Hukuki Araştırmalar Derneği Konya Şubesi, Konya Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısında, son günlerde Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’da yaşanan okul baskınlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
HUDER Konya Şubesi adına konuşan Ruşen, yaşanan olayların sadece bireysel suçlar olarak değerlendirilemeyeceğini belirterek, bunun toplumsal yapıya yönelik daha derin bir sorunun göstergesi olduğunu ifade etti. Açıklamada, “Bu olaylar, toplumsal bağışıklık sistemimizin çöktüğünün ve zihinsel egemenliğimizin ağır bir saldırı altında olduğunun açık göstergesidir” denildi.
Dijital platformların bireyler üzerindeki etkisine dikkat çekilen açıklamada, günümüzde egemenlik kavramının yalnızca fiziki sınırlarla sınırlı olmadığı, bireyin zihni, iradesi ve dikkatinin de korunması gereken alanlar haline geldiği vurgulandı. Açıklamada, veri toplama süreçleri, algoritmalar ve “dikkat ekonomisi”nin bireylerin karar mekanizmalarını etkilediği ifade edildi.

HUDER, yaşanan süreci “dijital esaret rejimi” olarak tanımlayarak, bunun yalnızca teknolojik değil; aynı zamanda milli güvenlik, toplumsal sağlık ve insan onuru meselesi olduğuna işaret etti.
Açıklamada, şiddeti özendiren içeriklerin, dijital platformların bağımlılık oluşturan yapılarının ve algoritmik yönlendirmelerin gençler üzerindeki etkilerine dikkat çekilerek, bu durumun toplumsal sonuçlar doğurduğu belirtildi.
HUDER Konya Şubesi, çözüm önerileri kapsamında “Ekran Manifestosu” adını verdiği bir dizi düzenleme çağrısında bulundu. Bu kapsamda; sosyal medya ve dijital platformlarda sonsuz kaydırma ve otomatik oynatma özelliklerinin sınırlandırılması, çocuklara yönelik dijital kullanım saatlerinin düzenlenmesi ve algoritmaların denetlenmesi için bağımsız bir kurul oluşturulması önerildi.
Ayrıca, şiddet içeriklerinin ve suçun özendirildiği yapımların denetlenmesi gerektiği vurgulanırken, içerik üreticilerine yönelik hukuki sorumlulukların artırılması gerektiği ifade edildi.
HUDER, ailelere de çağrıda bulunarak çocukların dijital ortamda kontrolsüz bırakılmaması gerektiğini belirtti. Açıklamada, eğitim sisteminde dijital bilinç ve güvenlik konularına daha fazla yer verilmesi gerektiği de kaydedildi.