UNİKOP Dönem Başkanlığı Konya Teknik Üniversitesi’nde

KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği (UNİKOP) Dönem Başkanlığı görevi Konya Teknik Üniversitesine (KTÜN) geçti. Devir Teslim töreninin ardından KOP Başkanı Şahin ile üniversite rektörlerinin katıldığı UNİKOP Üst Kurul toplantısında 2022 yılı çalışma takvimi oluşturuldu.

UNİKOP Dönem Başkanlığı Konya Teknik Üniversitesi’nde
Yayınlanma:
Güncelleme:

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının öncülüğünde, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’tan oluşan KOP Bölgesi illerindeki 13 üniversitenin birlikteliğiyle oluşturulan KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği’nde (UNİKOP) nöbet değişimi yaşandı. Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik 2022 yılı dönem başkanlığı görevini Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin’den törenle devraldı.

Üniversitenin konferans salonunda gerçekleştirilen devir teslim törenine Konya Valisi Vahdettin Özkan, KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, UNİKOP üyesi olan, Nevşehir Hacı Bektaş Veli, Aksaray, Kapadokya, Karamanoğlu Mehmet Bey, Kırıkkale, Kırşehir Ahi Evran, Konya Gıda ve Tarım, Necmettin Erbakan, Selçuk, KTO Karatay, Niğde Ömer Halis Demir ve Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörleri, KOP İdaresi teknik personeli ile üniversitelerin akademik ve idari personelleri katıldı.

Törende konuşan Konya Valisi Vahdettin Özkan, “Hedef belirleme ve o hedefleri uygularken sürekli iyileştirme yapmak, ilerlemenin olmazsa olmaz parçaları olduğunu düşünüyorum. Bu kapsamda bölgemizin öne çıkan özelliklerine, sorunlarına odaklanarak ortak çalışmalar gerçekleştirerek daha da güçleneceğimize inanıyorum. Bu anlamda KOP İdaremizi tebrik ediyorum, üniversitelerimiz de yine aynı şekilde çalışmalarıyla bizlere rehberlik ediyor. Üniversite, kamu ve sanayi iş birliği içerisinde yapılan faaliyetlerle güzel çıktılara dönüştüğüne inanıyorum. İlerleyen süreçlerde UNİKOP ile faydalı, verimli işler çıkacağına inanıyorum. Geçtiğimiz dönem UNİKOP Dönem Başkanı üniversitemize çalışmaları için teşekkür ediyor, yeni dönem başkanı Konya Teknik Üniversitemize de başarılar diliyorum” dedi.

KOP İdaresinin 2011-2021 yılları arasında bölgenin gelişimi, insan refahının artırılması, hayvan sağlığı ve tarım altyapısının iyileştirilmesinin yanı sıra yine insanı odağına alan sosyal projeler başta olmak üzere 1,930 projeye 3 milyar 100 milyon TL mali destek verdiklerini belirten KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin; “Sürdürülebilir kalkınmada, üniversitelerin oluşturduğu etki sadece kendilerinin bulundukları çevreye değil yakın coğrafik bölgelere de hızla yayılmaktadır. Üniversitelerin hem küresel gelişmeleri takip ederek küresel olma, hem de bölge ile bağlantı kurarak ve bölge sorunlarına odaklanarak bölgesel olma eğilimleri ortaya çıkmaktadır. Yani bölgesel gelişmede üniversitelerin ana aktörler olmaları beklenmektedir. Ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayacak ÜNİKOP üyesi 13 üniversitemizin bu çerçevede yapacağı çalışmalar oldukça önem taşımaktadır. UNİKOP çatısı altındaki üniversitelerimizin AR-GE çalışmalarını zenginleştirmek ve AR-GE altyapılarını güçlendirerek farklı alanlarda ihtisaslaşmalarını desteklemek amacıyla üniversitelerimizin çeşitli projelerine bugüne kadar 30 milyon liraya yakın kaynak aktararak, bu iş birliğine destek olmaya çalıştık. Bugün 10 yaşına giren UNİKOP, bölge için ortaya koyduğu çok önemli çalışmalar ve iyi uygulamalarıyla, diğer kalkınma idarelerine de örnek gösterilen bir birliktelik haline dönüştü. Bu vesile ile geçmiş dönemde emekleri olan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

UNİKOP Dönem Başkanı ve Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik, Anadolu’nun tarım ve sanayi merkezi olan Konya’da, Teknik Üniversite olarak üzerlerine önemli görevler düştüğünü belirterek, “Bölgedeki tarım ve sanayi kuruluşlarıyla işbirliğini geliştirmek, ülkemizin yüksek teknoloji üssü haline gelmesine katkıda bulunacak gençler yetiştirmek, nitelikli araştırmalar yapmak ve üretilen bilginin uygulamaya koyulmasını sağlamak önde gelen hedeflerimizdir. Dönem başkanlığımız içerisinde 3 alanda yoğunlaşmayı hedefliyoruz. Tüm dünyayı derinden etkileyen iklim değişikliği ve kuraklık, bu kapsamda 9. Uluslararası KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu için Obruk oluşumu iklim değişikliği ve kuraklık önemli alt başlıklarımızdan birisi olacak” şeklinde konuştu.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin ise 2021 yılı UNİKOP Dönem Başkanlığı görevini yürütürken, dünyayla beraber ülkemizi de etkisi altına alan pandemi şartlarından dolayı uzaktan eğitim konularına odaklandıklarını belirterek şöyle konuştu; “Üniversitelerin bulundukları bölgeye katkı sunmaları bakış açısıyla turizm odaklı faaliyetlere ağırlık verdik. Bu süreçte jeotermal kültürel miras hazinesinin ortaya çıkarılması adına çeşitli çalışmalarımız oldu. Yine ilk kez teknoloji üniversitelerimizle transfer ofislerimiz tekno parklarımız arasında bir iş birliği kurmak ve ortak proje yürütmek amacıyla protokol imzaladık. Hacı Bektaş Veli anma etkinliklerine üniversite olarak destek verdik. Ön plana çıkan faaliyetlerimiz bunlardı ve ilerleyen süreçlerde de başlayan faaliyetlerimiz devam edecek. Birliğin faaliyetlerine bugüne kadar katkı sunan üniversitelerimize teşekkür ediyorum. Dönem başkanlığını devralan Konya Teknik Üniversitesi’ne de başarılar diliyorum.”

Devir teslim töreninin ardından UNİKOP Üst Kurul Toplantısı gerçekleştirildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.