Aşure yapımına Kovid-19 engeli

Muharrem ayının 10. günü başlayan Aşure ayı bu yıl Kovid-19 engeline takıldı. Kuruyemiş esnafı bu yıl aşurelik malzemelerin satışında yüzde 50 oranında düşüş yaşandığını dile getirdiler. Öte yandan bu yıl birçok kurum ve kuruluşun aşure dağıtım programı salgın nedeniyle yapılamayacak.

Aşure yapımına Kovid-19 engeli
Yayınlanma:
Güncelleme:

İslam inancına göre peygamberlerin hayatına dair birçok önemli hadisenin yaşandığı, bereket, paylaşma ve birliğin simgesi aşure tatlısının yapıldığı Muharrem ayının onuncu günü olan "Aşure Günü” başladı. Aşure Günü’nün başlamasının ardından hazırlık yapan kuruyemiş esnafı bu yıl Aşure malzemelerinin satışında yüzde 50’lere varan oranda düşüş yaşandığını belirtti.

asure-yapimina-kovid-19-engeli.jpg

Baştimur Kuruyemiş sahibi Yakup Baştimur, bu sene Aşure malzemesi satışlarında büyük oranda düşüş olduğunu söyleyerek, “Aşure Günü geldiğinde tezgahlarımızda büyük bir hareketlilik yaşanıyordu. Aşure Günü’nün 2 gün önce başlamasına rağmen bu yıl aynı hareketliliği göremiyoruz. Malzeme alan müşterilerimizle konuştuğumuzda salgın nedeniyle komşulara dağıtımın az olacağını veya hiç dağıtmayacaklarını söylüyorlar” diye konuştu. Baştimur, Aşure malzemesinin fiyatlarının geçen seneye göre az oranda yükseldiğini söyleyerek fiyatlar hakkında bilgi verdi. Baştimur’un piyasalardaki Aşure malzemesi fiyatları kilogram cinsinden ortalama şu şekilde olacak; Buğday 4 TL, pirinç 5-10 TL, kuru üzüm 18 TL, kenevir 30 TL, incir 40 TL, kayısı 25 TL, fıstık 25 TL, fındık 40 TL, nohut 7 TL, fasulye 12 TL,  ceviz içi 50 TL, kişniş 30 TL, badem için 65 TL, şeker 5 TL.

asure-yapimina-kovid-19-engeli-001.jpg

AŞURE GÜNÜ'NÜN ÖNEMİ NEDİR?

Peygamberler tarihi açısından önemli bir gün olup, Arapçada on anlamına gelen "aşara" kelimesinden türeyen Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı muharremin onuncu gününe denk geliyor. Hadis kaynaklarına göre, Hazreti Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması ve Hazreti Musa'nın Kızıldeniz'den geçerek İsrailoğulları'nı Firavun'dan kurtarması hadiseleri de bugünde gerçekleşti. Ayrıca kültür tarihine ait birçok esere göre, Hazreti Adem'in işlediği günahtan sonra tövbesinin kabul edilmesi, Hazreti İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi, Hazreti İbrahim'in ateşte yanmaması, Hazreti Yakup'un, oğlu Yusuf'a kavuşması, Hazreti Eyyub'un hastalıklarının iyileşmesi, Hazreti Yunus'un balığın karnından çıkması ve Hazreti İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılarak göğe yükseltilmesi gibi hadiselerin de bugün yaşandığı rivayet ediliyor. Aynı zamanda Emevi Devleti'nin ikinci Halifesi Yezid bin Muaviye tarafından hicri takvime göre 10 Muharrem 61'de (10 Ekim 680) Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve 72 yakınının şehit düştüğü "Kerbela olayı" da bugün yaşandı. Bu olayların muharrem ayının onuncu gününde yaşanması dolayısıyla dini gelenekte bugüne büyük önem atfediliyor. Müslümanlar bugünü nafile oruç tutarak ifa ediyor. Hazreti Nuh ve onun çağrısına uyarak gemiye binenlerin aşure aşı tüketmeleri dolayısıyla Müslümanların aşure yaparak paylaşma geleneği bugün de yaşatılıyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.