Mavi Tünel projesine Şener mi engel oldu? (Özel Haber)

CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener’in Mavi Tünel ve KOP’un durumuyla ilgili soru önergesi vermesine tepki gösteren AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, “Sayın Şener, Devlet Planlama Teşkilatı Başkanı iken Mavi Tünel projesini yatırım programına almadı ve proje gecikti. Şimdi kalkıyor Konya’nın projelerin takip etmeye çalışıyor” dedi.

Mavi Tünel projesine Şener mi engel oldu? (Özel Haber)
Yayınlanma:

TBMM’de devam eden 2020 Bütçe görüşmelerinde CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, Mavi Tünel ve KOP projelerinde son durumu, harcanan para miktarı ve gerekli olan projelerin neler olduğunu Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sormuştu. Gazetemizin ‘Konya Ovası’nın 10 milyar metreküp suya daha ihtiyaca var’ başlıklı haberinde Bakanlık Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından Şener’in soru önergesine verilen cevaplar yayınlanmıştı. Haberin detaylarında Mavi Tünel kapsamında 414 milyon metreküp suyun geldiği ve Konya’nın tamamının sulanması için 10 milyar metreküp suya ihtiyaç duyulduğu yer almıştı. Bunun yanında Şener’in sorduğu sorular kapsamında, diğer projelerin neler olduğu, KOP tarafından 2019 yılında ne kadar harcama yapıldığına da cevap istenmişti. Tüm bu gelişmelerin ardından açıklama yapan AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, duruma tepki göstererek, Mavi Tünel’in geç kalmasındaki tek nedenin dönemin Başbakan Yardımcısı ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Başkanı olan Abdüllatif Şener tarafından kaynaklandığını açıkladı. 22. Dönem’in kapsadığı 2002-2007 tarihleri arasında Konya Milletvekilliği de yapan Başkan Angı, o dönemlerde Konya’ya yapılan bazı yatırımların da geç kalınmasının nedeninin Şener olduğunun altını çizdi.

“ŞENER ‘SİVAS’I PROGRAMA ALMAZSANIZ, KONYA’YI YATIRIM YOK’ DEDİ”

Başkan Angı, 2002 ekonomik krizi ve AK Parti’nin iktidar olduğu dönemi hatırlattı.  O dönemde birlikte birçok projeye kaynak aktarılmadığını ve vergilerden gelen paranın da dış ve iç borçların ancak faizine yettiğini söyledi. AK Parti iktidarıyla bu durumdan kısa sürede kurtulduklarını söyleyen Başkan Angı, Konya’nın en önemli projelerinden birisi olan Konya-Ankara arası YHT projesindeki engellemeyi anlattı. O dönemde Ankara-İstanbul arasında YHT projesinin olduğunu aynı projeye Ankara-Konya arasını da dahil etmeye çalıştıklarını söyleyen Başkan Angı, “Ulaşımla ilgili Ankara ile bir demir yolu bağlantısı her dönem konuşuldu. Biz bunu ortaya koyduğumuz zaman dönemin Başbakan Yardımcısı ve DPT Başkanı Abdüllatif Şener, ‘Sivas’ı programa almazsanız, Konya’yı yatırım programına almayacağız’ diyerek direnç başlattı. Bizler de kendisine ‘Ankara-İstanbul projesi başladı. Polatlı’dan Konya’ya da bir proje ile Konya-İstanbul projesi de ortaya çıkıyor. Böyle bir projeye engel koymanın ne anlamı olduğunu sorduk. Burada ‘Neden Konya’ya yapılıyor da benim memleketime yapılmıyor’ mantığıyla hareket edildi. Bu önemli projeyi çok zorlayarak yatırım programına dahil edebildik” diye konuştu.

