Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, yaptığı açıklamada buğday ve arpa gibi stratejik ürünlerin hem tarımsal üretim hem de gıda güvenliği açısından kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.
Başkan Bayram, bu ürünlerin sürdürülebilirliği için çiftçilerin mutlaka desteklenmesi gerektiğini belirterek, özellikle buğday ve arpa üretimi yapan çiftçilerin alternatif ürünlere yönelme şansının sınırlı olduğuna dikkat çekti.
Öte yandan Karaman genelinde mısır üreticisinin 2025 yılında ciddi sıkıntılar yaşadığını ifade eden Bayram, piyasada oluşan düşük fiyatlar ve kuraklık nedeniyle verim kayıplarının üreticiyi zor durumda bıraktığını söyledi. Planlı üretim kapsamında mısır ekim alanlarının daralması ve destek dışında kalmasının, bölgede buğday ve arpa ekimine yönelimi artırdığını dile getirdi.
Bu gelişmeler doğrultusunda üreticinin ayakta kalabilmesi için finansal desteğin şart olduğunu belirten Bayram, tarımsal destekleme kararnamesi kapsamında buğday ve arpa için fiyat farkı desteğinin bir an önce açıklanması gerektiğini vurguladı.
Bayram, söz konusu desteğin hayata geçirilmesinin hem çiftçiyi ekonomik olarak rahatlatacağını hem de Türkiye’nin stratejik öneme sahip bu ürünlerde üretimini artırarak ithalata bağımlılığı azaltacağını ifade etti.
Açıklamada, desteklerin gecikmeden uygulanmasının büyük önem taşıdığına dikkat çekildi.