11 milyar 317 milyonluk dev yatırımlar devam ediyor

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, gündemi ve yatırımları değerlendirdi. Başkan Altay, ulaşıma 11 milyar lira bazı projelere de 317 milyon liralık dev yatırımlar yapıldığını dile getirdi.

11 milyar 317 milyonluk  dev yatırımlar devam ediyor
Yayınlanma:
Güncelleme:

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında Konya yatırımları hakkında gelinen son durumu anlatan Başkan Altay, Millet Bahçesi, Alaaddin Caddesi Cephe Düzenlemesi, Mevlana Çarşısı ve çevresindeki düzenleme çalışmaları, 2021 İslami Dayanışma Oyunları, Meram Son Durak Katlı Otoparkı, bisiklet yatırımları, öğrencilere tablet dağıtımı, tarımsal destekler, hızlı tren alt geçitleri gibi projeler hakkında bilgi verdi. Altay, metro projesinin önümüzdeki günlerde temelini atmayı planladıklarını dile getirerek 11 milyar liralık  dev proje hakkında bilgi verdi. Altay, şimdiye kadar 210 milyon lira tarımsal destek için para harcandığını hatırlattı. 55 milyon liranın ilçelerdeki yolların yapımı için harcandığını belirten Altay, Millet Bahçesi için de 52 milyon lira harcanacağını belirtti. Başkan Altay, Millet Bahçesi harcamasının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapıldığının da altını çizdi.

11-milyar-317-milyonluk-dev-yatirimlar-devam-ediyor.jpg

 “MİLLET BAHÇESİ TÜRKİYE’NİN EN GÜZEL MİLLET BAHÇELERİNDEN BİRİSİ OLACAK”

Konya’nın en önemli projelerinden birisi olan Millet Bahçesi’nde imalatların başladığını belirten Başkan Altay, “Konya Millet Bahçesi de Türkiye’nin en güzel Millet Bahçelerinden birisi olacak. İnşallah 2021 yılı içerisinde tamamlamayı planlıyoruz.” diye konuştu. 2021 yılında Konya’da düzenlenecek İslam Oyunları’nın önemine değinen Başkan Altay, “Eylül ayında gerçekleşecek İslam Oyunları’na kadar şehrimizi hep birlikte hazırlamamız gerekiyor. İnşallah Millet Bahçesi’ni de o tarihten önce bitirmeyi arzu ediyoruz.” şeklinde konuştu. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak yaptıkları en önemli işlerden birisinin de Alaaddin Cephe Sağlıklaştırması olduğunu aktaran Başkan Altay, şöyle devam etti: “İlk etabı tamamlamak üzereyiz. İkinci etabı da gerçekleştirmek için son aşamaya geldik.” Pandemi sürecinde ara verdikleri işlere yeniden başladıklarını vurgulayan Başkan Altay, “Meram Son Durak’ta yapmış olduğumuz otopark sürecinde aksamalar olmuştu. Yeniden çalışmalar başladı. Bahar ayına kadar burayı da tamamlamayı planlıyoruz” dedi.  Türkiye genelinde yankı uyandıran bisiklet tramvayı hakkında da konuşan Başkan Altay, “21 bisikletin özel aparatında seyahat edebildiği, aynı anda sürücünün de seyahat edebildiği bir tramvay oluştu. 350 kilometre olan bisiklet yollarına 84 kilometre daha yeni bisiklet yolu yapacağız. Akıllı Bisiklet Uygulaması olan ABUS’u da en kısa sürede hayata geçireceğiz” ifadelerini kullandı.  Pandemi dolayısıyla eğitimlerin uzaktan yapıldığını hatırlatan Başkan Altay, tableti olmayan 8. ve 12. sınıflardaki 10 bin öğrencinin tespit edildiğini söyleyerek, öğrencilere tabletlerini Konya Büyükşehir Belediyesi olarak ulaştıracaklarını dile getirdi. Meram bölgesindeki hızlı tren alt geçitlerinde fiziki yapısında kamulaştırma ve imardan dolayı bazı sorunlar olduğunu açıklayan Başkan Altay, “Hasanköy Alt Geçidini inşallah 2021 yılı içinde standarda kavuşturmayı istiyoruz” diye konuştu. Pandemi nedeniyle herkesin hayatında çeşitli değişiklikler olduğunu aktaran Başkan Altay, “Sayılarda iyiye doğru gidiyoruz. Bu konuda toplu ulaşımla ilgili mevcut kapasitenin yüzde 50’si kullanılabiliyor. Konya’da toplu ulaşımdaki doluluk oranı yüzde 38” sözlerini sarf etti.

