Konya
Kapalı
5°
Aksaray
Kapalı
4°
Karaman
Parçalı az bulutlu
4°
Ara
Anadolu'da Bugün Konya Haberleri Özel Haber- Bakliyat fiyatları dibi gördü!

Özel Haber- Bakliyat fiyatları dibi gördü!

Yeteri kadar bakliyat stokunun olduğunu söyleyen Bekiroğlu Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Ertuğrul Erkol, yurt dışından da ucuza bakliyat geldiği için şu anda fiyatların çok düşük olduğunu söyledi

Okunma Süresi: 3 dk

Ramazan ayında tüketimi düşen bakliyat ürünlerinin fiyatları dibi gördü. Yeteri kadar bakliyat stokunun olduğunu söyleyen Bekiroğlu Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Ertuğrul Erkol, yurt dışından da ucuza bakliyat geldiği için şu anda fiyatların çok düşük olduğunu söyledi

Önemli tüketim malzemelerinden biri olan bakliyat ürünlerine olan talep azalıyor. Ramazan ayında bakliyatın çok tercih edilmediğini söyleyen Bekiroğlu Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Ertuğrul Erkol, “Üretim noktasında da Konya bölgesinde mısırın fiyatının düşük olması, pancara kota gelmesi nedeniyle çiftçiler tarafından bakliyata eğilim bir tık daha artacak. Geçen seneye göre bu sene ekiliş alanları daha fazla olacak. Bunun yanında yurt dışından, Mısır’dan fasulye geliyor, Kanada’dan, Hindistan’dan nohut geliyor. Bu yüzden bakliyat fiyatları şu anda en dibi gördü. Bunun altında bir fiyat olma şansı yok” ifadelerini kullandı.

bekir-ertugrul-erkol-001.jpg

“YAZ AYINDA BAKLİYAT TÜKETİMİ DÜŞÜYOR”

Yaz ayında bakliyat tüketiminin daha çok düştüğünü ifade eden Erkol, şöyle konuştu: “Ortalama bakliyat fiyatları şu şekilde: Pirinç 20-25 TL, fasulye 30-32 TL, nohut 28-30 TL, yeşil mercimek 25-26 TL, kırmızı mercimek 20-22 TL. Önümüzde yaz ayı var. Patlıcan, kabak, sebze gibi ürünlerin de çıkmasıyla birlikte bakliyat tüketimi yaz ayında daha çok düşer, kış ayında daha çok tercih edilir. En azından Ağustos, Eylül aylarına kadar bakliyat tüketiminde sürekli gerileme olur ama fiyatlar da sabit kalır. Kurban Bayramı’nda vatandaşın evine et girecek. Sebze fiyatları ucuzlayacağı için bakliyat tüketimi yine gerileyerek devam edecek. Ta ki havalar soğuyana kadar. Ürünler şu an tohum halinde çuvallarda duruyor. Toprağa girecek, filizlenecek, hasat olacak. Bakliyat 4’üncü- 5’inci ayda ekilir 9’uncu ayda hasat edilir. Bir yıl boyunca da o bakliyat ürünlerini pazara sunarız. Fiyatları etkileyen asıl konu budur. Yoksa elimdeki bin tonu aylık 100 ton işleyip paketlememiz üretimden sayılmaz. Önemli olan çiftçinin hasadıdır.”

bakliyat-ekim-alanlari-yuzde-65-azaldi.jpg

“KONYA TAHTINI NEVŞEHİR’E KAPTIRDI”

“Konya’da özellikle fasulye üretiminde tahtımızı Nevşehir Derinkuyu bölgesine kaptırdık” diyen Erkol sözlerine şöyle devam etti: “Nohutta güzel üretimimiz var. Yeşil ve kırmızı mercimek üretiminde geçmiş yıllara nazaran çok düşüşteyiz. Yüzde 90’lık bir düşüş söz konusu. Bu düşüşün nedeni ise; Konya çiftçisine mısır alternatif bir ürün oldu. Geçen yıla nazaran toprağın yorulup verimin de düşmesi çiftçiyi bakliyat ekiminden uzaklaştırdı. Bir de bakliyatta işçilik maliyeti de ön plana çıkıyor. Ancak mısırda öyle bir işçilik maliyeti de yok. Ama bakliyatta ilaçlaması, ara çapası vs. biraz zahmetli bir ürün olduğu için çiftçiler mısıra yöneliyor. Mısır’da bir ekiyorsunuz, bir de biçiyorsunuz. Telefonda düğmeye basarak tuşlama yapıyorsunuz, tarlanın başına dahi gitmenize gerek yok. Hatta Ankara’da memurluk yapan bir adam Konya’ya iki defa gelerek 100 dönüm mısır yetiştirip kaldırıyor. O kadar rahat…”

bakliyat-saklama-1b5b3c.jpg

“BAKLİYAT TÜKETİMİ TEŞVİK EDİLMELİ”

Bakliyat tüketiminin teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizen Erkol, “Bakliyatın ekonomik getirisi yıldan yıla verime, fiyata, yurt dışı rekoltesine, doların fiyatına göre değişiklik göstermektedir. Ama bakliyat her üç dört senede güzel para kazandırır. İlk iki-üç senede normal masraflarını çıkartır. Bakliyat bitkisel proteinin temel kaynağı olduğu ve sürekli tüketilmesi gerektiği için mutlaka her sene belirli bir miktarda üretilme şartı vardır. Yoksa yurt dışına satalım diye fasulye üretmeyiz ama çocukların ve yetişkinlerin tüketeceği fasulye, nohut, mercimeği kendimizin üretmesi lazım. Çünkü bitkisel proteini almamız gerekiyor. Çocukları hamburgere, cipse, mahkum edersek bu sefer gelişim bozuklukları kalıtsal olarak artık yeni nesillere aktarılacak. Sıkıntı da buradan kaynaklanıyor. En az haftada üç öğün bakliyat tüketilmeli” diyerek cümlelerini tamamladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *