‘Konya’nın hava kalitesini iyileştirmek için çalışıyoruz’

Güney İç Anadolu Temiz Hava Merkezi Müdürü Feray Yümün, Konya'da 9 adet Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu bulunduğunu ifade ederkenKonya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hülya Şevik, Konya il merkezinde ve ilçelerde kirlilik önleme ve hava kalitesinin iyileştirme çalışmalarının kapsamlı olarak yürütüldüğünü söyledi

‘Konya’nın hava kalitesini iyileştirmek için çalışıyoruz’
Yayınlanma:
Güncelleme:

Konya'da Güney İç Anadolu Temiz Hava Merkezi Müdürlüğü'ne bağlı 9 adet Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu bulunuyor. Bu istasyonlar  aynı zamanda ulusal hava izleme ağına bağlı olup verileri anlık olarak gözlemleyebiliyor.Isınma, sanayi ve trafik kaynaklı hava kirliliğinin tespiti ve izlenmesi için kurulmuş olan istasyonlarda partikül madde, kükürt dioksit, azot oksit, ozon, karbon monoksit gibi parametreler ölçülüyor. Güney İç Anadolu Temiz Hava Merkezi Müdürü Feray Yümün, Selçuklu ilçesinde ikisi ısınma biri de trafik kaynaklı olmak üzere 3 adet Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu bulunduğunu dile getirdi. Yümün, "Sanayiden kaynaklı hava kirliliğini ölçen istasyonumuz bir adet olup Karatay Karkent Bölgesi'nde yer alıyor. Ayrıca ısınma kaynaklı istasyonlarımız Karatay, Meram, Akşehir ve Ereğli'de bulunuyor. Sarayönü’nde ise arka plan istasyonumuz bulunmakta" dedi.

konyanin-hava-kalitesini-iyilestirmek-icin-calisiyoruz.jpg

"HAVA KALİTESİ VERİLERİ ANLIK OLARAK TAKİP EDİLİYOR"

Güney İç Anadolu Temiz Hava Merkezi Müdürü Feray Yümün, kirletici maddelerin yoğun olarak bulunduğu ortamların, zamanla bireylerin hastalanmasına neden olduğunu söyledi. Yümün, Konya'da hava kirliliğine neden olan en büyük kaynakların sanayiden kaynaklanan emisyonlar, evsel ısınma kaynaklı emisyonlar ve trafikten kaynaklanan emisyonlar olduğunu aktardı. 10 ilde kurulan 37 istasyonla hava kalitesi ölçüm, izleme ve kalibrasyon faaliyetlerini yürüttüklerini belirten Yümün, "Analizlerle doğru veriler elde ediyoruz ve bunları raporlayıp karar alıcı kurumlara, belediyelere, İl Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Müdürlükleri’ne gönderiyoruz. Bakanlığımız bünyesinde Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı var. Bizim istasyonlarımız da bu ağa bağlı. Hava kalitesi verileri anlık olarak bu ağdan takip edilebilmektedir. Bu sayede vatandaşlar hava kirliliği hakkında bilgi sahibi oluyor" diye konuştu.

konyanin-hava-kalitesini-iyilestirmek-icin-calisiyoruz-002.jpg

"BİN 106 ADET KONUTUN DOĞALGAZA DÖNÜŞÜMÜ TAMAMLANDI"

Temiz hava eylem planının oluşturulmasında Güney İç Anadolu Temiz Hava Merkezi Müdürlüğü'nün verilerinin önemli rol oynadığına değinen Yümün, kurumda bulunan analitik laboratuvarda örnekleme cihazları ile sahadan alınan numunelerin ağır metal ve uçucu organik bileşenleri analiz edilerek raporlandığını ve yetkili kurumlarla paylaşıldığını söyleyerek bu sayede hava kalitesinin iyileştirilmesinin amaçlandığını ifade etti.  Hava Kalitesi limit değerlerinin aşılması durumunda gerekli tedbirlerin alınması için karar verici birimlere bilgilendirmenin yapıldığını aktaran Yümün, Konya'da partikül madde olarak en çok limit değer aşımının Karatay'da olduğunu kaydetti. Yümün, "Bu aşımların önlenmesi için Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı bin 106 adet konutun doğalgaza dönüşümünü tamamladı. Bundan sonraki süreçlerde de etaplar halinde daha çok konutun doğal gaz kullanımı sağlanacak" dedi.

"SALGINDA KONYA'DA HAVA KİRLİLİĞİ AZALDI"

İllerin meteorolojik şartları ve topografik koşullarının hava kirliliğine etki eden doğal etmenlerden olduğunu bildiren Yümün, "Pandemi döneminde oluşan koşullar nedeni ile araç trafiğinin azalması, sanayinin kısmi çalışmalar yapması gibi nedenlerle illerde hava kalitesinin iyileştiği görülmüştür. Ayrıca 2021 yılı Aralık ayından itibaren artan yağışlar hava kirliliğinin bir önceki yıla göre azalmasına katkı sağlamıştır. Örneğin; partikül madde kirleticisi verilerinde artan yağışlar nedeniyle bir önceki yıla göre Konya'da yüzde 12 oranında hava kirliliği azaldı" ifadelerine yer verdi.

konyanin-hava-kalitesini-iyilestirmek-icin-calisiyoruz-001.jpg

ŞEVİK: SANAYİ TESİSLERİNDE 2 YILLIK ARALIKLARLA ÖLÇÜMLER YAPILIYOR

Konya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hülya Şevik, Konya il merkezinde ve ilçelerde, kirlilik önleme ve hava kalitesinin iyileştirme çalışmalarının Konya Büyükşehir Belediyesi ve Konya Valiliği işbirliğinde geniş kapsamlı olarak yürütüldüğünü ifade etti.  Şevik, "Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce sanayi tesislerinin hava emisyonları kontrol ediliyor, baca hava emisyonları uygun olan tesislere hava emisyonu konulu çevre izin belgesi veriliyor. Ayrıca yönetmelik gereği sanayi tesislerinde 2 yıllık aralıklarla teyit hava emisyonu ölçümleri yaptırılarak kontrolleri sağlanıyor" ifadelerine yer verdi. Şevik, vatandaşın hava kirliliğini azaltmaya yönelik olarak yapması gerekenleri şöyle sıraladı: "Vatandaşlarımızın toplu taşıma kullanımını daha fazla yapması ve mümkün olduğunca bireysel araçların kullanımını azaltılması gerekiyor. Bilhassa kış aylarında ısınma amaçlı kullanılacak yakıtlarda Mahalli Çevre Kurulu'nda belirtilen özellikteki yakıtların kullanılması ve altyapı olması halinde doğalgaz dönüşümlerinin tamamlanması gerekiyor.Konyamızın Türkiye’nin en uzun bisiklet yoluna sahip olan il olduğu da göz önünde bulundurularak bisiklet kullanımı daha yaygın hale getirilebilir." 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.