Konya
Açık
2°
Aksaray
Az bulutlu
2°
Karaman
Parçalı az bulutlu
4°
Ara
Anadolu'da Bugün Konya Haberleri Özel Haber-Bal yemek artık lüks oldu!

Özel Haber-Bal yemek artık lüks oldu!

Konya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Genç, “Şu an Konyalı bal yemiyor. Bal fiyatlarında geçtiğimiz yıla göre çok bir fark yok. Buna rağmen insanlar lüks gördükleri için bala yönelmiyorlar” dedi

Okunma Süresi: 3 dk

Konya’da bal üretimi aralıksız devam ederken Ramazan ayının da gelmesiyle birlikte bal tüketiminde düşüş yaşandı. Konya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Genç konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Şu an Konyalı bal yemiyor. Bal fiyatlarında geçtiğimiz yıla göre çok bir fark yok. Buna rağmen insanlar lüks gördükleri için bala yönelmiyorlar” dedi

Sofraları tatlandıran ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bala vatandaşların ilgisi azaldı. Artık insanların sadece hastalandığında bal tüketir hale geldiğini dile getiren Konya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Genç, “Birçok şeye yüzde 300 zam gelirken biz yüzde 25 gibi bir zam yaptık. Sofralarınızda yiyebileceğiniz, şekersiz bir balın maliyeti şu anda 100 liranın üzerinde. Biz 125 liraya satıyoruz. Kârımız yok zaten, sadece çark dönsün diye uğraşıyoruz. Şu anki sattığımız fiyatlarla balın çok bir getirisi yok” ifadelerini kullandı.

adem-genc.jpg

“KONYA BAL ÜRETİMİNDE ÜÇÜNCÜ SIRADA”

Konya’nın Türkiye genelinde bal üretiminde üçüncü sırada olduğunun bilgisini veren Adem Genç, “Konya Ovası’nda ürettiğimiz ayçiçek balımız ve florası yüksek ballarımız da var. Bu ballarımız Hadim, Taşkent ve Bozkır’da üretiliyor. Bal üretimi olarak çok iyi bir konumdayız ancak biz ballarımızı genellikle toptan bir şekilde veriyoruz. Genel anlamda Konya olarak ihracat balımız yok ancak ihracat yapma kapasitemiz var. Ayçiçeği üretiminde Trakya’dan sonra Konya geliyor. Mersin ve Adana geri planda kaldılar. Konya Ovası’nda yüksek verimle ekilen ayçiçeklerinin çok bal almamızda etkisi büyüktür. Buradan takriben kovan başı 30 kilogram civarında bal alınır. Konya Ovası’nda çok yüksek rekolteli ballarımız çıkıyor. Bal ihraç etmesek dahi ihraç edebileceğimiz bal çeşitlerimiz bulunuyor. Kırda üretilen çiçek balları genellikle bizim iç tüketimimize giriyor. Sedir ballarının da rekoltesi çok yüksek olur. Eğer ihraç edersek en çok ayçiçek balını göndeririz” diye aktardı.

aw751472-02.jpg

“ARILI KOVAN DESTEĞİ ARTIRILMALI”

Adem Genç, arılı kovan desteğinin artırılması gerektiğine dikkat çekti. Genç sözlerine şöyle devam etti: “Arılı kovan desteklemelerinin ödemeleri üreticilerimizin hesaplarına yatırıldı. Arıcılar Birliği üyesi olanlara kovan başı 30 lira destek verildi. Şu an arıcıların şeker alma, beslenme ve petek verme zamanında bu destek ilaç gibi geldi. Arıcılık konusunda desteklemeler devam ediyor. Ama sadece şeker ve arılı kovan desteğiyle sınırlı kalıyor. Geçen sene piyasada satılan şekerle, fabrikadan aldığımız şekerin arasında uçurum vardı. Arıcılara verilen hizmet geçtiğimiz yıl çok kârlıydı. Ama bu yıl ikisinin arasında çok bir fark olmadı. Toptancılarda 900 küsur lira olan şeker bizde 800 küsur lira. Arada fazla uçurum yok. Şeker desteği artık biraz zayıf kaldı. Arılı kovan desteğini göreve geldiğim iki yıldan beri artırmaya çalışıyoruz. Arılı kovan desteklerinin bu kadar olmaması gerektiğini, bir ineğe, bir kuzuya büyük oranda destek verilirken arıcılara verilen 30 liralık desteğin yetersiz kaldığını sürekli dile getiriyoruz. Arılı kovan destekleri en az bir kovanın yarısı kadar artırılmalıdır.”

cdnhoney167798438-1200x800.jpg

“BALLARIN YÜZDE 60’I DURUYOR”

Bal tüketiminin azalmasının üreticiyi olumsuz anlamda etkilediğini kaydeden Genç, “Artık kimse bal yemiyor. Bütün üreticilerin balları ellerinde kaldı. Ekonomik şartlar el vermiyor. İnsanların alım gücü düştü ve balı artık sofralarda lüks olarak görüyorlar. Vatandaşlar, ‘Yumurta, zeytin, peynir olmazsa olmaz ama bal olmazsa, olur’ mantığıyla hareket ettikleri için şu an arıcılarımızın elinde 2022 yılında ürettikleri balların neredeyse yüzde 60’ı duruyor” diyerek sözlerini tamamladı.

HABER: SÜMEYRA KENESARI/ ANADOLU'DA BUGÜN GAZETESİ

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *