Konya
Kapalı
5°
Aksaray
Kapalı
8°
Karaman
Parçalı az bulutlu
4°
Ara
Anadolu'da Bugün Gündem Şekerin tadı kaçtı

Şekerin tadı kaçtı

Zincir marketlerin fiyat sabitleme kararı sonrası Pancar Şekeri Üreticileri Derneği, sabit fiyat uygulaması başlattıklarını duyurdu.

Okunma Süresi: 4 dk

Zincir marketlerin sabit fiyat uygulamasının ardından Pancar Şekeri Üreticileri Derneği (PANŞEK) sabit fiyat uygulaması başlattıklarını duyurdu. Zincir marketlerin sabit fiyat uygulamasına geçmesinin ardından şeker üreticilerinden açıklama geldi.

Pancar Şekeri Üreticileri Derneği (PANŞEK), 1 Eylül'e kadar şekerin fabrika çıkış fiyatında "sabit fiyat" uygulaması başlattıklarını duyurdu. Dernekten yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de 15’i kamu, 12’si özel, 6’sı kooperatif olmak üzere 33 şeker fabrikasının bulunduğu, bu fabrikalarda 2022/2023 üretim döneminde 2,6 milyon ton pancar şekeri üretiminin gerçekleşeceği, bu üretimin ülke ihtiyacını karşılayacak düzeyde olduğu ifade edildi.

Pancar Şekeri Üreticileri Derneği'nden yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "Geçtiğimiz yıl dünya şeker fiyatlarındaki dalgalanmalar sebebiyle stok planlamamızı bozan ve arz istikrarını etkileyen olumsuzluklar yaşanmıştır. Ancak içinde bulunduğumuz pazarlama yılında gerçekleştirdiğimiz şeker üretim rakamları ve arz istikrarını sağlamak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığımızca sektörde oluşturulan koordinasyon mekanizması sayesinde dünya şeker piyasalarında olası dalgalanmalara karşı herhangi bir risk ihtimali kalmamıştır."

"PANCAR ÜRETİCİLERİNE DARBE"

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği Başkanı Ahmet Bestil, şekerde fiyat sabitlemesinin kanayan yaraya pansuman niteliğinde olduğunu söyledi. Fiyat sabitlemesinin pancar üreticilerini memnun etmediğini ifade eden Başkan Ahmet Bestil, 2022 yılı girdi maliyetleriyle 2023 yılının girdi maliyetlerine bakıldığında yüzde 300 oranında fiyat artışı yaşandığından bahsetti. Gübrede, mazotta, nakliyede ve tohum fiyatlarında maliyetlerin akıl almaz şekilde arttığını dile getiren Bestil, "Hal böyleyken şekerde nasıl fiyatı sabitleyeceksin? Bu yıl rekor düzeyde bir pancar üretimimiz oldu. Fakat hükümet yurtdışından 50 bin ton şeker ithal ediyor. Bu Türk çiftçisine ve pancar üreticilerine bir darbedir. Dışarıdan şeker ithal edildiğinde sadece Rusya ve Ukrayna çiftçisine katkı sağlanıyor. Halbuki şeker ithal edileceğine ülkedeki çiftçilere değer verilse ülkeye de katma değer sağlanacak. Şeker Türkiye'de üretildiği zaman çapacı, gübreci, mazotçu, nakliyeci para kazanıyor. 18 alt sektörünün geliri karşılanıyor. Ama biz şeker pancarı ekmezsek dışarıdan şeker ucuz diyerek şeker ithal edersek ülkeyi ve çiftçileri zarar ettiririz. Biz pancar üreticileri olarak bu durumdan memnun değiliz" diye konuştu.

whatsapp-image-2023-01-23-at-15-19-18.jpeg

BESTİL'DEN ‘PANCAR KOTASI ARTIRILSIN’ TALEBİ

Türkiye'nin 2.7 milyon ton şeker kotasının bulunduğunu ifade eden Başkan Bestil, bu sene şeker kotasının 4 milyon tona ulaşacağını öne sürdü. 2022'de rekor düzeyde pancar üretildiğini söyleyen Bestil, şu ifadelere yer verdi: "2023 yılında pancar üreticisi altın yılını yaşayacak. Geçen sene pancarın alım fiyatının kilogramı 42 kuruş olduğundan çiftçi de para kazanamayacağı için pancar ekmedi. Bu yüzden ülkede şeker sıkıntısı oldu. 2020 yılında Türkiye genelinde 23 milyon ton pancar üretimi oldu. Fiyatlar düşük olunca 2021 yılınca pancar ekimi 18 milyon tona düştü. Pancar üretimi düşünce şeker talebi karşılamaya yetmedi. Sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TürkŞeker’in 2022 ürünü şeker pancarı alım fiyatını ton başına 800 lira olarak açıkladı. Pancar alım fiyatının kilogramı da 42 kuruştan 80 kuruşa çıkınca çiftçi de şeker pancarı alım fiyatından memnun kalarak pancar ekimine yöneldi. Geçen sene fabrikalar kotalarını dolduramazken; bu sene pancar üretimi 4 milyon tona ulaşacak. Bu yüzden Konya Şeker'e verilen pancar kotasının artırılmasını talep ediyoruz.”

"MÜŞTERİLER KARARDAN MEMNUN"

Konya’da 135 şube ile yerel zincirleri temsil eden Konya Perakendeciler Derneği (PERDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, müşterilere fiyatları sabitlemiş şekliyle satış yaptıklarını dile getirdi. "Tedarikçi firmalar fiyat sabitleme kararı aldığı müddetçe PERDER olarak biz de fiyatları sabitliyoruz" diyen PERDER Yönetim Kurulu Başkanı Çetin, "Bize gelen listeler fiyatları sabitlemiş şekilde geldiğinde biz de müşterilerimize fiyatları sabitlemiş şekliyle satış yapıyoruz. Fiyat sabitleme kararını müşteriler memnuniyetle karşılıyor. Devletimiz ve özel şeker fabrikaları fiyatları sabitlediği müddetçe perakende sektörü olarak bizde sabit fiyattan satacağız. Şeker fiyatları markasına göre değişiyor. Bölgemizde ticari değeri artırmak, yerel ekonomiye güç katarken bölgemizde sosyal sorumluluk anlayışı doğrultusunda müşterilerimizin kusursuz hizmet alabilmesini sağlamak için önümüzdeki döneme dair yol haritamızı en kısa sürede açıklayacağız. Tüm işlerimizin ana odağında koşulsuz müşteri memnuniyeti olacak. Yeni dönemde yerel üreticiye, bölgeye, istihdama değer katmak için çalışmalar yürüteceğiz. Bölgemizdeki perakendecileri kucaklamaya, onların menfaatlerini ve yatırımlarını artırmaya, daha güçlü bir rekabet ortamı yaratmak için yenilikçi projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2023-01-23-at-15-17-32.jpeg

Görsel Kaynak: AB Haber Merkezi

Yorumlar
A
Abdullah 2 yıl önce
Türkiye'de yeterince şeker olmasına rağmen şekeri karaborsaya düşürerek 4 liralık şekeri 25 liraya çıkardınız. Arkasından uzun yıllardır ithal edilmeyen şekeri ithal ederek de ithalatın önünü açtınız. Depolardaki şekeri daha da çok şişirdiniz, şeker fazlalığından dolayı şeker fiyatları düşmeye başladı. Şeker fiyatları düşerken de sözüm ona şeker fiyatını sabitlediniz. Bu dalgalanmayı yapanlar kimler, tüketicinin sırtından kimler kazandı?
BEĞENME
0
CEVAPLA