İlaçlı sebze ve meyveye karşı ne yapmalı?

4 yaşındaki Saliha Çakır'ın nara sıkılan tarım ilacından öldüğü kesinleşti. Bu olayın ardından tüketicilerde korku oluştu. Peki, meyve sebze alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? İşte yanıtı...

İlaçlı sebze ve meyveye karşı ne yapmalı?
Yayınlanma:
Güncelleme:

4 yaşındaki Saliha Çakır, 30 Ekim 2019'da Yeşilhisar ilçesinde karın ağrısı ve baş dönmesi şikayetiyle Kayseri Şehir Hastanesi'ne sevk edildi.

Durumu kötüleşen minik Saliha doktorların tüm müdahalesine rağmen yaşamını yitirdi.

Saliha'nın ölüm nedeniyle ilgili savcılık soruşturma başlattı.

TARIM İLACINDAN ÖLDÜĞÜ KESİNLEŞTİ

Jandarma ekipleri ailenin yediği narlardan örnek aldı, örnekler Ankara Adli Tıp Kurumu'nda incelendi. Saliha'nın yediği narda ölümüne yol açan kimyasal maddelerin bulunduğu belirlendi.

İncelemeler sonucu küçük kızın nara sıkılan tarım ilacından öldüğü kesinleşti.

Yaşanan bu olayın ardından tüketicilerde korku oluştu. Peki sebze ve meyveyi alırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor?

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Özkan, konuyla ilgili, "Çok üzücü bir olay ama bu tip olayların olması muhtemel. Tarımda zararlılarla mücadele etmek gerekiyor ama mücadele ederken sadece tarım ilacı kullanmak bu gibi problemleri çok fazla artırır" dedi. 

TARIM İLACI NARIN KABUĞUNU GEÇİP NASIL İÇERİ GEÇTİ?

Prof. Dr. Özkan ilaçlarla ilgili birçok sınıflandırma olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Birçok sınıflandırma var. Bunlardan bir tanesi sistemik ilaç, bir de değme etkili ilaç. Değme etkili ilaç, narın dış kabuğunda kalır ve ordaki zararlılara müdahale eder. Sistemik ilaç kullandığınız zaman o ilaçlar bütün bitkinin dokusunda dolaşır. Dolayısıyla kullanılan tüm ilaçların, ilaç kullanıp hasat edene kadar bir süre geçmesi lazım. Mesela bu ilacın teknik yapısına göre bir ya da iki hafta olabilir. Eğer bu süreyi beklemezseniz bunu tüketen insanlarda zehirlenme durumu olabilir. Tabii mahkeme kararları elimizde yok ama mahkeme tarım ilacından kaynaklandığını kabul etmiş. Burada muhtemelen ilaçlama ile hasat arasındaki süreye dikkat edilmemiş ya da başka bir alternatif olarak ilacın dozu fazla kullanılmış olabilir. Buna da dikkat edilmesi gerekir."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.