Konya
Parçalı bulutlu
4°
Aksaray
Kapalı
4°
Karaman
Parçalı az bulutlu
1°
Ara
reklam
Anadolu'da Bugün Gündem ​​​​​​​Turizm emekçilerine “10+1” sistemi: Hizmet sektörünün çalışma şartları ağırlaşıyor

​​​​​​​Turizm emekçilerine “10+1” sistemi: Hizmet sektörünün çalışma şartları ağırlaşıyor

TBMM’de kabul edilen ve Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yasayla, turizm sektöründe çalışanların çalışma düzeni köklü şekilde değişti

KAYNAK: Haber Merkezi
Okunma Süresi: 1 dk

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli konaklama tesislerinde çalışanlar, 6 gün değil, 10 gün çalıştıktan sonra 1 gün tatil yapabilecek.

Yasa kapsamında, haftalık tatil hakkı esnetilerek 7 gün yerine 11 günün sonunda verilmesine imkan tanındı. Üstelik, tatil gününde çalıştırılan işçilere fazla mesai ücreti ödenmeyecek. Uygulama, yalnızca işçinin yazılı onayıyla geçerli olacak; ancak bu onayın geri alınması da 30 gün önceden yazılı bildirim şartına bağlandı.

Yeni yasa, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 46. maddesine yapılan eklemeyle çalışanların bir çok hakkı kısıtlandı.

  • Hafta tatili artık işçinin yazılı onayıyla hak kazanılan günü takip eden 4 gün içinde kullandırılabilecek.

  • Tatil gününde çalışılması halinde bu süre fazla mesai sayılmayacak.

  • İşçi, verdiği onayı 30 gün önceden bildirmek kaydıyla geri alabilecek.

ANAYASA MAHKEMESİ’NE BAŞVURU GÜNDEMDE

Uzmanlar ve sendikalar, düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek, Anayasa Mahkemesi’ne başvuru çağrısı yapıyor. Yargıtay’ın önceki kararlarında 7 gün içinde en az bir kez 24 saat kesintisiz dinlenme hakkının mutlak bir hak olduğu vurgulanıyor.

YENİ YASAYLA NELER DEĞİŞTİ?

mor-gradyan-sade-kurumsal-sirket-aylik-kar-grafigi.png

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *