Konya Ovası’na 10 milyar m³ su lazım (Özel Haber)

CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener’in KOP’un Konya Ovası’na getirdiği su, yatırımlar ve harcanan rakamlarla ilgili soru önergesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca cevaplandı. Buna göre 2 milyon hektar arazinin sulanması için 10 milyar m³ suyun gerekli olduğu ortaya çıktı

Konya Ovası’na 10 milyar m³ su lazım (Özel Haber)
Yayınlanma:

CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener tarafından 2020 yılı Plan ve Bütçe Müzakereleri Kanun Teklifinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na KOP yatırımları ve gerekli olan su ihtiyacı konusundaki ‘Soru Önergesi’ Bakan Mustafa Varank tarafından cevaplandı. Bakanlık Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından açıklanan cevapta, Konya Ovası’na 10 milyar metreküpten daha fazla su ihtiyacı olduğu söylendi. Milletvekili Şener ilk sorusunda yer üstü sularıyla Konya Ovası’nın ne kadarının sulandığını sordu. Sorunun devamında Mavi Tünel’den gelen suyla birlikte ne kadar  su gerektiği ve KOP’un sulama ile ilgili neler yaptığı yer aldı.  Bakanlık sorulara verdiği cevapta, yer altı ve yer üstü sularıyla 891 bin 156 hektar alanın sulandığını söyledi. Bakanlığın verdiği cevaba göre, bu alanların 448 bin 71 hektarı yer altı sularıyla buluşurken, 443 bin 85 hektarı ise yer üstü sularıyla buluştu. Mavi Tünel’in tam olarak tamamlanmasıyla 414 milyon m³ su Konya Ovası’na aktarılacak. Bu suyun 100 milyon m³’ü Konya’da içme suyu olarak ayrıldı. Geri kalan 314 milyon m³ su ile 65 bin hektar alan sulanacak.

10 MİLYAR 7 MİLYON M³ SUYA DAHA İHTİYAÇ VAR

Bakanlık, Konya Kapalı Havzası olan 3 milyon hektar tarım arazisinin toplamda 15 milyar m³ suya ihtiyacı olduğunu söyledi. Verilen cevaplarda bu alanların yaklaşık 3’te birinin 4,3 milyar m³ suyla buluştuğu söylendi.  Geri kalan 2 milyon hektardan fazla tarım arazisinin tamamının sulanabilmesi için ise 10 milyar 7 milyon m³ suya ihtiyaç duyulduğu yer aldı.

DIŞ HAVZALARDAN SU GETİRECEK PROJELER HAZIRLANIYOR

Bakanlık tarafından verilen cevapta Konya Kapalı Havza’sına dışardan su getirecek projelerin incelediği bilgisini de verdi. Buna göre DSİ Genel Müdürlüğü tarafından Konya Kapalı Havzası Master Plan çalışmaları sonucunda Göksu-Ermenek-Gevne Çayı’ndan 457 milyon m³ su, Manavgat-Aksu Çayı’ndan da 155 milyon m³ su ile toplamda 612 milyon m³ su Konya Ovası’yla buluşacak. Her iki proje de DSİ Genel Müdürlüğü tarafından devam ediyor. Bunların yanında suyu daha verimli kullanabilmek için arazi toplulaştırması, tarla içi geliştirme hizmetleri ve suya daha az ihtiyacı olan bitkilerin ekildiğinin de devam ettiği söylendi. Tasarruf projeleri kapsamında da Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde’de toplam 1 milyon 54 bin hektara ulaşıldığı bilgisi verildi.

KOP KÖSİP PROJESİ’NDE 1 MİLYON 228 BİN DEKAR ALAN SULANDI

Bakanlık, ilgili sorulara verdiği cevapta tüm projelerden farklı olarak kış aylarında suyun bazı projelerle depolandığını ve ihtiyaca göre de KOP Küçük Ölçekli Sulama İşleri Projesi (KÖSİP)’in uygulamada olduğunu söyledi. KÖSİP kapsamında 2011-2019 yılları arasında 791 projeye 729,1 milyon lira tahsis edilerek, 1 milyon 228 bin dekar alan basınçlı suyla buluştu. Bu proje ile açık kanallardan kaybolan 245 milyon m³ su yeniden kazanıldı. KÖSİP ayrıca, Ereğli İvriz Sağ ve Sol Sahil Sulama Birlikleri ile projeler yürütüyor.

KOP’UN 6 MİLYON 728 BİN LİRA SERMAYE GİDERİ OLDU

Milletvekili Şener, Bakanlığa sorduğu ikinci soruda ise KOP projesinin, yatırımlarını, sermaye transferlerini, bu paraların nerelere harcandığını, 2020 yılında yatırımların tamamını ve sulama için yatırımların neler olduğunu sordu. Bakanlık bu soruda KOP’un 2020 yılı bütçesinde Sermeye Giderleri ve Sermaye Transferleri rakamlarını açıkladı. Buna göre KOP’un; Tarım Bitkisel Üretimde 3 milyon lira, İmalat KOBİ ve Girişimcilikte 700 bin lira, Enerjide 455 bin lira, Eğitim-Kültürde 1 milyon 800 bin lira, DKH Genel İdare için de 773 bin lira ile toplamda 6 milyon 728 bin lira Sermaye Gideri olduğunu söyledi. KOP’un Sermeye Transferlerinin toplamı ise 102 milyon 186 bin lira oldu.

KOP YATIRIM BÜTÇESİNİN YÜZDE 86’SI TARIMA AYRILDI

Bakanlık, KOP 2020 yılı yatırım bütçesinin yüzde 86’sının tarım sektörüne ayrıldığı bilgisini verdi.  Bölgenin Türkiye’de en az yağışı aldığını hatırlatan Bakanlık, KOP kapsamında KÖSİP, TEYAP, Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Programı, Bölgesel Hayvancılık Altyapısının Geliştirmesi Projesi, Bölgesel Tarımsal Araştırmalar Projeleri’nin 2020 yılında destekleneceğini söyledi.

2017 yılında KOP kapsamında 8 ilde yatırımlar için 7,8 milyar lira ödenek ayrıldığını ve harcanan rakamın da 6,5 milyar lira olduğu bilgisi yer aldı. 2018 yılı için tahsis edilen ödenek miktarının ise 9,5 milyar lira olduğu ve harcanan rakamın 6,5 milyar olduğu bilgisi verildi. KOP, 2020 yatırım tutarı ise Yatırım Programı ile kesinleşecek.

Muhabir: Servet R. Çolak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.