Türkiye ne yazık ki israfın yüksek olduğu ülkelerden biri. Ekmeğini İsraf Etme kampanyasıyla Günde 1 miyon 500 bin ekmek israf edilmekten kurtarıldı, ancak hala 4 milyon 900 bin ekmek çöpe atılmaya devam ediyor. Türkiye’de ayrıca bir yıl içinde 1,7 milyar ekmek çöpe atılırken, ekmek israfı yılda 7,5 milyar TL’lik kayba neden oluyor.
BAYATLAYAN EKMEK HEMEN ÇÖPE ATILIYOR
Ekmekte yaşanan israfın nedenini değerlendiren Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, “Ekmek fiyatlarının ucuz olmasından dolayı, vatandaşımız yemesi gerekenden fazla ekmek alıyor. Fazla aldığı ekmek bayatlayınca atıyor. Bu da maalesef israfa sebep oluyor. Önceden ekmeğin kilo bazında Türkiye genelinde 6 lira civarındaydı. Mevcut çıkan yasa itibariyle ekmeğin kilosu 5 liranın üzerini geçmeyecek denildi. Dolayısıyla bu alınan kararlar neticesinde ekmek değerinin altında satılmaya başladı. Bu da ekmekte kaliteyi etkiledi. Kalitesiz çıkan ekmekte israfa neden oluyor. Değerinin altında ekmek satıldığı anda, ekmek maalesef kaliteden taviz veriyor. Meseleye sadece Konya ölçeğinde bakmamak gerekir. Ekmek israfı Tüm Türkiye’de yaşanan bir durum ” diye konuştu.
.jpg)
APARTMAN ALTLARINDAKİ FIRINLAR DENETLENMELİ
Türkiye’de çok fazla fırın olduğunu ve bununda rekabet piyasası oluşturarak ucuz ve kalitesiz ekmek satılmasına neden olduğunu belirten Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça konuşmasını şöyle sürdürdü: “Fırınların fazla olması da ekmek israfının bir diğer nedeni. Açılan yeni fırınlarda haksız rekabetler meydana geliyor. Fırın açılmaları artık standartlara bağlandı. 2013 yılında alınan bir kararla nüfusu 100 binin üzerinde yer alan bölgelerde apartman altlarına artık fırın açılmıyor denildi ancak hala bazı fırınlar apartman altlarında ekmek üretimine devam ediyor. Bu hususta denetimlerin sıklaştırılması gerekir. Apartman altlarında üretilen ekmekler kalite standartlarına uygun ekmekler değil. Bugün kalitesiz ekmeği satışa sunan kim olursa olsun, tespit edilip adli yaptırım uygulanmalı” ifadesinde bulundu.
EKMEĞİN FİYATI YÜKSELTİLMELİ
Ekmek israfının önlenebilmesi için ekmek fiyatlarının yükseltilmesi ve kalitesinin daha da arttırılması gerektiğine dikkat çeken Honça, “Kaliteli ekmek, kaliteli un ve kaliteli işçilikten geçer. Bunların hepsi de ister istemez ekmeğin maliyetine doğrudan etki ediyor. Konya’da bugün 200 gr ekmek en az 1,25 kuruş olmalıdır. Yoksa ucuz ve kalitesiz ekmek yiyen vatandaşımız ekmeği daha çok israf eder. Ekmek ucuz olunca vatandaş cebindeki paranın hesabını pek yapmıyor” dedi.
Özel Haber: Müslüm Evci