Meslek bitiyor ama iş devam ediyor

Kalaycılık mesleğini yapan Konya’daki birkaç ustadan biri olan Kamil Güneş, mesleğinin son temsilcisi olmasına rağmen küçük ve eski dükkanında işini büyük bir azimle yaparak devam ettiriyor.

Meslek bitiyor ama  iş devam ediyor
Yayınlanma:
Güncelleme:

Kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasında olan kalaycılık, günümüzde birkaç usta tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. Bedesten Çarşısı arkasındaki Bal Yağ ve Zeytin Çarşısında küçük ve eski dükkanında kalaycılık mesleğini devam ettiren 67 yaşındaki Kamil Güneş mesleğinin son temsilcileri arasında bulunuyor. Mesleğini gelecek nesillere aktarması için çırağı ve kalfası bulunmayan Güneş, kendisinden sonra kalaycılık mesleğinin yapacak kimsenin olmamasından üzüntü duyuyor. Çocukluğunda öğrendiği kalaycılık mesleğini sürdüren Kamil Güneş, daha önceki yıllarda kalfa veya çırağının olduğunu fakat mesleğin gidişatı yüzünden kısa sürede mesleği bıraktıklarını dile getirdi. Uzun zamandır tek başına bu mesleği yürüttüğünü anlatan emektar usta Kamil Güneş, “İşimizi son derece dürüst ve temiz yapmaya çalışıyoruz.

meslek-bitiyor-ama-is-devam-ediyor-002.jpg

Müşterilerimiz de yaptığımız işi beğenirler. Kalaycılık mesleği zor olmasının yanında sevilerek yapılması gereken bir meslektir. Yıllardır hep bu düsturla çalışarak ekmeğimizi kazandık. Günümüzde artık bu iş için alttan yetişen bir usta yok. Konya’da birkaç tane usta kaldık. Hiçbirimizin çırağı veya kalfası yok. Bizler kalaycılık mesleğini bıraktıktan sonra mesleğimiz Konya’da ölecek. Mesleğimizi yaşatamamamın üzüntüsünü çekerken, yetkililerin de bu duruma bir çözüm bulmaması da başka bir üzücü durum. Bizler öldükten sonra Konyalı bir vatandaş bakır tavasını kalaylattıracak usta bulamayacak. Şu ana kadar usta da ben oldum çırak da ben oldum ve işimizi yıllarca yaşatmaya çalıştık. Bugün bu küçük dükkanda son işleri yaptığımın farkındayım. Mesleğin tarih olmaması için gençlerin kalaycılık mesleğini öğrenmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

meslek-bitiyor-ama-is-devam-ediyor.jpg

“ÜNİVERSİTEDEN STAJYER GÖNDERDİLER”

Kalaycı ustası Kamil Güneş, bazı üniversite bölümlerinin mesleği öğrenmesi için stajyer öğrenci gönderdiklerini de belirterek, bu usulle kimsenin mesleği öğrenemeyeceğine dikkat çekti. Güneş, bir öğrencinin sadece staj yapmak için geldiğini söyleyerek, “Üniversitelerin gönderdiği öğrencilere bu işi öğretmeye çalıştım. Fakat hiçbir istek göremedim ve kendisi de öğrenmek istemediğini itiraf etti. Sonraki gelen öğrencilerde de aynı isteği görünce öğretmek için uğraşmadım. Daha sonra bu durumu üniversite yetkililerine bildirdim. Bu iş böyle sıradan usullerle öğrenilecek bir iş değildir. Gerçekten öğrenecek kişinin kendini tam manasında bu işe vermesi gerekiyor” dedi.

meslek-bitiyor-ama-is-devam-ediyor-001.jpg

“MESLEĞİMİZ KAYBOLMAYA YÜZ TUTMASINA RAĞMEN HALEN İŞ GELİYOR”

Kamil Güneş, kalaycılık mesleğinin son temsilcileri olmasına rağmen işin yoğun olarak da geldiğinin altını çizdi. Günde 10’un üzerinde kazan veya tepsi kalayladığını söyleyen Güneş, küçük tava gibi birçok eşyayı da kalayladığını dile getirdi. Birçok kişinin halen bakır kullanmaya devam ettiğini de belirten Güneş, “Mesleğimiz kaybolmaya yüz tutmasına rağmen halen iş geliyor. Mesleği sürdüren birkaç usta kaldığımız için işler yoğun olarak gelmeye başladı. Kalaycılık mesleği yaşatılması gereken bir meslektir. Bugün eskisi kadar bakır eşyalar kullanılmasa da birçok alanda bakır eşya kullanılmaya devam ediyor. Bakır eşyalar kullanılmaya devam ettiği sürece kalaycılık işine ihtiyaç duyulacaktır” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.