MAVİ TÜNEL’E ŞENER ENGELİ

Başkan Hasan  Angı, Konya’nın onlarca yıllık hayali olan Mavi Tünel projesiyle ilgili 2002-2007 yılları arasında karşılaştıkları engelleri anlattı. Bu projede en büyük engelin bizzat Dönemin Başbakan Yardımcısı ve Devlet Planlama Teşkilatı Başkanı Abdüllatif Şener tarafından kaynaklandığını söyleyen Angı, “YHT projesine benzer bir proje ise Mavi Tünel projesiydi. Daha önceki iktidarlar döneminde yapılan ihaleler iptal edilmiş ve Mavi Tünel projesi, Devlet Planlama Teşkilatı tarafından yatırım programından çıkarılmış.  3’lü koalisyon döneminde DPT, Mavi Tünel projesinin fizibilitesi olmadığını gerekçe göstererek programdan çıkarmış. Projeyi yeniden yatırım programına aldırmak için büyük uğraşlar gösteriyoruz. Rahmetli eski Milletvekili Muharrem Candan ile dönemin Devlet Planlama Teşkilatı başı olan Abdüllatif Şener’e projeyi anlattık. Bize, bu projeler konusunda ısrarcı olmamamızı ve bu tip projelerin fizibilitesi olmadığını söyledi. Bunun üzerine daha önce Refah Partisi döneminde Sivas’ta başlanan buna benzer bir projeyi örnek göstererek, paranın da boşa gittiğini beyan etti. Bu uzun vadeli projelerin güzel sonuçlar getirmeyeceğini ve bizlerin boş hayale kapılmamamız gerektiğini söyledi. Biz ısrarla, Göksu Nehri’nin suyunu Konya’ya yönelterek, buraya hayat vereceğini yeniden anlattık. Tüm bu girişimlerimize rağmen Devlet Planlama Teşkilatı, Mavi Tünel projesini yatırım programına almadı” dedi.

“ERDOĞAN’IN KONYA’YA GELECEĞİ GÜN PROJE YATIRIMA ALINDI”

Başkan Angı, tüm çabalarına rağmen Mavi Tünel projesini yatırım programına aldıramadıklarını söyleyerek, projenin dönemin Başbakanı Erdoğan’ın Ağustos ayında Konya’ya geleceği gün imzalandığını söyledi. Angı, o günlerde olan olayları şöyle anlattı: “Projelerin onay alması için bir taraftan da biz DSİ ile birlikte çalışıyorduk. 2005 yılının Kasım ayında 2006 bütçe görüşmeleri için TBMM’ye gelen Bütçe Tasarısı’na Dönemin Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 2 projenin ilave edilmesini istemişti. Bunlardan bir tanesi Bağbaşı Barajı -Mavi Tünel projesi, diğeri de Karadeniz Bölgesi’nde sulama projesiydi. 2006 bütçesine konan bu projeye, Devlet Planlama Teşkilatı ayak diretti. Gerekçeleri de, yatırım programında olmayan bir projenin bütçeye konulamayacağı olarak gösterildi. Aylarca bizi oyaladılar.  DSİ yeni çalışmalarını göndererek, projenin programa alınması istedi ve ihale sürecini başlatmayı teklif etti. 7-8 ay bu proje bir türlü onaylanmadı. Ağustos ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Konya’ya geleceği sırada biz bu projeyi takip eden DPT Müsteşar Yardımcısı’na, projenin imzalanmadığını Başbakan Erdoğan’a ileteceğimizi söyledik. Bunun üzerine proje o gün 1 saat içinde onaynalarak DSİ’ye göndermişler. Daha sonra ilgili müsteşar yardımcısı bizi arayarak, projenin kendilerinden çıktığını söyledi. Neticede DSİ süratle ihale sürecini yönetmeye başladı. 2006 yılı sonuna doğru ihalesini yaptı ve 2007 yılında projeye başlanıldı. O zamanki CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, bizim seçim yatırımı yaptığımız ve göz boyamaya çalıştığımızı söyledi. Hamdolsun, birinci etap olan Bağbaşı Barajı-Mavi Tünel, projesi tamamlandı. Şehrin içme suyu buradan karşılanıyor ve kalanı da sulama suyu olarak kullanılıyor. İkinci kısım da devam ediyor”

“ŞİMDİ KALKIYOR, KONYA’NIN SU SORUNLARINI TAKİP ETMEYE ÇALIŞIYOR”

