Şems-i Tebrizi Cami ve Türbesi yeni yüzüne kavuştu

Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin en yakın dostu ve alim bir zat olarak bilinen Şems-i Tebrizi’nin Türbesi’nin de yer aldığı Şems-i Tebrizi Türbe ve Camisi restore edilerek yeni yüzüne kavuştu.

Şems-i Tebrizi Cami ve Türbesi yeni yüzüne kavuştu
Yayınlanma:
Güncelleme:

Şems Parkı’nın içindeki Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin en yakın dostu ve hocası olarak bilinen Şems-i Tebrizi’nin Türbesi ve Camisi’nin yaklaşık 2 yıldır süren restore çalışmasında sona yaklaşıldı. Yeni yüzüne kavuşan tarihi yapının birçok alanında yenilikler yapıldı. Yapılan yeniliklerde arka bahçe tamamen düzenlendi ve yeni bir alan oluşturuldu. Bunun yanında son namaz yeri de yeniden restore edilerek daha cazip hale getirildi. Tarihi yapının aynı zamanda sağlamlaştırılması da yapılarak bazı eksiklikleri giderildi. Caminin çatı kısmında da büyük değişikliklerin yapıldığı öğrenildi. Tarihi yapının restorasyonu büyük oranda biterken çevresindeki peyzaj çalışmalarının süreceği yetkililer tarafından açıklandı. Restorasyon sırasında da ibadete açık kalan tarihi yapının artık her tarafı ibadete ve turistlere açık olacak.

sems-i-tebrizi-cami-ve-turbesi-yeni-yuzune-kavustu.jpg

ŞEMS-İ TEBRİZİ CAMİ VE TÜRBESİ

Mevlana’nın hayatını büyük ölçüde değiştiren ve onu düşünceleri ile derinden etkileyen Şems-i Tebrizi, İslam alimi ve mutasavvıftır. Şems-i Tebrizi Türbesi’nin ve caminin kim tarafından yapıldığı bilinmemekle birlikte 13. yüzyılda inşa edildiğine dair bilgiler bulunuyor. Şems-i Tebrizi Türbesi ve Şems-i Tebrizi Câmi birbirine ile bitişik olarak inşa edilmiş. Şems-i Tebrizi Türbesi mimari olarak bakıldığında klasik Selçuklu kümbetlerine benziyor. Bu bölümün altına yerleştirilmiş olan büyük sanduka içinde Şems-i Tebrizi’nin defnedilmiş olduğu kabul ediliyor. 1977 yılında onarılan türbe ile birlikte Konya’da Şems-i Tebrizi Câmi, Türbesi ve Parkı en çok ziyaret alanlardan birisi oldu.

sems-i-tebrizi-cami-ve-turbesi-yeni-yuzune-kavustu-001.jpg

ŞEMS-İ TEBRİZİ CAMİ’NİN KİM TARAFINDAN YAPILDIĞI BELLİ DEĞİL

Caminin kim tarafından yapıldığı bilinmemekle birlikte, sadece cami ve türbesinin yapım tarihi konusunda bir rivayet vardır ve buna göre cami 13. yüzyılda yapılmıştır. Ancak bugün mevcut olan bina Abdürrezak oğlu Emir İshak Bey tarafından 1510 senesinde hem cami hem de türbe alanları birlikte onarılmış ve alan biraz daha genişletilmiştir.  Eyvan stili yapılmış bulunan Şemsi Tebrizi Türbesi bir kemer ile Şems-i Tebrizi Cami içine açılmaktadır. Bu Bursa kemeri kalem işleri yapılarak süslenmiş ahşap bir kemerdir. Türbede iki pencere yer alır ve bunlar altlı üstlü konumlanmıştır. Tavanı geometrik desenler ile süslenmiş olan türbede üzeri örtülü bir sanduka yer almaktadır. Şems-i Tebriz-i 1185 senesinde Tebriz‘de doğmuştur. Esas adı Mevlana Muhammed olup babası Melik Dad oğlu Ali olarak bilinmektedir. Kendisine verilen Şemseddin lakabı “dinin güneşi” anlamına gelmektedir. Erken yaşlardan itibaren manevi yüksekliği ile göze çarpan ve yeteneği göz önünde olan Şems dini eğitim almış ve Tebriz bölgesindeki mürşitlerden Ebubekir Sellaf’ın müridi olmuştur. Duyduğu her bilginin peşinden koşup kendi deneyimlemek için çok dolaşmıştır ve bu yapısından dolayı da sahip olduğu lakaplarına Şemseddin Perende ile Kamil-i Tebrizi de eklenmiştir.  Peygamber Hz. Muhammed‘in iyi ahlâkını kendine örnek sayan Şemseddin-i Tebrizi, kendi manevi dünyasını güçlendirmek için hep arayışta olmuş ve aldığı bir manevi uyaran ile birlikte de Hz. Mevlana’ya ulaşmıştır. Dünya yaşamına ve dünya malına zerre değer vermeyen Şems pek çok anlamda Mevlana için yeni bir bakış açısı yaratmış, birlikte oldukları 3 yılı aşkın zamanda onu ilahi aşka tamamen yaklaştırmıştır. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.