Konya’da 938 bin dekar alanda yem bitkileri üretiliyor

Aşağıpınarbaşı Mahallesinde düzenlenen tarla günü etkinliğinde konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, Konya’da 938 bin dekar alanda yem bitkileri üretiminin yapıldığını söyledi.

Konya’da 938 bin dekar  alanda yem bitkileri üretiliyor
Yayınlanma:
Güncelleme:

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM), Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Selçuklu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile yapılan Kurumlar Arası İş Birliği Yayım Projeleri kapsamında Selçuklu’ya bağlı BATEM araştırıcıları tarafından geliştirilen ve tescil ettirilen, yerli ve milli Pehlivan07 silajlık mısır ve Ataem-7 soya çeşitlerinin tanıtımı için tarla günü etkinliği düzenlendi. 

konyada-938-bin-dekar-alanda-yem-bitkileri-uretiliyor.jpg

Aşağıpınarbaşı Mahallesinde düzenlenen etkinliğe İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Ali Küçükharmancı,  kurum personelleri ve üreticiler katıldı. Tarla günü etkinliğinde konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, Konya’da 938 bin dekar alanda yem bitkileri üretimi yapılmakta olduğunu söyledi. 382 bin dekarlık kısmında silajlık mısır üretiminin yapıldığını söyleyen Ergin, “Soya üretimi ise bölgemizde 138 dekarlık küçük bir alanda yapılmakta olup silajlık olarak üretimi yok. Soyada ülkemiz net ithalatçı ülke konumunda olup 2019 yılında 2,5 milyon tonun üzerinde soya ithal edilmiştir. Mısır yetiştiriciliği için kullanılan tohumda da büyük oranda dışa bağımlı bulunuyoruz. Mısır üretimi yıllar itibarı ile büyük oranda artış gösterirken soya üretiminde de üretim alanı artıyor. Bakanlığımız bünyesinde Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve diğer Araştırma Enstitülerimiz tarafından geliştirilen yerli mısır ve soya çeşitlerinin varlığı memnuniyet verici.  Ancak bu çeşitlerin ülkemizde ve bölgemizde tanıtımı ve kullanımının yaygınlaştırılması yeteri düzeyde gerçekleştirilememiştir.

konyada-938-bin-dekar-alanda-yem-bitkileri-uretiliyor-001.jpg

Bu veriler doğrultusunda kurmuş olduğumuz demonstrasyon parsellerinde Pehlivan07 silajlık mısır çeşidi tohumları 12 Mayıs 2020 tarihinde ekilmiş Mayıs ayı sonlarında soğuktan zarar görmelerine rağmen gelişmelerine devam etmiş ve Eylül ayı sonunda 3-3,5 metre boylanmışlardır. 70 cm sıra arası ve 19,5 cm sıra üzeri mesafede gerçekleştirilen ekim normunda örnekleme usulü hesap ettiğimiz değerlere göre dekardan 10.504 kg verim elde edilmiştir.  Ataem-7 soya çeşidimizin de aynı tarihte ekimi gerçekleştirilmiş, sıra arası 70 cm, sıra üzeri mesafe ise 5 cm olacak şekilde ekim yapılmış ve soğuk zararı gözlemlenmemiştir. Soyada dekara yeşil aksam verimi 2.950 kg olarak gerçekleşmiştir” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.