Radye Temel Nedir? Radye Temel Nerede Kullanılır? Hangi Durumlarda tercih Edilmelidir?

Radye Jeneral Temel Nedir? Nerede Kullanılır? Hangi Durumlarda Tercih Edilmelidir? Kaç Santim Olmalıdır? Hangi Zeminlerde Kullanılır? Detaylar Yazımızda...

Radye Temel Nedir? Radye Temel Nerede Kullanılır? Hangi Durumlarda tercih Edilmelidir?
Yayınlanma:

RADYE TEMEL (RADYE JENERAL TEMEL) NEDİR? RADYE TEMEL NEREDE KULLANILIR? RADYE TEMEL HANGİ DURUMLARDA TERCİH EDİLMELİDİR? RADYE TEMEL KAÇ SANTİM OLMALIDIR? RADYE TEMEL HANGİ ZEMİNLERDE KULLANILIR?

RADYA TEMEL NEDİR?

Radya temel, gerçek adıyla radye jeneral temel, yükün zemine düzgün bir şekilde dağılmasını sağlar. Radye temelin depreme karşı büyük bir avantaj sağladığı bilinmektedir. Radye temel deprem anında yapıyla birlikte hareket eder ve yapıda hasar oluşmasını büyük ölçüde engeller. Radye temel, yapı temelini bir bütün olarak örten bir sistemdir. Bu nedenle yapı zeminin her yerine yükünü aynı şekilde aktararak üniform oturma yapmasını sağlar.

Radye, temel kelime anlamı itibariyle ise “bir yapıyı yer sularının çalışmasına karşı koruyan kaplama” anlamına gelmektedir. Yapı ağırlığının fazla oluşu, zemin taşıma kapasitesinin düşüklüğü sebebiyle bütün yapının altını alttan tek taban (plak), hatta mümkünse bunu üstyapı sınırlarından dışarı taşırmak yoluna gidilir. Bunu gerçekleştirerek taşıma kapasitesi düşük olan zemin birim gerilmesine daha az yük verilmiş ve böylece mümkün olduğu kadar oturmaların önüne geçilmiş olur.

radye.jpg

RADYA TEMEL NEREDE KULLANILIR?

Yapının oturduğu zemin tabakasının fazla oturma yapabilmesi, yapı temeli olarak tekil ve sürekli temel türlerinin elverişsiz hale gelmesine yol açar. Böyle yapılarda temel seçiminde radye temel kullanımına gidilir. Radye temel, yapı temelini bir bütün olarak örten bir sistemdir. Bu nedenle yapı zeminin her yerine yükünü aynı şekilde aktararak üniform oturma yapmasını sağlar.

RADYA TEMEL HANGİDURUMLARDA TERCİH EDİLMELİDİR?

Yapıya etkiyen yüklerin çok fazla olması durumu

Zemin taşıma kapasitesinin düşüklüğü

Yapı yüklerinin zeminde üniform yayılmaması durumu

Temel zeminin kendi içerisinde farklılık göstermesi

radye-001.jpg

RADYE TEMEL KAÇ SANTİM OLMALIDIR?

Radye temel kalınlığı yönetmeliklerde belirlenmiştir. Kirişli olarak projelendirilen radye temellerde radye döşeme kalınlığı 20 cm den az olamaz. Kirişsiz olarak imal edilecek radye döşemelerde minimum radye kalınlığı 30 cm olmalıdır.

RADYE TEMEL HANGI ZEMİNLERDE KULLANILIR?

Önceki yıllarda emniyet gerilmesinin çok düşük olduğu zeminlerde veya yükün çok fazla olduğu yapılarda kullanılırdı. Ancak günümüzde her türlü zeminde kullanılıyor. Radye temeller, dolma zeminlerde ya da emniyet gerilmesinin çok düşük olduğu ve temel zemininin fazlaca sıkışabilme özelliği gösterdiği veya temel duvarı ve kolonların birbirine çok yakın olması durumlarında uygulanır.

radye-003.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.