Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Konya’da kurban satışları başladı. Selçuklu Belediyesi Kurban Satış Yeri’ndeki hayvan yetiştiricileri kurban fiyatları hakkında bilgi vererek iyi bir kurbanın nasıl olması gerektiği hakkında değerlendirmelerde bulundular. İyi bir kurbanlıkta belli başlı özelliklerin olması gerektiğine dikkat çeken hayvan yetiştiricileri, kurban alırken özellikle de yaşını doldurup doldurmadığına bakmaları gerektiği noktasında uyarıda bulundular.

“BİZE GÖRE UCUZ, ALICIYA GÖRE PAHALI”
Büyükbaş kurban fiyatlarının bu yıl iki-üç kat arttığını belirten Büyükbaş Hayvan Yetiştiricisi İsmail Kocabıyık, “Sarayönü Karabıyık köyünden geliyorum. 30 yıldır hayvancılık işiyle uğraşıyorum. Sezonumuz açıldı. Kurbana olan talep bayrama üç gün kala artar. Biz hayvanlarımız yerlerine alışsınlar diye erken geliyoruz. Yoksa hayvanlar yabancılık çekiyorlar. Temennimiz talebin yüksek olması yönünde. Büyükbaşta yaşı tutmuş kapaklı hayvanların fiyatları 50 bin ile 120 bin lira arasında değişiyor. Fiyatlar bize göre ucuz alıcıya göre de pahalı. Ama beslemesi, yetiştirmesi, yaşı tutsun diye bu zamana getirmesi derken fiyatlar arttı. Mesela bu yıl çoban maliyetimiz üç- dört kat arttı. Yem maliyetlerimiz, ilaç maliyetlerimiz, veteriner hizmetleri maliyetlerimiz, nakliye masraflarımız arttı. Hal böyle olunca biz de bunları fiyatlara yansıtmak durumunda kaldık. Geçen yıl kurbanları 6 bin lira ile 35 bin lira arasında sattım. Bu yıl ise 50 ile 120 bin lira arasında satıyorum” şeklinde konuştu.

İYİ BİR KURBANDA OLMASI GEREKEN ÜÇ KRİTER
İyi bir kurbanda olması gereken özellikler hakkında bilgi veren İsmail Kocabıyık, “Yetiştiriciler olarak insanlara tavsiyelerimiz, yaşı tutan, kapaklı, derisi parlak olan mallara dikkat etsinler. Pazarlarda yaşı tutmayan, diş atmamış, kapağı olmayan malları almasınlar. O mallarla da bizim malları kıyaslamasınlar. Biz yaşı tutsun, kurban vasfını taşısın diye iki yıl bekliyoruz. Bazı meslektaşlarımız yaşının dolmasını beklemiyor. Yaşı tutmayan malı pazara getiriyor, kurban diye satıyor. Zaman kısa olduğu için bizden hesaplı satıyor. Bizim maliyetimiz yüksek zamanımız uzun, onların maliyeti düşük zamanları kısa, ama kurban vasfını taşımadığı için uygun fiyatlı oluyor. Bizim kurban kesecek olan müşterilerimizden istediğimiz yaşı tutan, kurban olacak malla karşılaştırma yapsınlar. Kurban köylüden alınır. İnşallah iyi bir yıl olur, alan satan memnun olur. Şimdiden hayırlı kurbanlar, hayırlı bayramlar diliyorum” diye konuştu.

