Çiftçi seneye pancar ekmeyecek

Şeker pancarında bu yıl üretilen yüzde 16 polar şeker ihtiva eden firesi düşürülmüş net 1 ton A kotası şeker pancarı baz alım kesin fiyatı 336 TL olarak belirlendi. Konya Pancar ve Tarım Üreticileri Derneği Başkanı Ahmet Bestil, “Üretici fiyattan memnun değil. Çiftçi arkadaşlarımızın birçoğu açıklanan fiyattan sonra önümüzdeki yıl pancar ekmeyeceklerini ve başka ürünlere yöneleceğini ifade etti” dedi

Çiftçi seneye pancar ekmeyecek
Yayınlanma:
Güncelleme:

Türkiye’de en fazla şeker pancarı üretimi yapılan Konya’da şeker pancarı alım fiyatları belli oldu. Yüzde 16 polar şeker ihtiva eden firesi düşürülmüş net 1 ton A kotası şeker pancarı baz alım kesin fiyatı 336 TL olarak belirlendi. Türkşeker tarafından 2020 Yılı Ürünü Şeker Pancarı Baz Alım Kesin Fiyatı açıklandı. Yapılan açıklamada, “2020 yılında Şirketimiz ile üreticiler arasında akdedilen şeker pancarı üretim sözleşmesi kapsamında üretilen yüzde 16 polar şeker ihtiva eden firesi düşürülmüş net 1 ton A kotası şeker pancarı baz alım kesin fiyatı 336 TL olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu fiyat aynı zamanda 2021 yılı ürünü şeker pancarı baz alım avans fiyatı olarak uygulanacaktır. Üreticilerimize bol kazançlı ve bereketli mahsul yılı geçirmelerini temenni eder, açıklanan bu fiyatın hayırlı uğurlu olmasını dileriz” ifadelerine yer verildi.

“DAĞ FARE DOĞURDU”

Konya Pancar ve Tarım Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, “Geçen sene Cumhurbaşkanı Erdoğan Konya ziyaretinde çiftçiye bir müjde vererek, 235 lira olan pancar alım fiyatını 300 lira olarak açıklamıştı. Bu yıl ise ne Tarım Bakanı ne de başka bir yetkili tarafından pancar alım fiyatı açıklanmadı. Bu yıl Türkşeker sessiz sedasız pancar alım fiyatlarını açıkladı. Bizim girdi maliyetlerimiz yüzde 30’un üzerinde artmasına rağmen sadece yüzde 12 zam yapıldı. Yani dağ fare doğurdu. Türkşeker bile bu fiyatı açıklarken utanmıştır. Fiyat açıklandıktan sonra birçok çiftçi arkadaşımız ile bir araya geldik. Hiçbiri açıklanan fiyattan memnun değil. Çiftçi arkadaşlarımızın birçoğu açıklanan fiyattan sonra önümüzdeki yıl pancar ekmeyeceklerini ve başka ürünlere yöneleceğini ifade etti. Bu sebeple önümüzdeki ekim döneminde pancar ekim alanlarında büyük bir düşüş yaşanması kaçınılmaz” şeklinde konuştu.

“KRİSTAL ŞEKERE DE ZAM YAPILMALI”

18 aydır kristal şeker fiyatlarına da zam yapılmadığını dile getiren Başkan Bestil, “18 yıldır kristal şeker fiyatlarına da zam yapılmıyor. Bu da ister istemez şeker fabrikalarına zarar ettiriyor. Bu sebeple şeker alım fiyatlarına yapılan zam oranı kadar kristal şekere de zam yapılmalı. Çünkü zarar etmesinden dolayı şeker fabrikaları kapanırsa çiftçi ürününü kime verecek?” diye konuştu.

“TABAN FİYAT EN AZ 400 TL OLMALI”

Üreticilerin bu yıl girdi maliyetlerinin yüzde 25’in üzerinde gerçekleştiğini belirten İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Bu yıl başta mazot, gübre, tohum, ilaç ve özellikle elektrik ve su maliyetlerinde bir önceki yıla göre ortalama yüzde 25’in üzerinde artış gerçekleşti. Bu ağır girdi maliyeti ve emeklerinin karşılığını alabilmeleri için 16 polar (şeker oranı) pancarın ton taban fiyatının 400 TL olması gerekmektedir. Bu miktarın altında belirlenecek bir ücretin on binlerce çiftçiyi mağdur edeceği de ortada. Çiftçilerimiz ağır maliyeti mutlaka göz ününde tutulmaları emekleri zayi edilmemelidir. Yıllardır Türk çiftçisinin emeğini karşılığını vermeyerek tarımda çalışan nüfus 18 yıllık iktidarlarında yarıya düşmesine sebep olan iktidarın pandemi süreci ile birlikte dünyada tarımın öneminin artığı gerçeğini göz ardı etmeden tarım ve hayvancığa hak ettiği değeri vermeli, pancar üreticilerine emeklerinin karşılığı mutlaka verilmelidir” ifadelerini kullandı.

“BU AYIBI ORTADAN KALDIRIN”

“Pancar nakliye ücretlerinde büyük bir ayrımcılığa imza atmıştır” diyen Yokuş, “Yunak’taki pancar üreticisi Ilgın Şeker Fabrikası’na teslim ettiği pancarının taşıma ücreti olarak ton kilometresini 0.375 TL’den teslim ederken, Kadınhanı ve Ilgın pancar üreticisi Ilgın fabrikasına teslim ettiği pancarın taşıma ücreti olarak ton kilometreye miktarı 0.97 TL ödemektedir. Bu adaletsiz uygulama neticesinde Yunak pancar üreticisi ton başına ekstra 10 ila 15 TL arasında ücret ödemektedir. Türkşeker’in bu ayrımcı fiyat uygulamasının bedelini binlerce Yunaklı pancar üreticisi ödemektedir. Yunaklı pancar üreticilerine yapılan bu ayrımcı fiyatın acilen düzeltilmesi lazım. Türkşeker yöneticileri bu ayıbı ortadan kaldırmalıdır. Yunakta 300-350 bin ton şeker pancarı üretiliyor ancak bu üretimden dolayı çiftçilerimizin sadece taşıma ücretinde ceplerinden ekstra giden para 3 milyon TL’yi buluyor. Yazık yahu. Böyle bir adaletsizlik olabilir mi? İktidarımızı özellikle bölge milletvekillerimizi göreve davet ediyorum. Yunak çiftçisine yapılan bu adaletsizliği düzeltin”  şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.