Anahtar Parti Altınekin İlçe Teşkilatı, Anadolu Birlik Holding bünyesinde faaliyet gösteren Altınekin Yağ Fabrikası’nın son dönemde yaşadığı hammadde tedarik sorunları ve personel görevlendirmeleri hakkında açıklama yaptı. Teşkilat, fabrikanın tam kapasiteyle çalışabilmesi için sözleşmeli yağlık ayçiçeği üretim modelinin uygulanmasını önerdi.
Çiftçi üretime hazır
Yapılan açıklamada, Altınekin ve Konya bölgesindeki çiftçilerle gerçekleştirilen görüşmelerde önemli bir kararlılık ortaya çıktığı belirtildi. Çiftçilerin modern tesisin atıl kalmasını istemediği ifade edilerek şu değerlendirmeye yer verildi:
“Altınekin ve Konya çiftçisi, fabrikanın tam kapasite çalışabilmesi için gerekli olan yağlık ayçiçeği ekimini yapmaya hazırdır. Çiftçilerimiz ‘biz üretelim, fabrikamız çalışsın’ demektedir. Ancak bunun için planlı bir üretim süreci ve alım ile fiyat garantisi içeren bir model beklenmektedir.”
Sözleşmeli üretim önerisi
Açıklamada, fabrikanın düşük kapasiteyle çalışmasının önemli bir ekonomik kayıp olduğuna dikkat çekildi. Bu sorunun çözümü için ise Konya Şeker tarafından pancar üretiminde uygulanan sözleşmeli model örnek gösterildi.
Teşkilat, Konya Şeker’in pancar ekiminde yıllardır uyguladığı disiplinli planlama modelinin yağlık ayçiçeği üretimi için de uygulanabileceğini belirterek, kurumun sahip olduğu geniş çiftçi ağının bu süreçte önemli bir avantaj sağlayacağını ifade etti.
Yerel istihdam vurgusu
Açıklamada ayrıca fabrikada görev yapan çalışanların farklı bölgelere kaydırılmasının sosyal ve ekonomik sorunlar doğurabileceğine dikkat çekildi.
Personel görevlendirmelerinde geçicilik ve gönüllülük esasının dikkate alınması gerektiği belirtilirken, çalışanların sosyal haklarının korunmasının önemine vurgu yapıldı. Altınekin’in üretim gücünün zayıflatılmaması gerektiği de ifade edildi.
Yetkililere istişare çağrısı
Anahtar Parti Altınekin İlçe Teşkilatı açıklamasında, yerel yönetimler, çalışan temsilcileri ve holding yetkililerinin bir araya gelerek çözüm için ortak bir istişare süreci başlatması gerektiği belirtildi.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Altınekin’in üretim gücünü korumak sadece bölgenin değil, Türkiye’nin tarımsal sanayi vizyonunun bir gereğidir. Üretimin devamlılığı, çiftçinin emeği ve çalışanın alın teri birbirine bağlıdır. Bu bağın kopmasına müsaade edilmemelidir.”
Teşkilat, sürecin yakından takipçisi olacaklarını ve çalışanların yanında olmaya devam edeceklerini kamuoyuna saygıyla duyurdu.