“KÜÇÜKBAŞIN EN AZ 6 AYLIK OLMASI LAZIM”
Küçükbaş kurban fiyatlarının 5-6 bin liradan başladığını 10 liraya kadar çıktığını ifade eden Küçükbaş Hayvan Yetiştiricisi Ramazan Aktaş, şöyle konuştu: “Konya Kulu’dan geldim. Küçükbaş hayvan yetiştiricisiyim. Bu benim ilk pazarım olacak daha önce pazara gelip hiç kurban satışı yapmadım. Hep toplu sattım. Bu sene şansımı deneyeceğim. Eğer iyi bir randıman alırsam kurban pazarlarında satış yapmaya devam edeceğim. Küçükbaş hayvanda özellikle dikkat edilmesi gerekenler gözü, kulağı, kuyruğu ve etidir. Küçükbaş kurbanın en az 6 aylık olması lazım. Annesinin boyu kadar olması lazım. Beneği olmaması, kulağında yara olmaması lazım. Ben bu yıl küçükbaşa daha çok talep olacağını düşünüyorum. Çünkü büyükbaş hayvanlarda fiyatlar arttı. Bazı insanlar, ‘4-5 bin liraya küçükbaş alayım, Allah’ın ibadetini yerine getireyim’ diye düşüyor. Bu şekilde düşünen insanlar daha çok küçükbaşa yöneliyorlar. Dananın etini daha lezzetli, daha sağlıklı bulanlar ve buna da imkanı olanlar daha çok büyükbaşa yöneliyor. Küçükbaşta da daha çok kuzunun etini lezzetli buluyorlar ve daha çok kuzuyu tercih ediyorlar.”

“KÜÇAKBAŞ KURBAN FİYATLARI UYGUN”
Küçükbaş kurbanlarda fiyatların uygun olduğuna dikkat çeken Küçükbaş Kurban Yetiştiricisi Şenol Başoğlu, “Selçuklu Belediyesi’nin hayvan satış yerine Karapınar’dan geldim. Şu an yeni başladığı için insanlar daha çok fiyat araştırması yapıyorlar. Küçükbaş kurban fiyatı 5 ile 7 bin lira arasında değişiyor. Bu yıl büyükbaş hayvan fiyatları çok yüksek olduğu için küçükbaşa talep olacağını düşünüyoruz. İnsanlar büyükbaşa 15 bin lira vereceğine o fiyata iki tane koyun almayı tercih ediyorlar. Bu şekilde daha kârlı oluyor. İnsanlar küçükbaş hayvan alırken özellikle hayvanın yaşına çok dikkat etsinler. Mesela kuzu annesinin boyuna gelse bile yaşından dolayı kuzunun kesilmemesi gerekiyor. Koyunun yaşı 6 aylığı geçmesi gerekiyor. Kuzular genellikle yılbaşında çok olur. Bu sene kuzu yetişseydi mal çok olurdu. Kuzu yetişmediği için hep koyun geliyor. Vatandaşlar koyunun gözünün kör olup olmadığına çok dikkat etsinler. Topal olup olmadığına baksınlar. Özellikle bunlara dikkat ederlerse daha sağlıklı bir kurban almış olurlar” ifadelerini kullandı.

“İKİ YAŞINI DOLDURMAYAN HAYVANDAN KURBAN OLMAZ”
Büyükbaş hayvan alırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi veren Büyükbaş Kurban Yetiştiricisi Mustafa Okumuş, “Buraya Konya Emirgazi Yamaç Mahallesinden geldik. Büyükbaş kurban getirdik ve bur kurbanların satışını yapacağız. Şu anda kurban pazarına gelip giden yok. Fiyatların yüksek olduğunu söylüyorlar. Büyükbaş kurban fiyatları 60 bin liradan başlıyor 80 bin liraya kadar çıkıyor. Kurbanın en az 2 yaşını doldurması gerekiyor. 2 yaşını doldurmamış hayvandan kurban olmaz. Kurbanın kapak dişi oluyor, onu attığı zaman sonradan dişi gelir ve o dişten kurbanın kaç yaşında olup olmadığını anlayabilirler. Artan maliyetler kurban fiyatlarını da artırdı. Yem fiyatları da yüksek. Yemin bir torbası 400 lira. Kurbanları geçen sene 6 bin liraya getirmiştik. Bu yıl 15 bin liraya getirdik. Yani nakliye fiyatlarında dahi artış oldu. Yem, saman bunların fiyatları da çok yüksek. Geçen sene kurbanlarımı 25-28 bin liraya vermiştim bu yıl genellikle 70-75 bin liraya veriyorum” diye aktardı.