Çipli kimliklerde yeni dönem: Bakan Soylu duyurdu, bir ay içinde başlıyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, elektronik imzaların bir ay içinde çipli kimlik kartına yüklenmeye başlanacağını duyurdu.

Çipli kimliklerde yeni dönem: Bakan Soylu duyurdu, bir ay içinde başlıyor
Yayınlanma:
Güncelleme:

Kimliklerde yeni dönem başlıyor. Nitelikli elektronik sertifika başvuru sahiplerinin kimliklerine uzaktan bu sertifika yüklenebilecek. Böylece kimlik kartları güvenli elektronik imza atabilmek için de kullanılabilecek.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Meclis'teki bütçe görüşmelerinde e-imzanın bir ay içinde T.C. kimlik kartına yükleneceğini duyurdu.

E-İMZA İLE BİRÇOK KOLAYLIK SAĞLANACAK

Elektronik imza kanununun uygulanması yönetmeliğinde değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı. Uzaktan kimlik doğrulama sistemi ile yüz yüze temasa gerek kalmadan kimlikler uzaktan doğrulanabilecek. E-imza sahipleri abonelik ve başvuru işlemlerinde vakit kaybetmeyecek. E-imzanın kimlik kartlarına entegre edilmesiyle bireysel ve kurumsal hayatta yeni bir dönem başlayacak. Yeni kimlik kartlarına e imza sertifikası yüklenebilir duruma geldiğinde e imza tamamen günlük hayata entegre hale gelmiş olacak. Su, elektrik doğalgaz, GSM operatörlüğü gibi işlemlerde kullanılabilecek.

Elektronik ortamdaki evraklarda ıslak imza yerine geçen elektronik imza, yakın zamanda kimlik kartlarına yüklenecek. Bu sayede bürokratik işler azalacak. İş yeri açmak için gereken belgelerden biri daha eksilmiş olacak. Bu düzenlemeyle e-mühür uygulamasına da geçilmiş olacak.

2021 yılında 94 yeni hizmetin e-devlet kapısına entegre edildiğini belirten Bakan Soylu, “Bu sayede 2017’de 51 olan hizmet sayısı, 603’e yükselmiştir” dedi. Bu sayede e-devlet üzerinden artık elektronik imza ile dava takibi ve sicil işlemleri yapılabilecek. Vergi borçları sorgulanacak, gümrük işlemleri takip edilecek. Güvenliği ise çok önemli bir konu olan e-imza kimliğin kaybolması halinde geçerliliğini yitirecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.