İç Karaaslan Mescidi yeni yüzüyle açılacak

Konya’nın 800 yıllık Selçuklu eseri İç Karaaslan Mescidi’nin restore işlemleri tamamlandı. Mescit önümüzdeki aylarda ibadete açılacak.

İç Karaaslan Mescidi yeni yüzüyle açılacak
Yayınlanma:
Güncelleme:

Türkiye Selçuklu Devleti döneminde yapılan ve çinileriyle göz dolduran İç Karaaslan Mescidi’nin restore çalışmaları bitme aşamasına geldi. Uzun süredir ibadete kapalı olan ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore çalışmaları devam eden mescit, geçtiğimiz yıl hırsızların hedefi olmuştu. Mescidin kubbesini yağmurlardan koruyan kurşun kaplamaları kimliği belirsiz kişiler tarafından çalınmış, daha sonra harekete geçen Vakıflar Bölge Müdürlüğü yeniden kurşun kaplama çalışmalarına başlamıştı. Restore çalışmaları sürdüğü sırada aynı anda çalınan kurşun kaplamalar da yeniden yapıldı. Restore çalışmalarının büyük bir kısmı biterken, son olarak küçük düzenlemeler kaldı. Uzun süredir ibadete kapalı olan İç Karaaslan Mescidi’nin gerekli düzenlemelerin yapılmasının ardından ibadete açılacağı öğrenildi.

ic-karaaslan-mescidi-yeni-yuzuyle-acilacak.jpg

BÖLGEDE BİRÇOK TARİHİ YAPI BULUNUYOR

Mescidin bulunduğu Şems Tebrizi Mahallesi, özellikle Selçuklu Devleti yapılarını barındırmasıyla biliniyor. Mahallede, Şems-i Tebrizi Türbesi ve Camisi, Şerefaddin Camii, Karaaslan Türbesi, Konya surları kalıntıları ve birçok tarihi çeşme ile türbeler bulunuyor. Mahalledeki birçok tarihi yapı, koruma altında bulunurken, birçoğunun da restore çalışmaları devam ediyor. Konya’nın merkezinde bulunan Şems Tebrizi Mahallesi; Aziziye ve Şükran Mahalleriyle birlikte şehrin hafızası niteliğinde bulunuyor.

ÇİNİLERİYLE ÜNLÜ ESER 800 YAŞINDA

Yaklaşık 800 yıllık Selçuklu Devleti eseri olan İç Karaaslan Mescidi’nin Ziyaeddin Kara Arslan tarafından 13. yüzyılın ilk yarısında yaptırıldığı tahmin ediliyor. Yapım malzemesi olarak tuğla, kesme ve moloz taş kullanıldı. Karaaslan mescidi kare planlı olarak üzeri kubbe ile örtülü. Kubbenin kurşun ile kaplandığı ilk kayıtlarda da geçiyor. Dikdörtgen bir alanı kaplayan mescidin güneyine sonradan ilave edilmiş türbesi bulunuyor. Mescidin kubbesi sekizgen kasnağa oturarak yapılmış. Eserin sivri kemerli küçük pencereleri bulunurken, mescide kuzey doğuda bulunan kapıdan giriliyor. Alçı ve çininin bir arada kullanıldığı mihrapta; tek renk firuze sırlı kabartmalı yazılı ve kazıma mozaik teknikli çiniler uygulanmış. Günümüzde ise nişte çini görünümlü mavi boya uygulamaları da görülüyor. Kenarları ince dikdörtgen formlu plaka çinilerle çevrelenmiş olan panonun iç kısmında yazılı süsleme bulunuyor. Kitabelikte “Lailâhe illâllah vahdehu lâ şerikeleh Muhammedün Rasûlullah” yazıyor. Mihrap tepelik bölümü;  dikdörtgen formlu olarak yapılmış. Birbirini tekrar eden büyük ve küçük ebatlarda tepelik motifleriyle süslenmiş.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.