Hububat rekoltesi yüzleri güldürdü

Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi hububat ürünlerinin hasat sezonunun tamamlanmasının ardından rekolte sonuçları da gelmeye başladı. Ulusal Hububat Konseyi (UHK) Başkanı Özkan Taşpınar, Türkiye genelinde hububat rekoltesinin yüksek, ziraat oda başkanları da Konya’da verimin kaliteli olduğunu söylediler

Hububat rekoltesi  yüzleri güldürdü
Yayınlanma:
Güncelleme:

2020 hububat hasat sezonunun sona ermesinin ardından üretimden alınan verimin sonuçları da gelmeye başladı. Tahıl ambarı olarak nitelendirilen Konya’da bu yıl üretim miktarlarının geçen yıla göre daha iyi olduğu ortaya çıktı. Türkiye genelinde hasat dönemini değerlendiren Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Taşpınar, bu yıl rekoltenin 20 milyon ton ile 20 milyon 500 bin ton civarlarında olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

hububat-rekoltesi-yuzleri-guldurdu-001.jpg

Başkan Taşpınar, Türkiye genelinde hububat üretiminin istenilen seviyede olduğunu dile getirerek, “Çiftçimiz, sanayicimiz ve tüccarlarımız bu yıl üretimden oldukça memnun kaldı. Bu sene hububat alımlarını Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yanında Türk Şeker ve Tarım Kooperatifleri de yaptı. Böyle bir ortamda fiyatlarda rekabet oluştu ve hububat ürünleri buğdayda belirlenen bin 650 lira, arpada belirlenen bin 275 liranın üzerinde satıldı. Bu durumdan çiftçimiz memnun oldu. Yine ürün miktarının iyi gelmesi sanayici ve tüccarlarımızı da sevindirdi. Bunun yanında nisan yağışlarının istenilen seviyede olması kıraç alanlardaki hububat verimini yükseltti. Gübre fiyatlarının da geçen seneki fiyatlarla aynı olması çiftçimizin iyi bir ürün çıkarmasına vesile oldu. Türkiye, kendi ihtiyacı olan 18-19 milyon ton buğdayı üretmektedir. Türkiye’de arpa hasadı bitti, buğday hasadı ise yüzde 85 oranında tamamlandı. Bu sene hasat sezonundan 20 milyon tonun üzerinde buğday, 8,4 milyon ton arpa rekoltesi bekliyoruz. Mısır üretiminin ise bu yıl daha da artacağı bilinmektedir. Bu miktar da Türkiye’nin hububat ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak ve geri kalanını mamul madde olarak ihracat edecektir” dedi.

"HUBUBATTA DESTEKLERİN ARTMASI GEREKİYOR"

Taşpınar, buğdayın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde stratejik bir ürün olduğunun bir kez daha tescillendiğini vurgulayarak, "Hububatta desteklerin artması gerekiyor. Mesela geçen yıl 5 kuruş olan destek 10 kuruşa çıkarıldı. Bu da son derece olumlu bir tabloyla üretimde artışın olmasını sağladı. Yine bu yıl 10 kuruş olan desteğin 20 kuruşa çıkarılması ile ekim alanlarında güz aylarında tekrar olumlu bir artışın sağlanacağını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

hububat-rekoltesi-yuzleri-guldurdu.jpg

YAĞIZ: BU YIL REKOLTE YÜKSEK OLDU

Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız ve Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, kıraç ve sulak alanlardaki hububat üretim miktarının tahminlerin üzerinde geldiğini dile getirdiler. Meram Ziraat Odası Başkanı Yağız, bu yıl hububat miktarının beklentinin üzerinde olduğunu söyledi. Yağız, hububat çiftçisinin yüzünün güldüğünü ifade ederek, “Bu yıl buğday alım fiyatlarının tonu bin 650 liradan alıcı buldu. Konya’da birçok üretici, kaliteli ürününü bin 650 liranın üzerinde sattı. Bizlerde çiftçilerimize bu konuda gerekli desteği sağladık. Bu yıl sezonun iyi geçmesiyle birlikte hububat rekoltesi yüksek oldu” dedi. Başkan Yağız, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin bin 325 liradan açıkladığı mısır fiyatını da değerlendirerek, “Bakanımızın açıkladığı mısır alım fiyatını düşük bulduk. Çiftçinin girdi maliyetleri de göz önüne alınarak daha yüksek bir fiyat bekliyorduk. Çiftçimiz ürününü kaliteli yetiştirirse tonunu bin 325 liradan fazla satabilir. Böyle bir durumda çiftçimiz maliyetini kurtarır ve biraz olsun yüzü gülebilir” diye konuştu.

hububat-rekoltesi-yuzleri-guldurdu-002.jpg

KAVUNEKER: GÜBRE VE İLAÇ FİYATLARINI BAKAN’A BİLDİRDİK

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, Konya’daki hububat üretiminin bu yıl oldukça verimli geçtiğini söyledi. Kavuneker, nisan yağışlarıyla birlikte kıraç alandaki hububatın da verimli olduğunu belirterek, “Hububat üreticimiz bu yıl umduğu verimi aldı. Bu yıl olan üretim geçen yıla göre fazla oldu. Bazı bölgelerde don ve dolu olayları etkili olsa da Konya genelinde büyük zararlar oluşmadı. Bunun yanında çiftçimiz gelecek yıl için tarlalarından ekim hazırlıklarına şimdiden başladı. Buğday ekecekler için önemli bir girdi maliyeti olan gübrede fiyatlar birden arttı. Mısır üreticimiz için de Bakanlığın onay verdiği ilaçlarda da aynı durum oldu. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye  geçtiğimiz hafta Konya’ya yaptığı gezide bu durumu bildirdik. İlaç ve gübre fiyatlarının sebepsiz yere spekülatörler tarafından yükseltildiğini anlattık. Bakan Pakdemirli ve diğer yetkililer duruma el koyacaklarını söylediler. Gübre ve diğer girdi maliyetleri düşürüldüğünde çiftçimiz daha çok üretmeye çalışacak ve Türkiye’nin kalkınması o derece hızlanacaktır. Çiftçi üretimden vazgeçtiği anda yeniden çiftçilik yapmayacaktır. Bizler görevlerimiz süresince çiftçimize ve üreticilerimize destek olmalıyız” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.