Gaziantep’te oto tamiri sektöründe yetişmiş eleman krizi yaşanıyor. Aylık 15 bin liraya çırak, 40-50 bin liraya kalfa bulamayan ustalar, hem iş öğretmekte zorlanıyor hem de işlerini devredecek kimseyi bulamıyor. Sanayideki iş gücü açığı, araç tamir sürelerini de uzatıyor.
GENÇLER SANAYİYE YÖNELMİYOR, USTALAR ENDİŞELİ
Sanayi şehri Gaziantep’te maddi kazancı yüksek olmasına rağmen oto tamirciliği gibi emek yoğun meslekler gençler tarafından tercih edilmiyor. Oto tamir ustaları, mesleklerine ilgi gösterilmemesinden şikayetçi. 12 yıllık zorunlu eğitimin de çıraklık sistemini etkilediğine dikkat çekiliyor. Ustalar, çocukların küçük yaşlardan itibaren sanayide yetişmesi gerektiğini savunuyor.
"40-50 BİN LİRA MAAŞ VERİYORUZ AMA KALFA BULAMIYORUZ"
Gaziantepli oto tamir ustası Mehmet Yılmaz, sektörde büyük bir yetişmiş eleman sıkıntısı olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Eleman konusunda büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Çırak zaten yetişmiyor, kalfa da bulamıyoruz. İyi bir kalfa 40-50 bin lira maaş alıyor ama yine de çalışacak kimse yok. Aileler çocuklarının sanayiye gelmesini istemiyor, memur olmalarını istiyor. Oysa her çocuk aynı şekilde eğitim alamıyor. Bu yüzden meslek öğrenmeleri şart.”
"MESLEK ALTIN BİLEZİKTİR"
Oto tamir ustası İdris Demir de iyi bir ustanın çocuk yaşta yetiştiğini vurguladı:
“Bu mesleği 10 yaşında öğrendim, şimdi üniversite mezunları bile gelip yanımda çalışmak istiyor. Oto tamirciliği kolay bir meslek değil ama maddi getirisi yüksek. Gençler kirli iş istemediği için meslekler sahipsiz kalıyor. Sanayiye yönelen çocuklar ileride çok iyi kazanç sağlar. 12 yıllık zorunlu eğitim sisteminde ise gençler mesleğe geç başlıyor ve tam olarak öğrenemiyor.”
USTA EKSİKLİĞİ TAMİR SÜRESİNİ UZATIYOR
Sanayide yaşanan personel eksikliği, araç tamir sürelerine de yansıyor. Araç sahiplerinden Fethulla Ensari, yaşadıkları sıkıntıyı şöyle dile getirdi:
“Eskiden iki saatte tamir edilen araçlar şimdi tüm gün sanayide kalıyor. Ustalar eleman bulamadıkları için araçları geç teslim ediyor. Bu da hem bizim işlerimizi aksatıyor hem de sanayinin yükünü artırıyor.”