Bayram tatilinde trafik güvenliğini karma ekipler sağlayacak

İçişleri Bakanlığınca 81 il valiliğine gönderilen trafik tedbirleri genelgesi kapsamında, polis ve jandarma personelinden oluşturulacak karma ekipler, 29 Nisan-9 Mayıs'ta güvenli trafik ortamının sağlanması amacıyla görev yapacak.

Bayram tatilinde trafik güvenliğini karma ekipler sağlayacak
Yayınlanma:
Güncelleme:

İçişleri Bakanlığınca 81 il valiliğine gönderilen trafik tedbirleri genelgesine göre, polis ve jandarma personelinden oluşturulacak karma ekipler, 29 Nisan-9 Mayıs'ta güvenli bir trafik ortamının sağlanması, ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının azaltılması için çalışacak.

Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile 3 Şubat 2021'de yürürlüğe giren Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ve Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı doğrultusunda İçişleri Bakanlığınca hazırlanan trafikte bayram tedbirleri konulu genelge, 81 il valiliğine gönderildi.

Genelge ile trafik kazalarından kaynaklı can kayıplarının yüzde 50 oranında azaltılması, karayollarında tüm yol kullanıcıları için düzenli ve güvenli bir trafik ortamının sağlanması, ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının azaltılarak can kayıplarının önlenmesi, sürücülerin trafik kural ihlal davranışlarının en aza indirilmesi, trafik denetimlerinin her zaman ve her yerde etkin, sürekli ve yoğun bir şekilde kararlılıkla yürütülmesi hedefleniyor.

Özellikle şehirler arası kara yollarında ve şehir içi ana güzergahlarda yapılacak denetimlerin, ekip ve yaya olarak görünür yapılması ve mümkün olduğunca trafik denetimine dönük faaliyet gösterilmesinin son derece önemli olduğu vurgulanan genelgeye göre, alınacak tedbirler 29 Nisan-9 Mayıs 2022 tarihlerinde uygulanacak.

BAYRAMINIZ KEMERLİ OLSUN

Trafikte emniyet kemeri kullanımını yaygınlaştırmak ve araç içerisinde emniyet kemeri kullanımının önemini vurgulamak amacıyla "Bayramınız Kemerli Olsun" mottosunun yanı sıra "Trafikte Her Yıl Daha İyiye", "Kemerim Hep Aklımda", "Yayalar Kırmızı Çizgimiz", "Yol Ver Hayata" ve "Bi Hareketine Bakar Hayat" sloganları da kullanılacak.

Bayram tatili süresince Emniyet ve Jandarma trafik personeline trafiğin tanzimi ve denetimi dışında görev
verilmeyecek. Gerek görülmesi halinde diğer birimlerin resmi araçlarından da yararlanılacak.

Trafik ekiplerinin, özellikle kazaların yoğun olduğu sorumluluk güzergahlarında, "Algılanan Yakalanma Riski Duygusu"nun geliştirilmesine yönelik "görünür" olmaları sağlanacak. Trafik güvenliği açısından seyir halindeyken ekip araçlarının tepe lambaları açık olacak.

Kaza istatistiklerinden de yararlanarak, karayolunda kazaya sebep olan ihlallerin gerçekleştiği yerler ve "kara noktalar" ile ilgili özel planlama yapılacak.

Denetimlerde, sürücü/yolculara saygı ve nezaket kuralları çerçevesinde bilgilendirme yapılacak ve işlemlerin en kısa sürede tamamlanması sağlanacak.

SÜRÜCÜLER İLE YÜZ YÜZE İLETİŞİM KURULACAK

Sadece ihlal yapan taşıtlar değil, diğer araç sürücüleri de durdurularak, "durdurulma nedenleri ile hız yapmamaları, araçta ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri takmaları, cep telefonuyla görüşme yapmamaları, okul ve yaya geçitleri ile kavşak giriş ve çıkış noktalarından geçen veya geçmek üzere olanlara durarak yol vermeleri gerektiği, şerit kullanma ve yakın takip kurallarına riayet etmeleri, kavşaklara yaklaşırken yavaşlamaları ve her 2 saatte 10 dakika mola verilerek dikkat ve konsantrasyonlarının dağılmaması" konularında bilgilendirme yapılacak.

Özellikle otoyol ve devlet kara yollarında dinlenme tesisleri ile akaryakıt istasyonlarının kenarlarında sağ şeritte veya bankette uygunsuz durumda bekleme, ağır taşıtların uygunsuz şerit kullanımı, tehlikeli şerit değiştirme, yakın takip, kara yolu üzerinde zorunlu haller dışında duraklama/park etme gibi ihlallerin önlenmesine yönelik tedbirler en üst seviyede alınarak günlük olarak takip edilecek. Bu bölgelerde park yapılmasına kesinlikle izin verilmeyecek.

Dinlenme tesisleri ve yol kenarlarında ürün satışı yapılan yerlerin önlerinde ve banket/emniyet şeritlerinde duraklama yapma/park etme ile yol kenarı tezgahlarına bilgi yazılarının kara yolu kenarlarında, işaret levhalarında ve kara yolu sınır çizgisinin içerisinde (50 metre) bulundurulmasına izin verilmeyecek.

Trafik personelinin mazeret/senelik izinleri, görevi aksatmayacak şekilde planlanacak ve ekiplere akaryakıt kısıtlaması yapılmayacak.

