Araştırmalara göre kiracılar "Çıksak ev bulamayacağız korkusuyla fazla zamma 'evet' diyorlar!"

yüzde 25'lik kira artış sınırlaması nedeniyle ev sahipleri ile kiracılar arasındaki çatıma büyüdü. Zaman zaman ölümle sonuçlanan kavgalar yaşanırken, bir araştırma, kiracılarla ilgili dikkat çeken bir araştırmaya imza attı.

Araştırmalara göre kiracılar "Çıksak ev bulamayacağız korkusuyla fazla zamma 'evet' diyorlar!"
Yayınlanma:

Hükümet yüzde 25 kira artışı sınırı getirmesine rağmen, ev sahipleri zorlayarak fahiş kira artışları yapıp yeni sözleşmeler imzalıyor. Kiracı -ev sahibi kavgalarında ise kan akmaya başladı. Ipsos'un araştırmasına göre, yüzde 25'ten fazla kira artış talebine maruz kalan kiracıların oranı bir yılda yüzde 51'den yüzde 69'a çıktı. Oturulan evden ve semtten memnuniyet azalmasına rağmen 'Bütçeme uygun ev bulamam' korkusu, yüksek kira zamlarını kabul edenlerin sayısını artırdı.


Bir araştırma, geçen yıl her iki kiracıdan birinin yüzde 25’ten fazla kira zammına maruz kalırken, bu yıl her on kiracıdan yedisinin bu durumla karşılaştığını ortaya koydu. Bu durumun her geçen gün daha da kötüye gittiğinin altı çizilen araştırmaya göre, devletin açıkladığı yasal orandan daha fazla kira artış talebine maruz kalan kiracıların oranı bir yılda yüzde 51’den yüzde 69’a çıktı.


YÜZDE 68'İ KABUL ETMEK ZORUNDA KALDI

Araştırmada dikkat çeken noktalardan biri de, yasal sınırdan daha fazla kira zammına maruz kalan kiracıların yaşadığı çaresizlik… Ev sahibinin talep ettiği kira artışını kabul etmek durumunda kalanların oranı Haziran 2022’de yüzde 73 oranındayken Temmuz 2023’te bu oran yüzde 86’ya çıktı. Kabul etmeyenlerin oranı da yüzde 27’den 14’e geriledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.