu 100 lira olan büyükbaş karkas etin fiyatı 170 liraya yükseldi. Et fiyatlarının vatandaşı zorladığını söyleyen kasaplar fiyatların bir an önce düşmesi için tavsiyede bulundu. Geçici süreliğine et ithalatına başlanması gerektiğini ifade eden kasaplar yem fiyatlarının da düşürülmesi üretimin artması gerektiğine dikkat çektiler.

ET FİYATLARI NEDEN ARTTI?
Üreticilerin ellerindeki inekleri kesime göndermemesiyle birlikte et fiyatlarında artış yaşandığını belirten Karataşlar Kasap Sahibi İbrahim Karataş, “Kırmızı ete aşağı yukarı yüzde 40’a yakın zam geldi. Bir de üretim çok azaldı. Bu noktada sosyal medyanın bize büyük bir sıkıntısı oluyor. Sosyal medyada dönen dezenformasyon bilgiler üreticileri tedirgin ediyor. Sosyal medyada insanlar et fiyatları yükselecek etlerinizi kesime göndermeyin diye paylaşımlarda bulunuyor. Hal böyle olunca üreticiler de elindeki malı kesime göndermiyor. Kesime göndermeyince de et fiyatları artıyor. Konya, Kayseri gibi büyük illerden İstanbul’a çok et gider. Et kesen firmalar var bu firmalar et bulamadıkları zaman hemen fiyatları artırmaya gidiyorlar. Fiyat arttığı zaman sosyal medya aracılığıyla da herkesin haberi oluyor ve Türkiye’nin dört bir yanında et fiyatları artıyor. Önceden et ithalatı yapıyorduk onun et fiyatlarına çok katkısı oluyordu. Ancak şu anda et ithalatı yapılamıyor. Dışardan et geldiği dönemlerde fiyat anlamında biz çok rahatlıyorduk. Bugün itibarıyla karkas etin kilosunu 170 liraya aldım. Kemiğinden ayrılmış haliyle ise fiyatı 220 TL’ye mal oluyor. Neredeyse mesleğimizi bırakacak duruma geldik” şeklinde konuştu.

“TÜKETİCİLER DE TEPKİ GÖSTERİYOR”
Et fiyatlarının bu kadar yüksek olmasına tüketicilerin de tepki gösterdiğini ifade eden İbrahim Karataş, “Ramazan ayı geliyor fırsatçılık mı yapıyorsunuz diyorlar. Ben de bir esnafım maalesef bu konuda elimiz kolumuz bağlı. Benim kendi görüşüm devletimizin acilen dışardan kırmızı et ve canlı havan getirmesi lazım. Bir de Türkiye’de bundan önceki yıllarda inek kesildi. İnek üretimdir. Üretimi kesersen mal yetişmeyecek. Türkiye büyüdü et tüketimi arttı. Fiyatlar artmasına rağmen et tüketimi düşmüyor. Et sadece kasap dükkanında satılmıyor. Et hastanelerde, devlet dairelerinde, restoranlarda tüketiliyor. Konya’da o kadar et restoranı açılıyor ve bunlar da hala iş yapmaya devam ediyor. Bir yandan et zamlanıyor bir yandan et tüketimi artıyor. Et tüketimi artınca da fiyatlar durmuyor. Bugün asgari ücret alan bir insan ya da sadece emekli maaşıyla geçinen bir insan et alamıyordur. Zaten iki kilo kıyma olan bir insan 500 lira para veriyor. Bu nedenle bir kısım et yiyebilirken bir kısım da et yiyemiyor” şeklinde konuştu.

FİYAT ARTIŞINA ÇÖZÜM: ET İTHALATI!
Kırmızı et fiyatlarının düşürülmesi için bir an önce geçici süreliğine et ithalatına başlanması gerektiğini belirten Karataş, “Ete müdahale edilmezse et fiyatlarındaki artış devam eder. Bu işin tek çaresi geçici olarak dışardan et ithalatı yapmamız lazım. Önümüzdeki günlerde de canlı hayvan getirmemiz lazım. Canlı hayvan getirilmesi bizi biraz daha rahatlatır. Devlet canlı hayvan desteği de veriyor, hayvan kesimine de destek veriyor. Devlet süte ve yeme de destek veriyor. Ama maalesef üretim çok azaldı. Eskiden Konya’daki köylülerin hepsinin çardaklarında malı olurdu. Şimdi hiçbir köylü köyde kalmıyor. Şehre indi. Öyle olunca üretim azaldı. Türkiye’de sadece birkaç besici kaldı” ifadelerine yer verdi.

“YEM FİYATLARI DÜŞERSE ET FİYATLARI DA DÜŞER”
Yem fiyatlarının artmasından dolayı çoğu üreticinin besi işlerine ara verdiğini söyleyen Altun Şimşek Kasap Sahibi Mustafa Şimşek, sözlerine şöyle devam etti: “Ara verdiği için mal kısıtlandı. Hal böyle olunca et fiyatları yüksek. Elinde malı olan et fiyatları yükselir diye ineklerini kesime göndermiyor. Önümüzde Ramazan ayı var. Et fiyatları yüzde 50 oranında zamlandı. Et fiyatlarının düşmesi için yem fiyatlarının düşmesi gerekiyor. Yem fiyatları duracak ki besici para kazanabilsin. Et ithalatının Türkiye’ye geleceğini söylüyorlar. Bir an önce buna bir çözüm bulunması gerekiyor. Et fiyatlarının yükselmesinden biz de hiç memnun değiliz. Tüketiciyi de düşünmek gerekiyor. Kasaplar olarak elimizden bir şey gelmiyor. Ay başında 85-90 liraya aldığımız karkas et fiyatları şu anda 170 liraya alıyoruz. Bu durumdan kasaplar olarak biz de hiç memnun değiliz. Bugün kıymanın kilosu 270 liradan başlıyor. Tüketici almakta zorlanıyor. İster istemez işler düşüyor. Restoranlara et veriyoruz. Et yükseldiği için onlar da mecbur zam yapmak zorunda kalıyorlar. Zam yapınca onların işleri de düşüyor, fiyatlar artmaya devam ediyor.”
