Rusya-Ukrayna krizi yumurtayı etkiledi

Yumurta Üreticileri Birliği (YUM-BİR) Başkanı İsmail Saraçoğlu, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilimin yumurta sektörünü olumsuz yönde etkilediğini ifade ederek, “Yaşanan krizden yumurta fiyatları etkilendi. Fiyatlar bu noktaya gelince adeta günah keçisi olduk” diye konuştu.

Rusya-Ukrayna krizi yumurtayı etkiledi
Yayınlanma:
Güncelleme:

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilim birçok sektörü etkiledi. Yaşanan krizden etkilenen sektörlerden biri de yumurta sektörü oldu. Üreticiler girdi maliyetlerinde yaşanan artışlardan yakınırken, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krizin de sektörü olumsuz yönde etkilediği yönünde görüşlerini paylaştılar. Konu ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Saraçoğlu, “Ukrayna ve Rusya’nın arasındaki siyasi sürtüşme bizi de etkileyecek. Buğday, arpa, mısır gibi ürünlerin ithalatında sorun yaşanması durumunda yem sektörü dolayısıyla hayvancılık sektörü sekteye uğrayabilir. Zaten ellerindeki ürünü stoklamaya uğraşıyorlar. O da piyasayı aşırı şişiriyor. Vatandaş her seferinde bir günah keçisi bulmaya çalışıyor. Bu sene de tavukçular günah keçisi oldu” dedi.

rusya-ukrayna-krizi-yumurtayi-etkiledi.jpeg

“YUMURTA ANCAK İÇ PİYASAYA YETECEK HÂLE GELECEK”

Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Saraçoğlu, artan girdi maliyetleri sonucunda zarar eden üreticilerin tavuklarını kesmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Türkiye’de tüketime göre fazla bir tavuk üretiminin söz konusu olduğunu belirten Başkan İsmail Saraçoğlu, “Mart ayının sonuna kadar ihracata verebileceğimiz yumurta da kalmayacak. Yumurta ancak iç piyasaya yetecek hâle gelecek. Doğa olayları nedeniyle sebze ve meyve fiyatları da ciddi manada artmış durumda. Şu an bir kilogram yumurta 35 TL. Dünyanın hiçbir yerinde bir kilogram protein fiyatını bu fiyata alamazsınız” dedi. Rusya ve Ukrayna arasındaki siyasi sürtüşmenin yumurta sektörünü de etkilediğini aktaran Saraçoğlu, şunları dile getirdi: “Türkiye buğday ithalatı yapamazsa veya buğday fiyatı artarsa bu tavukçuluk ve akabinde yumurta sektörünü de olumsuz etkileyebilir. Buğday, arpa, mısır gibi ürünlerin ithalatında sorun yaşanması durumunda yem sektörü dolayısıyla hayvancılık sektörü sekteye uğrayabilir.” 

 “VİYOL YAPACAK KAĞIT BULMAKTA ZORLUK ÇEKİYORUZ”

Marketlere giden yumurtanın ambalaj fiyatlarının da çok yükseldiğini aktaran Saraçoğlu,  “Kağıt sektörü de çok sıkıntıda. Viyol yapacak kâğıt bulmakta zorluk çekiyoruz. Bulgaristan’dan sürekli hurda kağıt ithal ediliyor. İşin içine market girdiğinde bir viyol yumurtanın üzerinde 6 TL ambalaj masrafı var. 6 TL ambalaj eve geldiğinde direkt çöp oluyor. Bakanlığa defalarca ‘kağıtta sıkıntımız var, 6 TL’yi çöpe atmayalım’ dedik ama bu konuda gerekli tedbirler alınmadı” dedi.  Fiyatların tüketici adına sıkıntı verici olduğunu ifade eden Saraçoğlu,  üreticinin tüketiciden çok daha sıkıntılı olduğunu dile getirdi. Sürekli kan kaybettiklerini belirten Saraçoğlu,  “Birçok arkadaşımız sektörü bırakmak zorunda kalıyor. Yumurta fiyatlarının belirleyicileri büyük marketler oluyor. Bizim belirlediğimiz fiyatlar çok da yerine oturmuyor. Yumurtanın pazarı yüzde 60 civarında büyük marketlere kaydı. Bu marketler yumurtanın alım fiyatlarını belirliyor. Olan hep üreticinin aleyhine gelişiyor” ifadelerine yer verdi.

“DEVLETİN ÜRETİCİYİ DESTEKLEMESİ GEREKİYOR”

Çiftlikten toptancıya toptancıdan pazarcıya kadar geçen sürede el değiştirmenin sektöre çok etkisi olduğunu kaydeden Saraçoğlu, “Biz hâlâ zararına satış yapıyoruz. Yem maliyetini zar zor kurtarıyoruz. Ne kadar dayanırız, ne yaparız bilmiyoruz. Devlet, tarım girdilerine hiç bakmıyor. Tarımsal girdiler düşmediği sürece eti, sütü ve yumurtayı yüksek maliyetlerde yiyeceğiz” dedi. Fiyatların düşürülmesi için devletin yem desteği vermesinin üreticiye can suyu olacağını ifade eden Saraçoğu, “Türkiye’nin en büyük sorunu tarımsal girdilerden dolayı yem maliyetlerinin artışı. Bu sorunun çözülsün ki hayvansal proteini insanlara ucuza yedirelim. Ya da devletin direkt üreticiyi desteklemesi gerekiyor. Yem desteğinin haricinde yapılacak hiçbir şey yumurta fiyatlarını düşürmez” açıklamalarına yer verdi.

MUHABİR: KÜBRA KARABURÇ

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum