Güvenli gıdaya erişimin sağlanmasında ve halk sağlığının korunmasında kritik rol üstlenen gıda mühendisleri, her yıl 25 Eylül’ü Gıda Mühendisleri Günü olarak kutluyor.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu tarafından yayımlanan mesajda, gıda mühendislerinin “tarladan çatala” uzanan üretim zincirinin her aşamasında sorumluluk aldığı ve güvenli gıda üretiminin güvencesi oldukları vurgulandı.
“Modern Gıda Üretimi Gıda Mühendisleri Olmadan Mümkün Değil”
Açıklamada, pandemi ve küresel krizlerin gıdanın vazgeçilmezliğini bir kez daha gösterdiği belirtilerek, gıda mühendislerinin stratejik bir meslek grubu olduğuna dikkat çekildi. Gıda mühendislerinin kalite kontrol sistemleri kurarak fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik riskleri ortadan kaldırdığı, Ar-Ge çalışmalarıyla yeni ürünler geliştirdiği ve sürdürülebilir gıda sistemlerine katkı sunduğu ifade edildi.
Meslektaşlardan Talepler
Gıda mühendislerinin toplumsal faydalarının yanı sıra çözüm bekleyen sorunlarına da dikkat çekilen açıklamada şu talepler öne çıktı:
Gıda güvenliği politikalarının gözden geçirilmesi,
Gıda mühendisliğinin yetki ve sorumluluklarının yasal olarak netleştirilmesi,
Kamu ve özel sektörde istihdamın artırılması,
İnsana yaraşır çalışma koşullarının sağlanması,
Gıda israfının önlenmesi ve inovasyon için Ar-Ge çalışmalarının desteklenmesi.
“Güvenli Gıda, Sağlıklı Yaşam”
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, mesajında şu ifadeleri kullandı:
“25 Eylül Gıda Mühendisleri Günü’nün, bu önemli meslek grubunun değerini anlamak, sorunlarını görünür kılmak ve ‘Güvenli Gıda, Sağlıklı Yaşam’ hedefine ulaşmak için çabaların arttığı bir gün olmasını diliyoruz. Ülkemizin dört bir yanında özveriyle çalışan tüm meslektaşlarımızın gününü kutluyoruz.”