TÜİK "Konut Satış İstatislikleri"ni açıkladı!
Türkiye genelinde konut satışları, Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %39,7 oranında artarak 112 bin 173 adede ulaştı.
Konut satışlarının en yüksek olduğu iller İstanbul, Ankara ve İzmir oldu. İstanbul’da 18 bin 912, Ankara’da 10 bin 158 ve İzmir’de 6 bin 634 konut satıldı. Öte yandan, Ardahan, Bayburt ve Tunceli ise en düşük satış rakamlarıyla dikkat çekti. Ardahan’da sadece 39, Bayburt’ta 62 ve Tunceli’de 80 konut satışı gerçekleşti.
İpotekli Konut Satışlarında Büyük Artış
Ocak ayında ipotekli konut satışları da dikkat çeken bir artış gösterdi. İpotekli konut satışları, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %182,8 oranında artarak 16 bin 726 adede çıktı. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %14,9 olarak gerçekleşti. Bu dönemde 3 bin 856 ipotekli satış ilk el konut olarak yapıldı.
Diğer Satış Türlerinde de Yükseliş
Diğer konut satışları da Ocak ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla %28,3 oranında arttı ve 95 bin 447 konut el değiştirdi. Bu satış türünün toplam konut satışlarındaki payı ise %85,1 oldu.
İlk ve İkinci El Satışlarda Artış
İlk el konut satışları, Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre %29,8 oranında artarak 32 bin 785 oldu. Bu satışlar toplam konut satışları içinde %29,2’lik bir paya sahip oldu. Öte yandan, ikinci el konut satışları ise %44,2 oranında artarak 79 bin 388 adede ulaştı ve toplam satışların %70,8’ini oluşturdu.
Yabancıya Konut Satışı Düşüş Gösterdi
Yabancılara yapılan konut satışları ise Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %24,9 azalarak 1.547’ye düştü. Yabancıların toplam konut satışları içindeki payı ise %1,4 oldu. Yabancılara en fazla konut satışı yapılan iller ise sırasıyla İstanbul (611), Antalya (469) ve Mersin (118) oldu.
Rusya, İran ve Irak Vatandaşlarına En Fazla Konut Satıldı
Ülke uyruklarına göre en fazla konut satışı yapılan ülke, 248 satışla Rusya oldu. Rusya’yı sırasıyla 162 satışla İran ve 103 satışla Irak takip etti.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.