Konya'daki sektör temsilcileri: Fiyatlar maliyetlere 'kurban' gitti

Konya'da bu yıl küçükbaş hayvan 2 bin 600 TL-3 bin 500 TL aralığında, büyükbaş hayvan ise 31 bin 500 TL - 50 bin 500 TL'den satışa sunuluyor. Sektör temsilcileri artan maliyetlerin kurbanlık fiyatlarına yansıdığını belirttiler

Konya'daki sektör temsilcileri: Fiyatlar maliyetlere 'kurban' gitti
Yayınlanma:

Kurban Bayramı yaklaşırken alıcılar da bütçesine uygun kurbanlık aramaya başladı. Konya'da bu yıl küçükbaş hayvan 2 bin 600 TL-3 bin 500 TL aralığında, büyükbaş hayvan ise 31 bin 500 TL - 50 bin 500 TL'den satışa sunuluyor. Yapılan toplantılar sonucunda dana kilogram fiyatı 65, düve 60, inek 55, koyun-keçi 50 TL'den alıcı bulacak. Kesim ücretleri büyükbaş için 900 TL, küçükbaş için ise 200 TL olarak belirlenirken et çekim ücreti ise 4 TL olarak açıklandı.

Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, Türkiye'nin kurbanlık sıkıntısı yaşamayacağının altını çizerek, küçükbaş hayvanın 62, büyükbaşın ise 65 TL'den kilogram fiyatının belirlendiğini kaydetti.

osman.jpg

"FİYATLAR ALICIYA GÖRE YÜKSEK, ÜRETİCİYE GÖRE DÜŞÜK"

Fiyatların alıcıya göre yüksek, üreticiye göre düşük olduğunu kaydeden Konya Kasaplar Odası Başkanı Davut Balbaloğlu, "Mâlum piyasa şartları ve milletin alım gücüne bakılırsa fiyatlar anormal derecede yüksek. Yem maliyetleri yerinde durmuyor, girdi maliyetleri ve çoban maliyetleri de üreticiyi zorluyor. Milletin alım gücü olmadığından kurban bu sene kırık geçiyor" ifadelerine yer verdi.

davut.jpg

“Fiyatlar alıcıya göre yüksek, üreticiye göre düşük seyrediyor” diyen Balbaloğlu, “Bugün kilogramı 60 TL’den tartılan canlı hayvan için vatandaşlar 36 bin TL ödeyecek. Geçtiğimiz yıllarda 30 TL'ye aldığımız Karkas etini tezgâhlarda 70-80 TL aralığında satıyorduk. Şu anda Karkas eti 92 TL'ye alıp 150 TL'ye satıyoruz. Bu yüksek maliyetler yem fiyatlarına, elektriğe, mazota gelen zamların etkileri" diye konuştu.

"BÜYÜKBAŞ KESİM ÜCRETİ 900 TL"

Geçen sene bu zamanlar hayvan pazarlarında hayvanların satıldığını hatırlatan Balbaloğlu, şu an hayvanların yarısının satılmış, yarısının da son günlerini beklediğini söyledi.

Vatandaşlara kurban alımı konusunda uyarılarda bulunan Balbaloğlu, "Hayvan alırken yaşını doldurup doldurmadığına, dişine, boynuzunun kırıklığına ve kuyruğu kesik olmamasına dikkat edin. 35 bin TL'lik kurban alıp 500 TL'lik işçilikten kaçmayın. Maalesef Tarım ve Orman Bakanlığımızın yayınladığı bir genelge olmasına rağmen kurban kesmek işin ehli kişilerce yapılmıyor. Vatandaşların kurban kesimi için işin ehli kasaplara gitmelerini tavsiye ediyorum. Et kesme, et ayırma ve kıyma çekme işini sadece kasaplar verebilir. Ana cadde içerisinde tozun toprağın içinde sağlıksız şekilde kıyma çekiliyor" dedi.

Balbaloğlu, Konya genelinde kesimhanelerin ve kasapların kurban kesim fiyatlarının aynı olduğunu aktararak, "Büyükbaş kesim ücreti 900 TL, küçükbaş kesim ücreti ise 200 TL olarak belirlendi. Et çekim ücretleri kilogram fiyatı da 4 TL. 4 TL'ye çekilen ücret elektrik parasını kurtarmaz ama kasap esnafı insanların sağlıklı et yiyebilmesi için uğraşıyor" ifadelerine yer verdi.

"ÜRETİCİNİN SESİ İLK DEFA BU KADAR ÇOK ÇIKIYOR"

Konya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fettah Öztürk, küçükbaş hayvancılığın pandemide altın yılını yaşadığını belirtti.

Pandemide kurbanlık fiyatlarının makul seviyede olduğunu ve insanların alım gücünün yeterli olduğunu aktaran Öztürk, bu sene kurbanlık fiyatlarının gidişatından endişeli olduklarını söyledi.

Konya'da hayvan varlığında bir azalma olmadığını belirten Öztürk, Konya'da 1 milyon 819 bin anaç hayvan bulunduğunu söyledi.

fettah.jpg

Açıklanan kurban fiyatlarının üreticiyi kurtaracağını söyleyen Öztürk, “Kasaptaki ve restorandaki eti, yemdeki akaryakıttaki fiyat artışlarını kimse konuşmuyor. Ama günah keçisi her zaman üretici oluyor. Bizim girdilerimiz yüzde 200 zam aldı. Bizim açıkladığımız kurbanlık fiyatları sadece bir tavsiye niteliğinde. Kurbanlıklar belirlediğimiz fiyatın çok altında ya da çok üstünde de satılabilir. Fiyatlar belirlediğimiz şekilde olursa üreticiyi kurtarır diyoruz" dedi.

Hayvancılık sektöründen birçok kişinin çekileceğini söyleyen Öztürk, önümüzdeki yıl kesilecek kurbanların bulunmayacağının da uyarısında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.