Narçıl tesbihler ilgi görüyor

Narçıl bitkisinden üretilen tesbihler satan Muhammet Akif Şimşek, “Bu tesbihler oldukça dayanıklıdır, iyi cila tutarlar ve suya karşı hassastırlar” dedi.

Narçıl tesbihler  ilgi görüyor
Yayınlanma:

Narçıl bitkisi hakkında bilgi veren Muhammet Akif Şimşek, “ Narçıl tropikal iklim de yetişen bir ağacın meyvesidir. Genellikle Brezilya ve Güney Amerika tarafında yoğun bir şekilde yetiştirilmektedir. Altı ile on yıl arasında meyve vermeye başlayan narçıl ağacının ortalama boyu  5 metre ile 30 metre arasında değişebilmektedir. Bazı bölgelerde gövdesi deniz içerisinde bulunan narçıl ağaçlarına da rastlanmaktadır.Bu ağaç palmiyegillerden olduğu için meyvesi de yoğun lifli bir yapıda bulunmaktadır. Ağacın verimlilik durumuna göre ve iklim şartlarına göre ağaç başı yıllık 30 ila 75 adet civarında meyve elde edilmektedir. Meyvelerin boyutları avuç büyüklüğü ve ortalama ceviz büyüklüğüne kadar değişebilmektedir. Narçıl bitkisinin içerisindeki kısım fil dişinin damarlarını andırdığı  için  farklı bölgelerde doğal fildişi olarak da tabir edilmektedir. Ayı zamanda yarı kuruluk durumunda  iken yağının  çıkarılıp çeşitli kozmetik ve cilt bakım ürünlerinin yapımında ana madde olarak kullanılmaktadır. Narçılın taze halinin  suyu çıkarılıp içildiği zaman çeşitli hastalıkların tedavisinde de  kullanılmaktadır” diye konuştu.

“NARÇIL  TESBİHLER SUYA KARŞI HASSASTIR”

Muhammet Akif Şimşek, narçıl bitkisinin dünyanın çeşitli bölgelerinde mobilya aksesuarları, yüzük ve çeşitli takı ürünlerinde hammadde olarak kullanıldığını söyledi. Şimşek, narçıl, günümüzde nadir olarak bulunsa da özellikle çekimi çok hoş olduğundan tesbih yapımında kullanılmaktadır. İlk işlendiğinde süt beyaz renkte olan narçıl, zamanla gri ve açık kahve  tonlarına doğru renk değiştirmektedir. Ürünün iç kısmı fildişi ile birebir aynı damarları taşımaktadır belirli bir zamandan sonra hiç bir işlem uygulanmadan  bekledikçe içindeki o beyaz kısım kendine özgü bir karamelize renge geçmektedir. Malzemenin nadir bulunması, narçıl tesbihleri de özel kılmaktadır. Oldukça dayanıklı olan ve  iyi cila tutan narçıl  tesbihler suya karşı hassastırlar. Üzeri cilalı olmasına rağmen su temasında çatlaklar vs. oluşturabilmektedir. Yapımı oldukça zahmetlidir; narçıl kesildiğinde içinde yıldız şeklinde bir boşluk çıkar. Bu yüzden kesime çok elverişli değildir. Taneler delinirken fazla ısınırsa delik yolları kızarır, yanar” dedi. Yapılan işçiliğe göre tesbihlerin fiyatları değişmekte olduğunu ifade eden Şimşek,  “ Narçıl tesbihlerin fiyatı ortalama 100 TL ile 1000 dolar arasında değişebilmektedir. Konyalı vatandaşlar narçıl bitkisini tanımaya başladıkları için bu tesbihe de son zamanlarda yoğun ilgi göstermeye başladılar” şeklinde konuştu.” şeklinde konuştu.

Muhabir: Gamze Erdoğan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.