Çiftçinin gözü yağışlarda

Ülke genelinde etkili olan kuraklık sebebiyle endişelenen çiftçi dört gözle yağmur ve kar bekliyor. Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Bu yıl Ekim ve Kasım aylarındaki yağışların geçtiğimiz yıllara göre çok düşük seviyede kalması ovada buğday ve arpanın sağlıklı çıkışını engelledi” dedi

Çiftçinin gözü yağışlarda
Yayınlanma:
Güncelleme:

Çiftçiler, Kasım ayında ektikleri tohumların yağış azlığından dolayı toprağın altında kaldığını ifade ederlerken, yağmur ve kar bekleyişine geçtiklerini belirttiler.  Yaşanan kuraklığın buğday ve arpa üretimi açısından olumsuzluklar meydana getirdiğini belirten Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Küresel pandemi sürecini yaşadığımız şu günlerde gıda güvenliği oldukça önemli. Bu dönemde paranız olsa da dışarıdan her zaman ürün alamayabiliyorsunuz. Yerli üretim ve kendi üretimimiz son derece önemli. Fakat yaşanan kuraklık, özellikle buğday ve arpa üretimi açısından önümüzdeki dönem için olumsuz bir tablo ortaya çıkarmaya başladı. Hububatta verimliliğin anahtarı sağlıklı bitki çıkışıdır. Şu an sağlıklı bitki çıkışı istediğimiz seviyede değil. Kıraç alanlarda bazı bölgelerde alatav oluşumu nedeni ile tohum bozulması ile ilgili şikayetler gelmeye başladı” ifadelerine yer verdi.

ciftcinin-gozu-yagislarda.jpeg

“KURAKLIK ÇİFTÇİYİ KARA KARA DÜŞÜNDÜRÜYOR”

Soylu, “Geçtiğimiz 2-3 yıldır Ekim aylarında genelde ciddi kuraklık görülüyordu fakat sonrasında Kasım ayının başı ve ortasına doğru yağışlı periyot başlıyor ve sıkıntı olmuyordu. Ekim ve Kasım ayları bölgemizde hububat ekim sezonu olduğundan bitki çıkışları için yeterli yağışın düşmesi yüksek rekolte için çok önemli olmaktadır. Bu yıl geçmiş yıllardan farklı olarak yağış miktarı çok düşük oldu. Ekim ayında Bölgemizde ortalama 15 milimetre, Kasım ayında 20 milimetre dolayında yağış düştü, bu rakamlar uzun yıllar ortalamasının yarısından daha düşük bir rakama karşılık gelmektedir. Bazı bölgelerimizde 5-10 milimetrelik yağış olurken, Seydişehir gibi yağışın fazla olduğu ilçelerimizde bu yağış biraz daha fazla düştü. Genel olarak ortalamaya bakıldığında özellikle hububatın çıkışı için yeterli bir yağış düşmedi. Türkiye genelinde ve Konya civarında buğday ve arpa tarım alanlarının yüzde 75’i kıraç alanlardan oluşmaktadır. Dolayısıyla yağışın az olması bu bölgelerde sağlıklı bir çıkışı engelledi. Bu dönemlerde yaşanan kuraklık hububat çiftçisini kara kara düşündürüyor. Bu yıl Ekim ve Kasım aylarındaki yağışların geçtiğimiz yıllara göre çok düşük seviyede kalması ovada buğday ve arpanın sağlıklı çıkışını engelledi” diye konuştu.

 “GÜNDÜZ VAKİTLERİNDE SULAMA YAPILMALI”

Sulama imkanı olan çiftçilerin bu dönemlerde kuraklıktan dolayı sulama yapmaları durumunda gündüz vakitlerini tercih etmeleri gerektiğini dile getiren Soylu, “Sulu tarımda da çiftçiler normalde bir defa çıkış için sulama yapar, ihtiyaç durumuna göre çıkışı sağlayarak kuyuları kapatırlardı. Bu kurak periyot nedeniyle sulama kooperatifleri kapatılan kuyuları yeniden açmaya başladılar. Çünkü bugünlerde kurak periyodun yanı sıra havalarında ısınmasıyla birlikte toprakta nem kalmadı. Bünyesine su alıp çimlenme başlayan tarlalarda devamında yağış da gelmeyince yeni çimlenen tohumlarda sıkıntı meydana gelmemesi için sulama yapmak çoğu çiftçimiz için zorunluluk haline geldi. Bu durum da ürün maliyeti açısından da olumsuzluk oluşturdu. Kıraç alanlarda çiftçilerden, alatav dediğimiz hafif tohumun nem alıp çimlenmeye başlaması, ardından gelen kuraklık nedeniyle tohumda bozulma olayları ile ilgili şikayetler gelmeye başladı. Umut ediyorum ki Aralık ayının ikinci yarısında kuvvetli bir yağış alırız ve bunun sonucunda da en azından tohumların ilkbaharda sağlıklı çıkışı için uygun bir ortam oluşur. Bugünlerde çiftçilerimizin hava şartlarını dikkate alarak sulama yapmaları gerekiyor. Çiftçilerimiz gece saatlerinden ziyade hava sıcaklığının yüksek olduğu gündüz vakitlerinde sulama yapmayı tercih etmeleri yeni çıkan buğdayın zarar görmemesi açısından önemli” şeklinde konuştu.

 “PAZARTESİ VE SALI YAĞMURLU”

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nden edinilen Konya ve bazı ilçelerinde 5 günlük hava tahminlerine göre, önümüzdeki Pazartesi ve Salı günlerinde Konya’da yağmurlu hava etkili olacak. Müdürlükten yapılan 5 günlük hava tahminlerine ilişkin şu ifadelere yer verildi: “Konya’da 5 gün boyunca tahmin edilen en düşük ve en yüksek hava sıcaklıkları, 4 Aralık Cuma az bulutlu 6-14, 5 Aralık Cumartesi parçalı bulutlu 4-14, 6 Aralık Pazar parçalı bulutlu 1-14, 7 Aralık Pazartesi yağmurlu 2-15, 8 Aralık Salı yağmurlu 6-14 derece.”

 “SU SEVİYESİNDE SIKINTI YOK”

Ayrıca geçtiğimiz gün gazetemize baraj doluluk oranlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Devlet Su İşleri (DSİ) 4.Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, 2020 yılında sulama konusunda problem yaşanmadığını kaydederek, “2020 yılında sıkıntısız bir şekilde sulamamızı gerçekleştirdik. İlerleyen dönemlerde yağışlarla birlikte depolarımızda yeterli sulama suyunu alacağımızı ümit ediyorum. Önümüzdeki sene de sağlıklı bir şekilde sulamamızı yapacağız. Genel olarak bakıldığında su seviyelerindeki durum sıkıntısız görünüyor. Aralık, Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yağışlar alacağız. Bu yağışlarla birlikte sıkıntısız bir şekilde 2021 yılı sulama sezonunda da sulamalarımızı gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullanmıştı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.