“MEVLANA ÇARŞISINDAKİ YENİ PROJE KONYA’YA YAKIŞACAK”

Konya olarak çok önemli bir tarihe daha yaklaştıklarının altını çizen Başkan Altay, Mevlana Çarşısı’nın yıkılacağını ve Konya tarihi için çok önemli bir başlangıç olacağını vurguladı. Başkan Altay, “Aziziye ve Bedesten arasında adeta bir set oluşturan Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı inşallah tamamen yenilenmiş olacak. Şehrin en kıymetli yerindeki Mevlana Çarşısı’nda yüzde yüz mutabakatla süreci yürütüyoruz. İslam Oyunlarından önce bu iki alanı düzenlemeyi arzu ediyoruz.” dedi.  Başkan Altay, Konya’nın bir tarım şehri olduğuna dikkat çekerek, “Tarımsal desteklemeye bugüne kadar 210 milyon liranın üzerinde para harcadık” diye konuştu.  Belediyecilikte örnek çalışmalara imza attıklarını belirten Başkan Altay, Benim Şehrim Projeleri içinde söz verdikleri bütün her şeyi yapmak için gece gündüz çalıştıklarını, söz vermedikleri birçok yatırımı da hayata geçirdiklerini sözlerine ekledi. Başkan Altay, toplantının son kısmında basın mensuplarının sorularını cevapladı.

11-milyar-317-milyonluk-dev-yatirimlar-devam-ediyor-001.jpg

“METRO YAPIMININ GECİKMESİNİN TEMEL NEDENİ PANDEMİ”

Konya Metrosunun yapımı hakkında konuşan Başkan Altay, sürecin devam ettiğini dile getirdi. Konya metrosunun bu güne kadar gerçekleşen en büyük ihale olduğunun altını çizen Altay, “1 milyar 185 milyon Euro ile Anadolu’daki en büyük metro ihalesi oldu. Bazı gecikmeler olsa da Çin’de yaşanan pandemi nedeniyle Çin kredisinin onay süreciyle bir sorun yaşandı. Bu ay içinde bu sorunun tamamlanacağını düşünüyoruz. Bir taraftan da metro güzergahıyla ilgili bir çalışma var. Metro yapım ihalesi yapılırken banliyö yapımıyla ilgili bir plan ortada yoktu. Yaptığımız çalışmalar neticesinde Konya banliyösünün de en az metro kadar önemli olduğunu ve yapılması gerektiğini ifade ettik. Metronun yer altından yapılmasının nedeni trafikle kesişme olmadan hızlıca gitmesidir. Şu anda hızlı tren olarak kullanılan koridor zaten trafikten arındırılmış bir alan. Dolayısıyla bu hatta yapılacak banliyö ile yeni bir metro kazandırılmış olunuyor. Böylece yeni bir çalışma yapma ihtiyacı ortaya çıktı. Hem mevcut hattın durak sayısıyla ilgili yeni bir çalışma yapılıyor hem de banliyönün sisteme dahil olması neticesinde yolcu hareketlerinden nasıl bir değişiklik olacağıyla ilgili çalışmalar yürütülüyor.  Metronun, banliyö ile yapılması, mevcut hatlarla ilgili konular gibi birçok konu gündemimizde. Bu iş tamamlandığında insanlar en iyi şekilde hizmet alsınlar istiyoruz. Bu denklemin ortaya çıkmasının temel nedeni banliyönün bir ulaşım aracı olarak sisteme dahilinden kaynaklanıyor. Son düzlükteyiz. 11 milyar liralık bir iş yapıyoruz. Çin’de salgından dolayı bir sorun çıktı. Konyalılar endişe etmesin en kısa sürede yapıma başlayacağız.”

HAYVAN PAZARI TAŞINIYOR

Konya Büyükşehir Belediyesi Hayvan Pazarı’nın taşınacağı ile ilgili soruya da cevap veren Altay, “Konya Şehir Hastanesinin hizmete girmesiyle birlikte kokuyla ilgili bir şikayet oldu. Kokunun kaynaklarından birisi de hayvan pazarı. Bu sebepten dolayı hayvan pazarını Kaşınhanı bölgesine taşıyoruz” dedi. İl Emniyet Müdürlüğü’nün yeni binasının yeri hakkında da bilgi veren Altay, “Şehir Hastanesinin hemen yanına İl Emniyet Müdürlüğü binası yapılacak. İl Emniyet Müdürlüğü binasının alanı daha önce Konya Adliyesinin hemen arkasına yapılması planlanıyordu. Emniyet Müdürümüz, valimiz ve İçişleri Bakanlığı ile yaptığımız görüşmeler neticesinde Emniyet Müdürlüğümüzü karşı tarafa alıyoruz” dedi. Benim Şehrim projeleriyle ilgili konuşan Altay, şu anda söz verilen projelerin yüzde 40’ını yaptıklarını dile getirdi. Altay, tüm projeleri madde madde takip ettiklerini dile getirdi.  Belediye binasının yapım süreciyle ilgili de bilgi veren Altay, yeni yerle ilgili birkaç alternatif olduğunu söyledi. Ankara Yolu Jandarma Komutanlığının olduğu bölgenin alternatif olduğunu söyleyen Altay, “Yeni binanın yapılmasıyla ilgili karar aşamasındayız. Eski binanın bulunduğu yere de bir kütüphane yapmayı planlıyoruz” dedi.  Başkan Altay, 2020 Şeb-i Arus programlarıyla ilgili pandeminin durumuna göre program hazırlayacaklarını söyledi. Payitaht Müzesiyle ilgili de konuşan Altay, içerikle ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.