İlgisizlik; çocuklar için en büyük tehlike

Uzman Klinik Psikolog Bayram Duysak; “Günümüzde Anne ve Babanın yoğun iş temposundan dolayı çocuklara vakit ayıramaması gelecekte ilgiden uzak bir neslin habercisidir” dedi.

İlgisizlik; çocuklar için en büyük tehlike
Yayınlanma:

Konya Pandomim Psikolojik Destek Merkezi’nde hastalarına hizmet veren Uzman Klinik Psikolog Bayram Duysak, çocukların toplumda önemli bir psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunu bunun yanında temel olarak bu desteği ailelerinden yoğun bir şekilde görmeleri gerektiğini vurguladı.

“BOŞANMA EN YIKICI ETKEN”

Anne ve Babanın arasındaki anlaşmazlıkların boşanmaya gitmesiyle çocukların psikolojik olarak en çok etkilenen taraf olduğunu belirten Duysak; “ Eşleriyle boşanmış olan hastalarımız çocuklarıyla birlikte bize geldiğinde hem kendileri için hem de çocukları için psikolojik destek istiyor. Tabi ki ister istemez Anne ve Babanın boşanmış olması en çok çocuğu etkiliyor. Bu durumda hasta pozitif olmasa da nötr olan durumu azaltmak istiyor. Fakat çocuk, Anne ve Babanın ayrılması sonucu ne kadar psikolojik destek alsa da ileride yaşayacağı sıkıntı ve streslerin Anne ve Babasının ayrı olmasından kaynaklı ilgi sorunu ile ortaya çıkacağı önlenemez bir gerçek haline geliyor.

“ AİLE İÇİ ŞİDDET ÇOCUĞUN GELECEĞİNİDE ETKİLİYOR”

Annesi veya Babası tarafından şiddet gören çocukların ileriki dönemlerinde psikolojik sorunlarını kendi ailesine de yansıtacağının altını çizen Bayram Duysak; Çocuğun Anne ve Babasından gördüğü fiziksel şiddet kendisini gelecekte katı ilgisiz ve şefkat duygusundan yoksun bir birey yapacak ve aynı şiddeti kendi ailesine de uygulayacak. Zaten ilgiden uzak olan çocuk birde bunun yanında Ailesi tarafından  fiziksel şiddete maruz kalırsa toplum içinde sonu önlenemez şiddet bağımlısı bir birey haline gelebilir. Sonuçta toplumun en temel yapı taşı Ailedir. Aileden ilgi görmeyen şefkat görmeyen bir insan topluma hem sağlıklı bir birey olamaz hem de sağlıklı bir nesil bırakamaz” dedi. 

“AİLELERİN KENDİLERİNE  VAKİT AYIRMASI GEREK

Bayram Duysak,Yoğun tempoda çalışan Anne ve Babaların hem kendilerine hem de çocuklarına zaman dilimi içerisinde fırsat bulmasının gerekliği olduğunu belirterek; Günümüzde ekonomik şartlar değerlendirildiğinde Anne ve Babanın yoğun tempoda devam eden iş hayatında çalışması artık şart oldu. Ancak evin geçimini maddi yönde sağlamak için yapılan bu haklı çaba, evdeki çocuğa psikolojik olarak olumsuz sonuçlar doğuruyor. İş hayatlarını öncelikli bir kıstas olarak belirleyen ve kariyer odaklı düşünen ebeveynler hem kendilerine hem de çocuklarına işten eve geldiklerinde zaman ayıramıyor. Bu da aile arasında iletişim kopukluğu ve ilgisizliğe neden oluyor. İlgisizliğin sonucunda ortaya çıkan psikolojik sorunlar tüm nesli etkiliyor ve ilgiden uzak yapay bir nesil yetişiyor. Benimde gelen hastalarıma önemle vurgu yaptığım konu Aile içi ilgi alışverişinin sağlıklı ve doğru yönde alması yönünde” dedi. (Halil Yılmazer)  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.