Angı, tüm engellere rağmen büyük uğraşlar neticesinde Mavi Tünel projesinin hayata geçirildiğinin önemine vurgu yaparak, “Burada garip olan o gün bu şehirde siyaset yapan bizler, şehrin ihtiyaçlarını götürdüğümüzde, Başbakan Yardımcısı ve DPT Başkanı olan bu zat, Konya’nın bu projelerine ayak diretirken, şimdi kalkıyor, Konya’nın su sorunlarını takip etmeye çalışıyor. Biz Konya’nın suya olan ihtiyacını gördüğümüz için zaten o projeleri sunduk. O dönemde duble yollarla uğraşıyoruz, yatırım ödeneklerimizin hızlandırılması için Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’e gittiğimiz zaman bize küçük miktarlar vererek gönlümüzü almaya çalıştı. Benzer bir olayda Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin bitirilmesi için dönemin Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okutan çok uğraştı” şeklinde konuştu.

“CHP, KONYA SEÇMENİNE BÜYÜK HAKSIZLIK YAPMIŞTIR”

Başkan Angı, CHP’nin Konya seçmenine seslenerek, CHP’nin Konya Milletvekilleri üzerinden yüklendi. CHP Konya Milletvekilleri’nin Konya ile çok alakaları olmadığını dile getirerek, “Bunca yıllık geçmişi olan Cumhuriyet Halk Partisi’nde bu süre içinde emek vermiş gerçek CHP’li yok muydu da iki milletvekilinden birisi Saadet Partili, diğeri de hem Konyalı hem de CHP’li olmayan kişiler milletvekili yapıldı. CHP üst yöneticilerin Konya’daki seçmenine bunun hesabını vermesi gerekiyor. CHP, Konya’da gerçek bir CHP’li bulamıyor ve seçmenin önüne koyamıyor. Buna karşılık buradan hiç yolu geçmemiş, alakası olmayan birini aday koyarak, Konya’nın muhafazakar yapısından oy almak için süreç yönetiyorlar. Konya’nın CHP seçmenine yapılan büyük bir haksızlıktır. Tabi ki bu da kendi sorunlarıdır. Bu şehirde siyaset yapan herkes şunu bilmelidir ki, bu şehrin insanı milli karakterini asla göz ardı etmeyip, şehre hizmet eden kişileri de her zaman kucaklamıştır” dedi. 

MEVLANA KÜLTÜR MERKEZİ’NE BİR YILDA TAMAMLANDI

Başkan Angı 2002-2007 yılları arasındaki Konya’daki birçok projenin geç kaldığının altını çizdi. Bunlardan bir tanesinin de Mevlana Kültür Merkezi olduğunu hatırlatan Angı, “Geç kalınan projelerin başında Mevlana Kültür Merkezi geliyor. Yarışma projesi olarak ortaya çıktı, temeli atılmış, üzerinden uzun yıllar geçmiş, öyle kalmış. 17 Aralık 2002 tarihinde dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Hüseyin Çelik geldi ve durumu gördü. Bakan Çelik, bir sonraki Şeb-i Arus töreninin yeni Mevlana Kültür Merkezi’nde anılacağı sözünü verdikten sonra hareket başladı. Bir yılda yüzde 60’lık bölümü tamamlanarak,  2004 yılının 14 Aralık ayında tamamlandı. Böyle bir proje yıllarca atıl kalmış, ödenek verilmemiş, o dönemin bakanları, milletvekilleri projeye hiç bir katkı yapmadan sahiplenmeye çalıştılar. İşin yapılacağı zaman aynı kişiler, 5 kuruş ödenek için girişim yapmadılar” dedi.

“KONYA’YA YAPILAN YATIRIMLARDA EN BÜYÜK GAYRET CUMHURBAŞKANIMIZINDIR”

Başkan Angı, 17 yıllık AK Parti iktidarında Konya’ya yapılan yatırımlarda en büyük katkı ve gayretin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyledi. Angı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Konya’daki projeleri bir bir takip ettiğinin altını çizerek, “Şu anda tüm projelerimiz yürüyor. Metro yapımı, Çevre Yolu İkinci Etabı, Antalya bölgesine yönelik Demirkapı Tüneli, Alacabel Tüneli, TOKİ konutları ve diğer tüm projeleri yakından takip ediyoruz. AK Parti iktidarıyla birlikte Türkiye’de ve Konya’da dokunulmayan hiçbir proje yoktur ve hepsinden sonuç alıyoruz” dedi.

Muhabir: Servet R. Çolak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.