Çiftçilerin yeni gözdesi, solucan gübresi

'Doktor Solucan' lakaplı Abdulkadir Yorulmaz, solucan gübresinin toprağı yüzde üç yüz verimlendirdiğini söyledi

Çiftçilerin yeni gözdesi, solucan gübresi
Yayınlanma:

Hırdavatçılık mesleğini bırakarak solucan gübresi üretimine giren 'Doktor Solucan' lakaplı Abdulkadir Yorulmaz, solucan gübresinin toprağı yüzde üç yüz verimlendirdiğini söyledi. Solucan gübresi üretimine evlerinin bodrum katında başladıklarını söyleyen Yorulmaz, kısa bir süre içerisinde 200 metrekarelik bir tesis kurduklarını söyledi. Yorulmaz, "Hırdavatçılık işi ile uğraşırken bir tanıdığımızın vesilesiyle solucan gübresi işine girdik. Gübre üretimine 50 bin adet solucanla evimizin bodrumunda başladık. Ev bodrumuna ilk başta 5 metrelik bir kazan koyduk. Solucanların gübre verimini test ederken çok kısa bir süre içerisine kazan dolmaya başladı. Daha sonra yeni bir kazan aldık. Evin bodrumu da yetersiz kalınca iki yüz metre karelik bir alanda 20 metrelik kazanlarla çalışmaya başladık. Şu an ise aylık 5 bin liralık bir gelir elde ediyoruz." dedi.

"YÜZDE 300 VERİM ALDIK"

Solucan gübresinin faydasının denemeden anlaşılamadığını söyleyen Yorulmaz, "Solucan hastalanmayan tek hayvan diyebiliriz. Solucan hayatta kalması için Solem denen, 34 enzimli bir sıvıyı salgılamak zorunda. Gübrenin asıl özelliği de buradan geliyor. Gübre içinde Solem barındırdığı için bitkiyi verimlendiriyor. Farklı örnekler olarak verebileceğimiz güvercin gübresi, tavuk gübresi, inek gübresi fazla verildiği zaman bitkiyi yakıyor. Çünkü içerisinde asit var. Solucan gübresini bir domates fidesinin altına on kilo da koysanız bitkiyi yakmaz ve zarar vermez. Çünkü içerisinde en başta asit yok. Bir diğer özelliği ise havadaki azotu içerisine çekmesi. Solucan hastalanmadığı için, verilen enzimlerden bitki de hastalanmıyor. Patlıcanda bunu denedik, yüzde üç yüz verim aldık. Pancarda ise şeker verimliliğini artırıyor." şeklinde konuştu.

"ÇİFTÇİLER SOLUCAN GÜBRESİNDEN MEMNUN"

Solucan gübresinin üretim aşamalarını anlatan Yorulmaz, "Bizim tesisimizde 1 milyona yakın solucan bulunuyor. Solucan kazanına atılan inek gübresinden sonra, kazanın üst yüzeyi düz bir hale gelirse gübrenin solucanlar tarafından yenildiği anlaşılıyor. Solucan İnek gübresini, kendi gübresine dönüştürüyor. Kazanın alt tarafına Solucanın ürettiği gübreler düşmeye başlıyor. Düşen gübreleri topluyoruz ve bir aylık hamlaşma sürecine bırakıyoruz. Daha sonra satışa hazır hale geliyor.  Solucan gübresi halk tarafından bilinirliği az olduğu için yüksek oranda bir satış gerçekleşmiyor ancak tarlasının bir kısmında solucan gübresi deneyen çiftçi, geri kalan kısımlarda da solucan gübresi kullanmaya başlıyor. 2018 yılında Karadeniz Bölgesi'nin bir kısmında kimyasal gübre kullanımı yasaklandı. Çünkü kimyasal gübre toprağın verimini öldürerek, kireçlendiriyor. Bitki de alacağı mineralleri alamıyor. Kimyasal gübreyi toprağa bir defa attıysanız ertesi sene verim alabilmek için iki ya da üç kere atmanız gerekir. Türkiye topraklarının verimi yüzde bir oranında. Eğer bu oran yüzde 2'ye çıkarsa, yüzde yüzlük bir artış manasına geliyor. Toprağın verimini artırmak için Solucan gübresi kullanılmalı. Bizimde asıl amacımız topraklarımızın verimlerini artırarak kaliteli hale getirmek." dedi.

Veysel Güneş \ Anadolu'da Bugün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.