Kuruyemişin atası olan ‘kavurgaya’ yoğun ilgi

Tahıldan yapılan geleneksel ve yöresel bir kuruyemiş türü olan kavurga unutulmaya yüz tutmuş kuruyemişler arasında yer alsa da yeniden evlerdeki yerini almaya başladı.

Kuruyemişin atası olan ‘kavurgaya’ yoğun ilgi

Daha önce evlerde yapılan ama son zamanlarda unutulmaya yüz tutan kuruyemişler arasında göstertilen kavurga yıllar sonra tekrar tezgahlardaki yerini aldı. Kuruyemiş satış işiyle uğraşan Barış Özdemir, buğday ve mısırın tandırlarda kavrulmasıyla hazırlanan kavurganın bir manada kuruyemişin atası olduğunu söyledi. Kavurganın çok eski zamanlarda insanların yediği bir kuruyemiş türü olduğunu dile getiren Özdemir, “Son zamanlarda Konyalı vatandaşlar kavurgaya yoğun ilgi gösteriyor. İlk kuruyemiş örneklerinden sayılabilecek olan kavurga önceden de çok talep gören bir kuruyemişti ama zamanla unutuldu. Günümüzde ise yeni kuruyemişlerin de ortaya çıkması ile tekrar gün yüzüne çıktı” dedi. Özdemir, “En düşük kuruyemiş fiyatı 20- 25 TL’den başlarken kavurganın kilosu 6 TL olunca vatandaşlar çok ucuz olduğu için ve aynı zamanda da farklı bir tat arama ihtiyacına girince bu yeni tada yöneldi” şeklinde konuştu.

“KAVURGANIN İÇERİSİNE ÇEŞİTLİ KURUYEMİŞLER KARIŞTIRILABİLİR”

Barış Özdemir kavurganın hammaddesi olan buğday veya mısırın özel kuruyemiş ocaklarında yüksek derece de bir ateşte kavrulmasıyla elde edildiğini ifade etti. Özdemir, “Anadolu’nun farklı yörelerinde kavurganın içerisine çeşitli kuruyemişler karıştırılarak da tüketilebiliyor.  Eskiden insanlar menengiç yani çıtlık diye bilinen yemişle birlikte de tüketiyorlardı ama  günümüzde insanlar daha çok doğal yeni sade halini tercih ediliyor” diye konuştu.

Muhabir: Gamze Erdoğan

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.