Bir güne değil her güne farkındalık

Her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan 'Engelliler Haftası' dolayısıyla açıklamalarda bulunan Konya İşitme Engelliler ve İşaret Dili Eğitim Derneği Başkanı Abdullah Sevinç, Rumi Görme Engelliler Derneği Başkanı Ökkeş Mendilli ve Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şube Başkanı Ahmet Mıhcı, engellilere olan farkındalığın bir gün değil her gün olması gerektiğini ifade ettiler

Bir güne değil her güne farkındalık
Yayınlanma:
Güncelleme:

Her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan 'Engelliler Haftası' dolayısıyla açıklamalarda bulunan Konya İşitme Engelliler ve İşaret Dili Eğitim Derneği Başkanı Abdullah Sevinç, işitme engellilerin en büyük probleminin iletişimsizlik olduğunu söyledi. İşitme engellilerin 3 gruba ayrıldığını ifade eden Sevinç,  "Konuşamayanlar ve duyamayanlar, duyup konuşamayanlar ve konuşup hiç duyamayanlar bulunuyor. Konuşamadıkları ve duyamadıklarından dolayı okul eğitimleri eksik kalıyor. Bu sayede kurumsal yerlerde yanlış anlaşılmaya maruz kalıyorlar. Kelimeleri en az kullanarak iletişim gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Bu da ister istemez yanlışlıklara yol açıyor. İş yaşantısında da zorluklar yaşıyoruz. İşverenler daha çok okuma yazma bilen, konuşabilen ve yarım duyabilen işitme engelli istiyor. Çalışan işitme engellilerin de 3 aydan sonra çıkışını veriyorlar. İşitme engellilerle uğraşmak istemiyorlar. İşitme engellilerle yazarak iletişim kurulabilir. Okuma yazma ve işaret dili bilmeyen insanla resim çizerek bile anlaşılabilir" dedi.

bir-gune-degil-hergune-farkindalik.jpg

"ENGELLİLER 3 ARALIK'TAN 3 ARALIK'A HATIRLANMASIN"

İşaret diline karşı bilincin yeni yeni oluşmaya başladığını aktaran Sevinç, reklamlarda ve haber kanalarında işitme engelli vatandaşların da anlayabilmesi için tercümanların da yer aldığını söyledi. 2019 yılına kadar Konya'da işaret dili bilen insan sayısının fazla olduğunu dile getiren Sevinç, "Eğitimler her yerden erişilebilir konumdaydı. İşaret dili öğrenen kurumlar artmıştı. Her yerde muhakkak işaret dili bilen biri bulunabiliyordu. Pandemiden sonra işaret dili bilenler sayısında azalma meydana geldi. Her kurumun danışma bölümünde çalışanlar tek çatı altında toplanıp işaret dili eğitimi verilmeli. İlkokullarda, ana sınıflarında işaret dili eğitimi verilebilir" dedi. Devletin 2021 yılında işitme cihaz ücretlerinin 900 TL'sini karşıladığını aktaran Sevinç, 2022 itibariyle cihazlara bin 100 TL'sini karşıladığını bildirdi. Bu desteklerin yeterli olmadığını belirten Sevinç, "İşitme engellilerin yüzde 70'i cihaz kullanmıyor. Yaşlı bir işitme engelli birey cihazı taktığı zaman sesleri duyamıyor.  Sadece yüzde 10 duyabildiği için cihazı takmaya gerek görmüyor" ifadelerine yer verdi. Engellilere olan farkındalığın 3 Aralık'tan 3 Aralık'a hatırlandığını söyleyen Sevinç, "Engelliler Haftası'nda Türkiye'nin her yerinde bir noktada toplanıp, haftayı kutluyoruz. Sonra bir sene boyunca unutuluyoruz. Etkinlikler düzenleniyor, sonrasında engelli arkadaşlarımız kullanıp atılıyor. Biz engellilere gerçekten değer verilmesini istiyoruz" diye konuştu. 

"YEREL YÖNETİMLERE BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR"

Rumi Görme Engelliler Derneği Başkanı Ökkeş Mendilli ise yüzde 90 görme engelli olduğunu söyledi. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde hâla bastonla karşıdan karşıya geçmeyi farkındalık olarak görenler olduğunu aktaran Mendilli, farkındalık noktasında kat edilmesi gereken yolun çok olduğunu ifade etti. Mengilli, şunları söyledi: " Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeler ile sürekli iletişim halindeyiz. Engelli vatandaşlarımız için her geçen gün neler yapabileceğimizi tartışıyoruz. Dernek üyelerimizle beraber okullarda seminerler veriyoruz. Engellilerin oynadığı oyunlardan haberdar olmayan öğretmenler var. Yerel yönetimlere farkındalığın artırılması noktasında büyük görevler düşüyor."

"AKILLI ULAŞIM SİSTEMİ ACİLEN DEVREYE GİRMELİ"

Görme engellilerin kaldırımları kullanamadıklarından yakınan Mengilli, "Yollardaki sarı çizgiler sürekli kırılıp dökülüyor. Belli bir yere kadar gidiyor sonrasında kayboluyor. Kaldırımdaki gereksiz parkların kaldırılmasını istiyoruz. Ağaçlara çarpıyoruz, bisikletler sorun oluşturuyor. Direklerin ve ağaçların belli bir sırayla dikilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir çizgi içerisinde devam etmiyor. Tramvaydaki sesli uyarı sisteminin otobüslere de uyarlanmasını istiyoruz. Bazı otobüs duraklarında sesli uyarı sistemi gelen otobüsleri söylüyor ama tam anlamıyla duyulmuyor. Görme engelli birey otobüs durağında beklerken hangi otobüslerin oradan geçtiğini bilebilmeli. Akıllı ulaşım sisteminin bir an önce harekete geçmesini bekliyoruz. Akıllı ulaşım sistemiyle otobüse engelli bindiğinde otobüs şoförleri görecek ve ona göre hareket edecek" ifadelerine yer verdi.

"AKILLI BASTONLARI MAALİYETLERİNDEN DOLAYI KULLANAMIYORUZ"

Engelli bireylerin kullandığı bastonların maaliyetlerinde büyük bir artış yaşandığını aktaran Mendilli, " Akıllı bastonları maaliyetlerinden dolayı kullanamıyoruz, belediyelerden istiyoruz. Bastonlar 150 TL civarında satılıyor. Bunlar az bir maliyetmiş gibi görünse de sadece engelli maaşıyla geçinen vatandaşlarımız için büyük bir maliyet" dedi.

"HER KÖŞE BAŞINDA BİR EKSİĞİMİZ ÇIKIYOR"

Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şube Başkanı Ahmet Mıhcı da Konya merkezde 15 bin, 31 ilçede 150 bin engelli bulunduğunu aktardı. Mıhcı, "Her köşe başında bir eksiğimiz çıkıyor. Ama biz Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şubesi olarak engellilerin rahat edebilmesi için taşın altına elimizi koyuyoruz. Bizim asıl sıkıntımızı vatandaşlar oluşturuyor. Engelli bireyin yerine arabasını park ediyor. Bunun çözümünü bulundu. Aracın park yerinin fotoğrafını çekiyoruz, emniyet anında engellilerin park yerine araba park etmekten ceza yazıyor" ifadelerine yer verdi. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.