86 yıllık hasret bitti Ayasofya ibadete açıldı (Özel Haber)

Danıştay 10. Dairesi’nin Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ibadete açılma kararını hemen imzaladı. Konya milletvekilleri, kararın tüm İslam alemine hayırlı olmasını dilediler. SÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, beklenen vuslatın gerçekleştiğini dile getirdi..

86 yıllık hasret bitti  Ayasofya ibadete açıldı (Özel Haber)
Yayınlanma:
Güncelleme:

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti.  Danıştay’ın kararının hemen ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2729 sayılı kararla Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek ibadete açıldığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek ibadete açılmasına yönelik Cumhurbaşkanlığı Kararını "hayırlı olsun" mesajıyla paylaştı. Ayasofya’nın ibadete açılması tüm İslam alemi ve Türkiye’de sevinçle karşılanırken, AK Parti Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir ve MHP Milletvekili Mustafa Kalaycı, kararın hayırlı olmasını dilediler. Özdemir ve Kalaycı, özellikle gençlerin tahriklere kapılarak düşmanların oyunlarına gelmemelerini söylediler.

86-yillik-hasret-bitti-ayasofya-ibadete-acildi.jpg

ÖZDEMİR: HAMDOLSUN BU GÜNÜ GÖRDÜK

AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, kararın tüm Türkiye’de ve İslam aleminde sevinçle karşılandığını dile getirerek, bu günü görmenin şükrünü yaşadıklarını ifade etti. Özdemir, Ayasofya’nın ibadete açılması için büyük mücadeleler verdiklerini de söyleyerek, “MTTB olarak, Akıncılar olarak Ayasofya’nın ibadete açılması için büyük mücadeleler verdik. Birçok gencimiz orada namaz kılmak istediği için dövüldü, yargılandı ve eziyet gördü.  Ayasofya’nın müze kararının Danıştay tarafından iptal edilmesiyle birlikte hemen ibadete açılması kararı da çıktı. Bu bizleri ziyadesiyle sevindirdi. Hamdolsun bu karar Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a nasip oldu. Ayasofya’nın ibadete açılmasıyla birlikte dünyaya da büyük bir mesaj verdik. “Artık Türkiye eski Türkiye değil” dedik” diye konuştu.

86-yillik-hasret-bitti-ayasofya-ibadete-acildi.jpeg

ETYEMEZ: ALLAH’A ŞÜKÜRLER OLSUN

Milyonların beklediği bu kararın ardından 1931'de ibadete kapatılan Ayasofya'da 89 yıl sonra yeniden ezan sesi yükselmesinin büyük bir sevinç olduğunu dile getiren AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, “Fetih olan, Fatih olan, İstanbul olan Ayasofya’nın açılması ile hem Fatih Sultan Mehmet Han'ın vasiyeti yerine getirilmiş, hem de milletimizin arzusu gerçek olmuştur.  “Ayasofya açılmalıdır. Türk’ün bahtıyla beraber açılmalıdır. Gençler! Bugün mü, yarın mı, bilemem! Fakat Ayasofya açılacak!” diyen Üstat Necip Fazıl Kısakürek sözleri bugün hayat bulmuştur. Ülkemize ve milletimizin yüreğindeki Ayasofya Camii yangınını söndüren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, verdiği karardan dolayı Danıştay Genel Kurul üyelerine, Ayasofya’nın zincirlerinin kırılması için mücadele eden sivil toplum kuruluşlarına ve dualar ile her daim destek olan aziz milletimize sonsuz şükranlarımı sunuyorum” dedi.

86-yillik-hasret-bitti-ayasofya-ibadete-acildi-001.jpg

KALAYCI: MHP KURULDUĞU YILDAN İTİBAREN AÇILMASI İÇİN UĞRAŞTI

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Ayasofya’nın ibadete açılma kararının büyük bir sevinç yarattığını dile getirdi. MHP’nin kurulduğu yıldan bu yana Ayasofya’nın ibadete açılması için büyük bir uğraş verdiğini söyleyerek, “Burası Türk yurdudur ve bu karar da bizim kararımız. Bundan sonra da inşallah Ayasofya hep ibadete açık kalacaktır. Ayasofya’nın ibadete kapalı olmasıyla Fatih Sultan Mehmet Han’ın bedduasını alıyorduk. Şükürler olsun ki artık ibadete açıldı. Artık dünyanın bu karara ne dediğinin hiçbir önemi yok. Türkiye eski Türkiye değil. Bunun yanında Ayasofya’da ibatede gidecek vatandaşlarımızı birçok dış mihraklar kışkırtmaya çalışacaktır. Vatandaşlarımızın bu tahriklere kapılmaması gerekiyor. Müslümana yakışır şekilde en güzel dualarımızla ibadetimizi yapacağız” dedi.

86-yillik-hasret-bitti-ayasofya-ibadete-acildi-001.jpeg

ALTINTAŞ: BEKLENEN VUSLAT GERÇEKLEŞTİ

Selçuk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr.  Ramazan Altıntaş, beklenen vuslatın gerçekleştiğini dile getirdi. Altıntaş, bu bekleyişin ardından yeni kararın tüm İslam alemi ve Türk dünyasına kutlu olmasını dile getirerek, “Ayasofya, İstanbul’un fethinin bir sembolüdür. Bugün sanki İstanbul’u yeniden fethetmiş gibi sevinçliyiz. Ayasofya’yı müzeye çevirenler Batı’ya şirin gözükmek için yaptılar. Müslümanları bu karara yıllarca itiraz ettiler. Artık hasret bitti vuslat gerçekleşti. Bu karar aynı zamanda Türkiye’nin artık eski Türkiye olmadığını da gösteriyor. Kararın ardından Yunanistan, Rusya gibi ülkeler tepki gösterecektir. Bunların tepkilerine aldırış etmemeliyiz Bunun yanında yine Ayasofya, turistler tarafından gezilebilir. Bugün diğer tarihi camilerimiz nasıl turistler tarafından geziliyorsa aynısı burada da olabilir. Yine buraya atanacak imamlar birkaç dil bilmeli. Burada turistlere İslam en güzel şekilde anlatılmalı” dedi.

86 YILLIK HASRET BİR GÜNDE BİTTİ

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Ayasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.  Kararda, Ayasofya Camisi'nin müzeye çevrilmesi hakkındaki 1934 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nın Danıştay 10. Dairesinin kararıyla iptal edildiği anımsatıldı.   Bu kapsamda, Ayasofya Camisi'nin yönetiminin 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'un 35. maddesi gereğince Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına karar verildiği belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.