İstanbul Kasaplar Odası, kırmızı et fiyatlarına yapılan 15 TL'lik zam ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kasaplar, özellikle Ramazan ayında yapılan fiyat sabitleme uygulamalarının ardından gelen bu yeni artışı şok içinde karşıladı. Arz sıkıntısı nedeniyle besicilerin kesime hayvan göndermediği ve fiyat artışının da etkisiyle, karkas et fiyatları bazı bölgelerde kilogram başına 15 TL arttı. Bu artış, bugünden itibaren kasaplarda geçerli olmaya başlayacak.
KASAPLAR ÜZERİNDEKİ BASKI ARTIYOR
Ramazan öncesinde bazı zincir marketlerin Et ve Süt Kurumu ile anlaşarak 399 TL’den et satmaya başlaması, kasaplar için ciddi bir ekonomik zorluk yarattı. Marketlerin fiyat sabitleme politikası sonrasında yaşanan bu yeni zam dalgası, küçük esnafı ve kasapları zor durumda bırakıyor. İstanbul Kasaplar Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, fiyat artışlarının kasaplarda 20 ila 30 TL arasında bir artışa yol açacağını belirtti.
ET FİYATLARI TÜKETİCİYİ DE ETKİLEYECEK
Yeni fiyat artışının, tüketicilere yansıması beklenen bir diğer önemli konu oldu. Tüfekçi, karkas et fiyatındaki 15 TL'lik artışın, perakende fiyatlarda 20 ila 30 TL arasında bir artışa yol açacağını ifade etti. Bu durum, tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarını değiştirebileceği gibi, et tüketiminde de düşüşe yol açabilir.
BAKANLIK, ET FİYATLARINDA ARTIŞA KARŞI UYARDI
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ramazan ayı öncesinde et fiyatlarının artmaması için gerekli hazırlıkları yaptıklarını duyurdu. Bakan, ESK üzerinden 40 bin kasaplık hayvan tedarik ettiklerini ve bu yıl kırmızı et ihtiyacı sebebiyle fiyat artışı olmasının önüne geçileceğini belirtmişti. Ancak, bu açıklamaların ardından fiyat artışlarının önüne geçilmesi konusunda ciddi bir belirsizlik oluştu.
YENİ FİYATLAR BUGÜNDEN İTİBAREN YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR
Yeni et fiyatları, bugünden itibaren kasaplarda uygulanmaya başlayacak. Bu zam dalgası, et sektöründeki sıkıntıların daha da derinleşmesine neden olabilir. Tüketiciler, et fiyatlarındaki artışın etkilerini daha yakından hissedecek.