Koronavirüs tarım işçilerini kaçırdı (Özel Haber)

Koronavirüsün tüm dünyayı etkisi altına almasının ardından virüsten korkan tarım işçileri bu sene tarlaya inmediler. Ziraat odası başkanları, işçilere güvence verilerek geleceğin kurtarılması gerektiğini söylediler. Tarım Bakanlığı, çiftçilerin sorununa çözüm bulacak önlemleri almaya başladı.

Koronavirüs tarım işçilerini kaçırdı (Özel Haber)
Yayınlanma:

Koronavirüsünün tüm dünyayı etkisi altına almasının ardından tarımsal üretimde de birçok kayıp olacağı son günlerde konuşulan konuların başında geliyor. Özellikle sebze fidesi dikim döneminde salgının yükselmesi, sebze üretiminde Türkiye’yi de zor günlerin beklediğinin habercisi oldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, ve Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, tarımda gereken tedbirlerin acil alınması gerektiğinin altını çizdiler.

YAĞIZ: İŞÇİ SORUNU GİDERİLMELİ

Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, şu an için en acil olanın gıda geleceği olduğunu söyledi. Şu ana kadar koronavirüse karşı tarımda büyük bir adım atılmadığını dile getiren Yağız, “Tarıma dair acil paket açıklanması gerekiyor” diye konuştu.  Yağız, Koranavirüsün insanlığa gıdanın ne kadar önemli olduğunu,  büyük felaketler karşısında sadece gıdanın önemli olduğunu hatırlattığını söyledi. Çiftçilerin bu şartlarda korunmasının kaçınılmaz bir gerçek olduğunun altını çizen Başkan Yağız, tarımda istihdam sorunlarının olduğunu söyledi.  Bunun yanında birçok sorunun olduğunu hatırlatan Başkan Yağız, çiftçiye yönelik bir paketin açıklaması gerektiğini tavsiye etti. Tarımda çalışan işçilerin koronavirüsten dolayı çalışmadıkları bilgisini veren Yağız, “Tarımsal alanda işçi bulma zorluğu yaşıyoruz. Eğer bu yıl işçi sıkıntısı çekersek geleceğimiz tehlikededir. 30 Nisan’a kadar fideleri toprakla buluşturamazsak sebzede sıkıntı çekilecektir. Bunun önlemini almak için, işçilerin sağlık kontrolünden geçirilerek çalıştırılması gerekiyor. Bunun için bakanlığımız onlara güvence vermeli ve sağlık durumlarıyla ilgilenmelidir” dedi.

Başkan Yağız, çiftçiye destek paketi açıklanması gerektiğini söyleyerek, “Çiftçilerimiz borçlarının ertelenmesi gerekiyor. İşçilerin çalışması için teşvikler gerekiyor. Bundan sonra tarımla ilgili yatırımları hızlandırmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

KAVUNEKER: ÖNLEMLER ALINMALI

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker de tarımda çalışacak işçilerin koronavirüsten dolayı tarlaya inmediğini yineledi. Virüsün yayılmaması için evde kal kampanyasına destek verdiklerini fakat gelecek için üretimin durmamasına değinen Kavuneker, “İşçiler kendilerini güvencede hissederek çalışması lazım. Koronavirüsten dolayı işçilerin bir çoğu çalışmak istemezken, bir çoğu da bazı nedenlerden dolayı gelemiyor. İşçiler; Urfa, Gaziantep gibi yerlerden Konya’ya çok sayıda tarım işçisi geliyor. Bu illerin valileriyle görüşülüp bu işçilerin Konya’ya gelmesini sağlamamız gerekiyor. Hükümetimiz bu konuda girişimleri yaptı. Bizler kaymakamlıklar aracılığıyla işçinin sorunlarını görüşüp, üretimi devam ettirmeye çalışacağız. Gıda üretimi eğer olmazsa bizi çok daha zor günler bekleyecektir. Türkiye, kendi kendine yeten ülke olduğu için şimdiden birçok tedbirimizi alarak önümüzdeki zorlukları en kolay şekilde atlatmamız gerekiyor. Hükümetimiz ve yerel yöneticilerimizle birlikte bu sorunları aşacağız” dedi.

“GÜBRE FİYATLARI DENETLENMELİ”

Hükümet tarafından destek paketi beklediklerini de dile getiren Kavuneker, çiftçilerin Ziraat Bankası’na olan borçlarının ertelenmesini istedi. Ziraat Bankası şu anda bazı krediler verdiğine değien Kavuneker, “Bu kredileri borçlu olan çiftçilerimiz alamıyor. Buraya da yeni bir düzenleme getirerek, çiftçilerimiz bu kredileri rahatça almaları gerekiyor.  Hükümetten yağlık ayçiçeğinin desteğinin öne çekilmesini rica ediyoruz. Gübre fiyatları şu anda 500 lira arttı. Hükümetimiz bu durumu denetlemeli fırsatçılara geçit vermemeli. Hükümetimiz bu konuyu iyi denetlemelidir” diye konuştu.

BAKANLIK TARIM İŞÇİLERİ İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Öte yandan işçilerin tarlaya inmemesi konusu Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da gündemine oturdu. Bakan Bekir Pakdemirli konuyla ilgili bir düzenleye yapıldığını söyleyerek mevsimlik tarım işçilerinin nakil ve barınma koşullarının düzenleneceğini, hijyen ve koruyucu malzemelere erişimin sağlanacağını belirtti. Bakanlık, koronavirüs ile etkin mücadelenin yanında, tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlamak ve gıda arz güvenliğinin korunmasında önemli bir görev üstlenen mevsimlik tarım işçileriyle ilgili gerekli tedbirlerin alınması amacıyla 81 İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne talimat gönderdi. Bu çerçevede illerdeki tarım takviminin dikkate alınarak bitkisel üretim faaliyetlerinin aksatılmadan yürütülmesi için diğer kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği halinde gerekli tedbirlerin ivedilikle alınması, herhangi bir aksaklık yaşanması durumunda ise bakanlığa bilgi verilmesi istendi. Buna göre, bitkisel üretim faaliyetlerinin gereği olan ekim, dikim, gübreleme, sulama, ilaçlama, çapalama, bakım faaliyetlerinin kesintisiz devam etmesi için çiftçilerin veya tarım işçilerinin, işletmelere alınan tedbirler çerçevesinde erişimleri sağlanacak. Salgın nedeniyle tarım işçilerinin hijyen ve koruyucu malzemelere erişiminde aksaklık yaşanmaması için gerekli tedbirler alınacak. Mevsimlik tarım işçilerinin faaliyetlerine devam edecek şekilde nakilleri ve barınma koşulları düzenlenecek.

DENETİMLER ARTACAK

Bakanlık tarafından gübre, tohum ve ilaç gibi tarımsal girdilere erişim veya dağıtımda bir sorun oluşmaması için tedbirler alınacak. Bu kapsamda gübre bayilerinde etkin stok kontrolü ve denetim de yapılacak. Bakanlık ayrıca, hasat edilen ürünlerin aşırı fiyat artışlarına izin vermeyecek şekilde pazara arzının sağlanması için de tedbir alınmasını istedi. Diğer taraftan İçişleri Bakanlığı da Covid-19 ile mücadele kapsamında alınan önlemlere ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve 81 il valiliğine; tarımsal üretimin aksatılmaması, tarım işçilerinin ulaşım koşullarının iyileştirilmesi ve hasat edilen tarımsal ürünlerin pazara erişiminin sağlanması için gerekli tedbirlerin alınması konusunda talimat gönderdi.

Muhabir: Servet R. Çolak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.