Konya Ovası’nda ayçiçeği ekimi yaygınlaşıyor

Türkiye’de önemli bir yağ bitkisi olan ayçiçeği, yağ tüketiminde 1'inci sırada yer alıyor. Türkiye’de bitkisel ham yağ üretiminin yüzde 50’si ayçiçeğinden karşılanıyor.

Konya Ovası’nda ayçiçeği ekimi yaygınlaşıyor

Ülkemizdeki yağ bitkisi üretimi karşılayamadığı için bu açık ithalat ile kapatılıyor. Bu sebeple Tarım ve Orman  Bakanlığı tarafından ayçiçeği, prim ödenen bitkiler arasına alınarak ayçiçeği üreticisine kilogram başına destekleme primi ödeniyor. Türkiye’deki ayçiçeği ekiliş alanlarının çoğunluğu Trakya bölgesi olmasına rağmen Konya bölgesinde de  ayçiçeği ekimi yapılıyor. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Konya Ovası’ndan ayçiçeği ekimi yapılan alanlarda incelemelerde bulundu. Prof. Dr. Süleyman Soylu konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Konya Ovasında çoğu sözleşmeli olmak üzere bu yıl çerezlik ayçiçeği ekiminde gözle görülür bir artış var. Hasatın başlayacağı bugünlerde sözleşme bedelleri genelde 7mm üzeri irilikte ürün için 9-9.5 TL/kg arası değişiyor” ifadelerini kullandı. AB Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.