Konya Demirciler Odası: Kentsel dönüşümden faydalanmak istiyoruz

Konya Demir ve Emsali Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Bekir Karataş, demirci esnafının kiralar nedeniyle zor durumda olduğunu belirterek, "Eski Sanayi ve Karatay Sanayi’nin kentsel dönüşüm projelerinden biz de faydalanmak istiyoruz" dedi

Konya Demirciler Odası: Kentsel dönüşümden faydalanmak istiyoruz
Yayınlanma:

Konya Demir ve Emsali Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Bekir Karataş, demirci esnafının zor günler geçirdiğini ifade etti.

Odaya kayıtlı 620 üyesi bulunduğunu dile getiren Başkan Karataş, "Demirci esnafı sıkıntıda. Esnafın dükkan ihtiyacı var. Pandemiden sonra sanayi kesiminde yüzde 300'lere varan kira artışları oldu. Demirci esnafını tek çatı altında toplamak istiyoruz ama yer yok. Belediyeler arsa vermiyor, kooperatifler de çok uzak yerlerde veriyor. Esnafımıza belediye öncülüğünde arsa temin edilirse esnafımızın dükkân ve kira problemi çözülür. Eski Sanayi ve Karatay Sanayi’nin kentsel dönüşüm projelerinden biz de faydalanmak istiyoruz. Kâr marjımız düştü. Daha önceden yaptığımız işlerden kazanırken şimdi dükkânda iş olsun diye çabalıyoruz. Eskiden bir iş yapardık, dükkan 1 hafta idare ederdi. Ama şimdi 10 iş yaparsan ancak dükkân ayakta duruyor" diye konuştu.

"VADELİ DEMİR ALIMLARI PEŞİNE DÖNDÜ"

Başkan Karataş, demir fiyatlarındaki artışa ilişkin olarak demir alma noktasında tedarikte sıkıntı yaşamadıklarını belirtti.

Demir fiyatlarının artmasında savaşın etkisinin çok olduğunu aktaran Karataş, "Navlun maliyetlerindeki yükseliş, 2022’de Ukrayna-Rusya savaşı, arz sorunlarının tuzu biberi oldu. Artan hammadde ve enerji maliyetleri arz talep dengesini bozmaya devam ediyor. Demir fiyatları bir anda 18-19 TL'ye çıktı. Demiri önceden vadeli alıyorduk, şimdi tamamen peşine döndü. Şu anda aldığımız demirin fiyatı 16-18 TL arasında. Sac da aynı fiyat. Geçen sene 8-9 TL iken şu an 23 TL'ye kadar yükseldi. Alüminyumun kilogramını 46 TL'ye alırken şu anda 90 TL'yi gözden çıkarıyoruz. Cam fiyatlarına yüzde 140 zam geldi. Cam almada da bulma da sıkıntı çekiyoruz. Geçen sene metresi 500 TL'den cam balkon yapıyorduk, şu anda cam balkonun metre fiyatı bin 200 TL" dedi.

Demir fiyatlarının artmasıyla inşaat maliyetlerinin de fiyatlarının etkilendiğini dile getiren Karataş, "Bir binanın yüzde 30'a yakını demirden yapılıyor. Fiyatlar yüksek olunca inşaatçı inşaat yapamıyor. Fiyatlar yükselince inşaat sektöründe de iş gücü düştü" açıklamasına yer verdi.

"DEMİRCİLER ELEMAN BULMA KONUSUNDA SIKINTI YAŞIYOR”

Dünya ve Türkiye ekonomisinin önemli sektörlerinden birini oluşturan demircilik sektörü konusunda Konya'nın öncü şehirlerin başında yer aldığını aktaran Karataş, sektörde usta-çırak ilişkisinin bittiğini ifade etti.

Karataş, şu ifadelere yer verdi:

"Pek çok ilin yapamadığı birçok gelişmeyi yapabilen Konya’da demirciler eleman bulma konusunda sıkıntı yaşıyor. Bizim meslek küçüklükten öğrenilir. Öğrenci 20 yaşına kadar normal lisede okuyor daha sonra meslek öğrenmek için bize müracaat ediyor. 20 yaşından sonra demircilerin bu elemanı eğitmesi pek mümkün gözükmüyor. Bu konu bizim en büyük sıkıntımızı oluşturuyor. Günümüzde usta çırak ilişkisi bitti. Artık çıraklar direkt para ile ilgileniyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.