SÜRÜCÜLER YAŞAM İÇİN KISA MOLALAR VERECEK

Sürücü ve yolcularda trafik bilinci oluşturularak trafik kurallarına uyma alışkanlıklarının geliştirilmesi için "Yaşam İçin Kısa Bir Mola" sloganıyla oluşturulan ve "Yaşam Tüneli Projesi" olarak tabir edilen bilgilendirme çadırlarında, yaya önceliği/güvenliği başta olmak üzere cep telefonu, hız ve emniyet kemeri kullanımı konularında bilgi verilecek.

Önceden hazırlanan yaya güvenliği konulu filmler, eğitimlerde gösterilerek en fazla sayıda yol kullanıcısına ulaşılması sağlanacak.

TERMİNALLERDE SIKI DENETİM

Yoğunluk durumları takip edilerek gerektiğinde terminal ve ara istasyonlara takviye personel
görevlendirilecek.

66 yaşından gün alan (Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca belirlenen kriterlere uygun olanlarda 69 yaşından gün almamış olanlar) ve 26 yaşından küçük şoförlerin otobüs kullanmalarına izin verilmeyecek.

Terminal ve izin verilen yerler dışında şehirler arası otobüslerin kalkışlarına müsaade edilmeyecek.

Terminallere giriş/çıkış yapan bütün otobüs ve şoförleri ile takografları (hızölçer) denetlenecek. Yolcu bindirmek ya da indirmek amacıyla girilen ilçe terminallerinde, otogar büro amirliği bulunmasa dahi, görevlendirilecek personel veya ekip tarafından kontroller sağlanacak.

Otobüslerde emniyet kemeri kullanımına ilişkin denetimlere ağırlık verilerek, yolcuların "otobüslerin karıştığı trafik kazalarında araçların devrilmesi ve araçtan dışarı savrulmalarının önlenmesi amacıyla emniyet kemeri kullanmaları" gerektiği hatırlatılacak. Otobüs şoförleri ise "taşıt kullanırken cep telefonu ile konuşmamaları" konusunda uyarılacak.

POLİS VE JANDARMA KARMA EKİP

İhtiyaç duyulduğunda, polis ve jandarma trafik ekiplerince müşterek denetimler gerçekleştirilecek. Jandarma trafik sorumluluk bölgelerinde, araç trafiğinin ve kazaların yoğunlaştığı güzergahlarda da karma ekipler marifetiyle kural ihlallerinin en aza indirilmesi ve bu sayede ölümlü kazaların önlenmesi için denetimler artırılacak.

Bayram süresince helikopterler ile drone ve İHA türü hava taşıtlarıyla havadan yapılan trafik denetimleri, karma ekipler aracılığıyla sorumluluk alanı gözetilmeksizin tüm ili kapsayacak şekilde gerçekleştirilecek.

Yol çalışması yapılan yerlerde trafik akışını etkilemeyecek şekilde düzenleme ve işaretleme yapılacak.

Trafiğin yoğun olduğu saatlerle günün ilk ışıklarının sürücüler üzerinde yarattığı rehavet ile kaza riskinin daha fazla arttığı 05.00-07.00 saatlerinde, şoförler araç dışına davet edilerek kontrol ve bilgilendirme sağlanacak.

OTOBÜSLERDE, SİVİL PERSONEL GÖREVLENDİRİLMESİNE DEVAM EDİLECEK.

Uykusuzluk ve yorgunluk belirtileri görülen sürücülerin, denetim noktalarında ve araç dışında dinlenmeleri sağlanacak ve yolculara da bu konuda bilgi verilecek.

Mevsimlik tarım işçilerini taşıyan kara yolu araçlarının, 24.00-06.00 saatlerinde şehirler arası yolculuk yapmalarına izin verilmeyecek. Tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak yapıldığı bölgelerde kara yolu üzerinde tarımsal zirai araçlar, traktörler, biçerdöverlerin uygunsuz olarak trafikte seyretmeleri engellenecek.

Trafiğin yoğunlaştığı güzergahlarda gerek görülmesi halinde trafik birim amirlerinin talimatı ile ağır tonajlı taşıtlar ve tarım araçları, trafik yoğunluğu sona erinceye kadar uygun yerlerde geçici olarak bekletilecek.

Takograf ihlalleri, sigorta ve muayene kontrolleri titizlikle yapılarak, trafik birimlerine gönderilen "Sayısal Takograf Denetim Kartları" güzergahtaki ekiplere zimmetlenerek takograf denetimlerinde kullanılacak.

MOTOSİKLET VE MOTORLU BİSİKLET DENETİMLERİ SIKLAŞTIRILACAK

Gerek bireysel gerekse restoran ve market gibi işletmelerin, müşterilerine kuryeler aracılığıyla hizmetlerini
arttırmalarına bağlı olarak motosiklet ve motorlu bisikletlerin trafikte daha fazla yer aldığı noktalarda denetim yapılacak.

Kontrollerde, motosiklet sürücülerinin şerit ve ışık ihlali, yaya yolu üzerine çıkma, ters yönde araç kullanımı gibi kural ihlalleri ile tescil plakasız, sürücü belgesiz ve kasksız olarak araç kullanıp kullanmadıkları denetlenecek.

Modifiye edilmiş araçlar ile uygunsuz egzoz ve ışık donanımları bulunan araçlara yönelik asayiş ekipleriyle birlikte denetim yapılacak ve tespit edilen araçlar trafikten men edilerek muayeneye sevk edilecek.

Alkol ve uyuşturucu etkisinde araç kullananlara yönelik denetimlere ağırlık verilecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.