Ziraat Fakültesi’nde erozyon konuşuldu

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Haftası etkinlikleri çerçevesinde ‘Toprak Varsa Hayat Vardır’ konulu panel düzenlendi. Panelde konuşan EKOFER Şirketi’nin İcra Kurulu Başkanı Fazıl Mermer sulama yapılmadan da bitki yetiştirilebileceğini söyledi

Ziraat Fakültesi’nde erozyon konuşuldu
Yayınlanma:
Güncelleme:

Erozyon ile mücadelede farkındalığı artırmak için Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi önderliğinde Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Haftası etkinlikleri çerçevesinde ilgili kuruluşların bir arada bulunduğu ‘Toprak Varsa Hayat Vardır’ konulu panel düzenlendi. SÜ Ziraat Fakültesi Amfi Salonu’nda düzenlenen etkinlikte konuşan Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mithat Direk, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Haftası Etkinlikleri’nin TEMA Vakfı öncülüğünde 1992 yılından bu yana Kasım ayının 3.haftasında kutlandığını söyledi. 

ziraat-fakultesinde-erozyon-konusuldu.jpg

Direk, “Hafta etkinlikleri içinde arazi ve tabii kaynakların sınırsız olmadığı vurgulanmakta, erozyon ile toprak kaybına dikkat çekilmektedir. Erozyon ile geleceğimiz olan arazi kaynakları, yani topraklarımız tahrip olmakta ve verimsizleşmektedir. Azalan toprak, verimi etkilemekte ekosistemin bozularak işlev ve hizmetlerinin yapılamamasına neden olmaktadır. Bu durum bitkisel ve hayvansal üretkenliğin azalarak araziye bağlı ürün tedarik zincirlerinin bozulmasına sebebiyet vermektedir. Bu düşüncelerle Tarım Bakanlığı bünyesinde 2011 yılında Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü (ÇEM) kurulmuştur. Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü (ÇEM) toprağın korunması ve tabii kaynakların geliştirilmesi gayesiyle havza bütünlüğü esas alınarak, çölleşme ve erozyonla mücadele konularında çalışmalar yürütmektedir. Genel Müdürlük çölleşme ile etkin mücadele etmek, arazi tahribatını önlemek, azaltmak ve iyileştirmek, kuraklığın etkilerini azaltmak ve gıda güvenliğini sağlamak için sürdürülebilir çalışmaları desteklemektedir” dedi.

ziraat-fakultesinde-erozyon-konusuldu-001.jpg

RÜZGÂR EROZYONUNUN ETKİLERİ KONUŞULDU

Panele Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevdet Şeker başkanlık yaptı.  Erozyon ile mücadelede birlikte faaliyet gösteren kurumlardan Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Osman Mücevher, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden İrfan Gültekin ve ekolojik tarıma yönelik çalışmaları ile dikkat çeken EKOFER Şirketi’nin İcra Kurulu Başkanı Fazıl Mermer katıldı. 

ziraat-fakultesinde-erozyon-konusuldu-002.jpg

Toplantıda Osman Mücevher toprağın verimsizleşmesine neden olan organik madde eksikliğine dikkat çekerek, rüzgâr erozyonunun etkilerini ve önlenmesi gereken konuları anlattı. İrfan Gültekin ise toprak işlemesiz üretim metotlarının erozyonu önlemedeki etkisinden bahsederek, toprakların korunmasının birçok yolunun olduğunu söyledi. Fazıl Mermer ise sulama yapılmadan da bitki yetiştirilebileceğinden bahsederek, su tasarrufu ve suyun önemi konusunda bilgiler verdi. Toplantı soru-cevap kısmı ile sona erdi.

Muhabir: Gamze Erdoğan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.