Taşeron işi Tamamlanmalıdır

Milliyetçi Hareket Partisi Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı KİT işçileri taşerondan mahrum kalmamalı dedi.

Taşeron işi Tamamlanmalıdır
Yayınlanma:

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı’nın, TBMM genel Kurulu’nda Gündem Dışı yaptığı konuşmada “Taşeron İşçilere Yönelik Düzenlemedeki Eksiklikler” konusunu gündeme getirdi. Kalaycı basın açıklamasında: "24 Aralık 2017 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de taşeron işçi, geçici işçi ve 4/C'li çalışanlara yönelik düzenlemeler de yer almıştır. mBu düzenleme olumlu olmakla birlikte kamudaki taşeron işçilerin tamamını kapsamamaktadır.

Kapsama alınmayan kuruluşların başında KİT'ler gelmektedir. Yaklaşık 1 milyon taşeron işçi kadroya geçerken KİT'lerdeki 50 bin kişi kadro dışı kalmıştır. KİT'leri kapsam dışında bırakmak hakka ve hakkaniyete aykırı olmuştur. Bakınız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı 24 Aralık 2017 günü Anadolu Ajansı Editör Masası'nda yaptığı açıklamalarda kapsama giren kurumları belirtirken Atatürk Orman Çiftliği ve TİGEM'in ismini vererek, ek bir listede olduğunu söylemiş ve "Kardeşlerimizin içi rahat olsun." demiştir. Bunun üzerine başta TİGEM'de çalışan taşeron işçiler âdeta bayram sevinci yaşamış ancak ayrıntılar belli olunca hayal kırıklığına uğramışlardır. Arkadaşlarımız bizlere ulaşmaktadır. Van Gölü Feribot İşletmesinde çalışan taşeron işçiler aramışlardır.

KİT'lerde çalışan taşeron işçilerin kadro dışı bırakılması kabul edilemez ve bunun hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Yine, hastanelerde bilgi işlemci, laborant, tekniker, kimyager, radyolog olarak çalışan binlerce sağlık personeli de kadro alamadığından büyük bir şok yaşamaktadır. Hâlbuki asıl işi yapan ve kanun hükmünde kararnamede aranan tüm şartları taşıyan taşeron işçisi sağlıkçılar sadece ihalelerin yaklaşık maliyeti içinde personel giderleri yüzde 70'in altında olduğu gerekçesiyle kadro dışı kalmışlardır.

Yine, tüm şartları taşıdığı hâlde yüzde 70 gerekçesiyle birçok bakanlık ve kurumda çalışan taşeron işçilere de kadro verilmemektedir. Böyle bir gerekçenin hiçbir izahı olamaz. Bu çalışanların taşeron personeli olduğu açıktır. İhalede personel çalıştırmanın yanı sıra malzeme, yazılım ve benzeri işlerde olması bu çalışanların taşeron işçisi olduğu gerçeğini ortadan kaldırmamaktadır. Herkes bilir ki bu çalışanlar işvereni tanımaz bile, yapılan ihalelerde işverenler değişir, onlar aynı işte çalışmaya devam ederler. Yirmi yılı aşan süredir bu şekilde çalışanlar vardır, dolayısıyla kadro dışı bırakılmaları büyük haksızlıktır" dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.