Alarko Tarım Grubu, Konya Ereğli Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyete aldığı yeni fabrikasıyla kurutulmuş gıda alanındaki üretim kapasitesini üç katına çıkardı. Modern seracılık, tohum ıslahı, gübre üretimi ve kurutulmuş gıda alanlarında yatırımlarına devam eden şirket, sürdürülebilir gıda vizyonu doğrultusunda tarım sektöründe değer zincirinin tüm aşamalarında yer alıyor.

Alarko Şirketler Topluluğu İcra Kurulu Başkanı Ümit N. Yıldız, tarım sektörüne yönelik yatırımların önemine dikkat çekerek, “2023 yılında giriş yaptığımız tarım alanında toplam yatırımlarımız 300 milyon dolara ulaştı. Yarattığımız istihdam sayısı ise 1.200 kişiye çıktı. Ereğli OSB’de faaliyete başlayan yeni fabrikamız, inovatif üretim teknolojileriyle ülkemizin kurutulmuş gıda arzına önemli katkılar sağlayacak” dedi.
REV TEKNOLOJİSİYLE BESİN DEĞERİ KORUNUYOR
Alarko Gıda Sanayi’nin yeni fabrikasında, meyve ve sebze kurutmada dünyanın en yenilikçi yöntemlerinden biri olan REV (Refractance Window Drying) teknolojisi kullanılıyor. Bu sistem sayesinde gıdalar, vakum yöntemiyle düşük sıcaklıkta ve kısa sürede kurutuluyor; böylece besin değeri ve lezzet kaybı olmadan tüketiciye ulaştırılıyor.
12 bin metrekare kapalı alanda kurulan tesis, yıllık 5.1 ton hammadde işleme kapasitesine sahip. Fabrikada 14 farklı meyve ve 31 sebze çeşidinin kurutulmuş versiyonları üretilerek hem Türkiye’deki iş ortaklarına hem de yurt dışındaki müşterilere sunuluyor.
YEREL EKONOMİYE DE KATKI SUNACAK
Konya Ereğli’de hayata geçirilen fabrika yatırımı, bölge ekonomisine de önemli katkı sağlayacak. Tarıma dayalı üretim çeşitliliği artırılırken, çiftçilerin ürünlerinin katma değerli hale getirilmesi hedefleniyor.
Alarko Tarım Grubu, bünyesindeki Alsera (modern seracılık), Palmira Agro (hibrit mikro granül gübre üretimi), Alarko Gıda Sanayi (kurutulmuş gıda üretimi) ve Genseed (tohum ıslahı) şirketleriyle tarımda değer zincirinin tamamında faaliyet göstermeyi sürdürüyor.