Yargıtay'ın Can Atalay kararına Konya Barosu'ndan tepki: Hukuk çiğnendi!
Konya Barosu'ndan, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Can Atalay kararına tepki...
Geçtiğimiz günlerde Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı davasında mahkum olduktan sonra milletvekili seçilen Can Atalay için hak ihlali kararı vermişti.
İstanbul 13. Ceza Mahkemesi’nin AYM’nin almış olduğu kararı uygulayarak Atalay’ı serbest bırakması bekleniyordu.
Ancak yerel mahkeme dosyada karar verme yetkisinin Yargıtay’da olduğunu ifade ederek, Atalay’ın dosyasını Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne göndermişti.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay için ‘hak ihlali’ kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.
Yaşananlar tartışmalara neden olurken, Konya Barosu’ndan da konu ile ilgili olarak açıklama geldi.
Konya Barosu’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Yargıtay 3. Ceza Dairesinin 08/11/2023 tarihinde seçilmiş bir milletvekili üzerinden verdiği kararını şaşkınlık ve hayretle öğrenmiş bulunmaktayız. 1982 Anayasasının 153/6 Maddesi Anayasa Mahkemesi kararlarının yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlayacağını düzenlemiştir. Yargıtay 3. Ceza Dairesi vermiş olduğu bu kararı ile açıkça Anayasaya aykırı hareket ederek hukuku çiğnemiştir.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nce ihlal kararının gereğinin anayasal zorunluluğa karşın yerine getirilmemesi ve kararın uygulanmaması ve ayrıca Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulması, hukuk devleti ilkesine telafisi imkansız bir zarar vermekte ve suç işlenmektedir. Mahkeme kararlarının uygulanmadığı bir yargı sisteminde hukuk devletinden bahsedilmesi mümkün değildir.
Normlar hiyerarşisine göre en üstte bulunan Anayasaya uygunluk denetimini yapan merci olan Anayasa Mahkemesi kararları ile ilgili olarak Yargıtay 3. Ceza Dairesinin denetim yapma yetkisinin olmadığı, yetki aşımı yapılarak verilen bu kararın Anayasal düzene olan güveni temelden sarstığı açıktır.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti Bağımsız Yargı organları ile kurulmuş bir Hukuk devletidir. Türkiye Cumhuriyetinin Hukuk Devleti olma niteliğini yıkmaya kimsenin hakkı ve yetkisi yoktur. Bu düşünceler ile alınan kararı ve yapılan suç duyurusunu kabul etmemizin mümkün olmadığını kamuoyuna saygıyla bildiririz.”
Kaynak:

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.